1515

Stockholmsbörsen: Väntas öppna upp

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp när handeln i Europa ska inledas på torsdagen, efter det att USA stängde högre.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre, CAC 40 Index var 0,2 procent högre och DAX-terminen var oförändrad.

USA-börserna stängde högre på onsdagen. Uppmuntrande statistik för tjänstesektorn och arbetsmarknaden bidrog till den positiva stämningen.

De asiatiska börserna hade en blandad utveckling. Tokyo gick starkast i kölvattnet av Toyotas positiva kvartalsrapport, medan flera index backade i väntan på fredagens sysselsättningssiffror från USA.

I Europa har banker stått i fokus under morgonen. Brittiska Barclays halvårsresultat ökade med 29 procent, samtidigt som tyska Commerzbank återgick till att visa vinst i det andra kvartalet.

Rio Tinto, ett av världens största gruvbolag, har presenterat ett underliggande nettoresultat för det första halvåret på 5,8 miljarder dollar mot väntade 5,4 miljarder, enligt Bloomberg News analytikerkonsensus.

Novo Nordisk höjer prognosen för tillväxten i rörelseresultatet 2010 till 12-15 procent i lokal valuta, från tidigare över 10 procent. Det danska läkemedelsbolaget redovisade ett rörelseresultat på 5.041 miljoner danska kronor för det andra kvartalet, vilket var 11 procent bättre än SME-konsensus. Omsättningen för perioden steg 18,4 procent.

Norske Skog redovisar ett resultat före skatt på - 1.176 miljoner norska kronor för det andra kvartalet. Analytiker hade räknat med ett resultat på - 1.235 miljoner, enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen för perioden minskade 11,3 procent.

Ett svenskt bolag har rapporterat under morgonen. Mätteknikbolaget Hexagons resultat före skatt blev 576 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var 2 procent bättre än snittprognosen från SME Direkt. Försäljningen för perioden steg 10,5 procent. Bolaget upprepar marknadsutsikterna.

Under eftermiddagen riktas blickarna mot Europas stora centralbanker.

Klockan 13 väntas räntebesked från Bank of England och klockan 13.45 detsamma från ECB. Båda centralbankerna väntas hålla styrräntan oförändrad på 0,5 respektive 1,0 procent.

Därefter vidtar presskonferens med ECB-chefen Jean- Claude Trichet klockan 14.30. Av intresse är vad ECB har att säga i spåren av de genomförda stresstesterna för europeiska banker.

Klockan 14.30 publiceras också antalet nyanmälda arbetslösa i USA föregående vecka, där Bloomberg News prognosenkät pekar mot en liten nedgång till 455.000.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?