1515

Räntor och valutor: Räntefallet späs på

Nedgången i Europaräntorna späddes på något under förmiddagen. Tyska statsobligationer handlas 1- 3 punkter ned jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan svenska räntor har sjunkit 2-3 punkter.

"Svaga data bör hålla uppe köpintresset för obligationer. Världen förbereder sig för en miljö av låg tillväxt och låg inflation. Jag ser utrymme för ytterligare nedgång i räntenivåerna", sade Kornelius Purps, räntestrateg på Unicredit, till Bloomberg News.

Från euroområdet kom definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn, som steg till 55,8 i juli från 55,5 månaden före, något lägre än preliminärt rapporterade 56,0. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 56,7 i juli från 56,0.

Vad gäller detaljhandelsförsäljningen var den oförändrad i juni från månaden före och steg 0,4 procent på årsbasis, väntat var en oförändrad nivå respektive uppgång med 0,1 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA kommer klockan 14.15 ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha ökat med 33.000 i juli enligt Bloomberg News prognosenkät.

Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en uppgång med 90.000 i privat sektor, vilket kan jämföras med +83.000 i juni.

Totalt väntas antalet sysselsatta i fredagens jobbrapport visa på en nedgång med 60.000, och arbetslöshetsnivån stiga till 9,6 från 9,5 procent i juni.

David Sloan, USA-analytiker på 4Cast, lyfte i ett kundbrev fram det faktum att de amerikanska bilfabrikerna drog ner verksamheten mindre än vanligt i juli i år. På flera håll hölls produktionen i gång under semestern för att bygga upp nedbantade lager, och detta kan bidra till att lyfta sysselsättningsutvecklingen inom tillverkningsindustrin i juli i år.

Klockan 16 kommer inköpschefsindex för tjänstesektorn i juli, som väntas ha sjunkit till 53,0 från 53,8 månaden före. Motsvarande för industrin sjönk till 55,5 från 56,2.

Under onsdagen ger också USA:s finansdepartement besked om det kommande finansieringsbehovet. Enligt Wrightson ICAP väntas finansdepartementet emittera statsobligationer för totalt 74 miljarder dollar nästa vecka, varav 34 miljarder dollar i treåriga, 24 miljarder dollar i tioåriga och 16 miljarder dollar i 30-åriga obligationer.

På valutamarknaden har yenen bibehållit nattens förstärkning till cirka 85:50 mot dollarn och 112:90 mot euron. Förväntningar om att Federal Reserve kan återuppta kvantitativa lättnader i någon form tynger fortsatt dollarn, som ligger kvar strax över 1:32 mot euron.

En alltför stark yen riskerar att bli ett problem för den japanska ekonomin och därmed en huvudvärk för regeringen. Finansminister Yoshihiko Noda upprepade på onsdagen att överdrivna rörelser i valutakurserna inte är bra för ekonomin. Han sade att yenens rörelser är "lite ensidiga" och att han kommer att bevaka rörelserna noga.

Hittills begränsade verbala interventioner har fått marknaden att fortsätta att testa nya nivåer för dollar/yen.

"Det är viktigt att hålla ögonen på 'kodordet' för Japan om att vidta lämpliga åtgärder eller beslutsamma åtgärder vad gäller växelkurserna som en indikation om att finansdepartementet och BOJ är redo att intervenera. Hittills har vi inte sett några sådana 'kodord' så dollar/yen kan fortfarande falla ned mot 15-årslägsta på 84:81", skrev 4Cast i en tidigare kommentar.

En del analytiker tror att regeringens begränsade handlingsutrymme för närvarande kan minska sannolikheten för påtryckningar på BOJ att agera. Efter valförlusten för DPJ i juli har regeringen förlorat kontrollen över överhuset och får nu hantera ett splittrat parlament.

"Demokraterna har haft sådana ansträngningar med att stabilisera den inhemska politiska situationen att de inte är i någon position att utöva påtryckningar på Bank of Japan att hindra yenens förstärkning, åtminstone inte just nu. Alltjämt är ytterligare penningpolitisk stimulans ett mer sannolikt alternativ än valutainterventioner, och regeringens tryck kan komma att öka på BOJ om yenen stärks kraftigt under en dag", sade Junya Tanase, valutastrateg på JPMorgan Chase i Tokyo, till Reuters.

Kronan handlas runt 7:10 mot dollarn och 9:38 mot euron och visar därmed små förändringar från nivåerna vid stängning på tisdagen.

Table


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?