1515

Stockholmsbörsen: Nedgång att vänta

Stockholmsbörsen väntas inleda med lägre kurser på onsdagen, i likhet med de ledande Europabörserna.

New York-börserna backade på tisdagskvällen efter svag makrostatistik och delårsrapporter som inte riktigt nådde upp till marknadens förväntningar. Dow Jones index stängde 0,4 procent lägre medan S&P 500 sjönk 0,5 procent.

På de asiatiska börserna var det överlag lägre kurser på onsdagen. Japanska yenen steg till sin högsta nivå mot dollarn på 8 månader vilket påverkade japanska exportbolag negativt och sänkte marknadshumöret. Nikkei-index tappade 2,1 procent medan Hang Seng höll sig kring nollstrecket.

Under morgonen pekar de amerikanska terminerna nedåt och de europeiska terminerna indikerar en öppning kring -0,3 procent till -0,5 procent.

Rapportskörden har fortsatt under morgonen och i fokus är Lundin Petroleum och Meda. En timme efter börsens öppning väntas även rapport från teknikhandelsföretaget Indutrade.

Oljebolaget Lundin Petroleum redovisar ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar, EBITDA, på 139 miljoner dollar för det andra kvartalet 2010 (125). Justerat för en engångspost på +358 miljoner dollar från avknoppningen av EnQuest så var EBITDA 497 miljoner dollar.

Enligt SIX Estimates analytikerenkät förväntades EBITDA, inklusive engångsposten, uppgå till 479 miljoner dollar.

Lundin Petroleum höjer prognosen för produktionen under 2010 till 31.000-34.000 fat per dag, från tidigare 29.000-33.000 fat per dag.

Bolagets VD Ashley Heppenstall uppger samtidigt att det ekonomiska klimatet försämrats under det senaste kvartalet, efter den starka återhämtningen som följde den finansiella krisen i världen. Han ser dock samtidigt att tillväxtländerna kommer driva en fortsatt efterfrågan på råvaror.

"Icke desto mindre fortsätter tillväxtekonomierna att växa och dessa kommer att vara den huvudsakliga drivkraften bakom den fortsatta efterfrågeökningen på råvaror", skriver Heppenstall i rapporten.

Specialty Pharma-bolaget Meda redovisar ett EBITDA-resultat exklusive engångsposter på 1.132 miljoner kronor (1.239) för det andra kvartalet 2010.

Utfallet var 5 procent lägre än EBTIDA-resultatet på 1.190 miljoner kronor som analytikerna hade räknat med enligt SIX Estimates enkät. Nettoomsättningen uppgick till 3.043 miljoner kronor (3.464), jämfört med det väntade värdet om 3.146 miljoner kronor.

I banksektorn presenterade franska storbanken Societe Generale en rapport för det andra kvartalet som var bättre än väntat. De svenska storbankerna har i likhet med den europeiska banksektorn utvecklats positivt de senaste veckorna.

Bland dagens makrostatistik väntas inköpschefsindex tjänstesektorn för juli i Tyskland, Storbritannien och EMU under förmiddagen. Klockan 11.00 är det dags för detaljhandelssiffror EMU för juni. Under eftermiddagen presenteras även amerikansk statistik över inköpschefsindex tjänstesektorn för juli samt ADP sysselsättning för juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?