1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Konjunkturpessimism fortsatte att underblåsa ett safe haven-flöde på tisdagen, med köpintresse för säkrare statsobligationer och förstärkning av yen och schweizerfranc. Rörelsen tappade däremot fart under eftermiddagen efter förhållandevis positiva USA-data.

Tyska statsobligationer var vid svensk stängning svagt upp i kortare löptider, medan tioåringen var 2 punkter ned på 2,12 procent, efter att under förmiddagen nått nytt rekordlägsta på 2,087 procent.

Långa tyska statsobligationer har därmed visat den brantaste räntenedgången under en månad sedan Lehman-kraschen för två år sedan, och under augusti har exempelvis tioåringen sjunkit cirka 55 punkter.

"Den tyska obligationsmarknaden har en fortsatt förmåga att ignorera starka data på denna sida Atlanten och satsa hårt på att Europa kommer ta skada av en amerikansk inbromsning. Men tyska statsobligationer kommer få det svårt att fortsätta gå bättre än amerikanska statsobligationer", sa John Davies, räntestrateg på WestLB i London, till Bloomberg News.

Statistik på tisdagen visade att antalet arbetslösa i Tyskland sjönk med 17.000 personer i augusti, väntat var -20.000. Arbetslöshetsnivån var oförändrad på 7,6 procent.

Arbetslösheten i euroområdet som helhet var också oförändrad, på 10,0 procent, i juli jämfört med föregående månad. Inflationstakten sjönk, enligt snabbestimatet, till 1,6 procent i augusti från 1,7 procent i juli, i linje med analytikernas förväntningar.

I Sverige duggar konjunkturbedömningarna tätt. SEB skrev på tisdagen att svensk ekonomi överraskat positivt de senaste månaderna, och räntefall, skattesänkningar och en snabb exportuppgång i kombination med frånvaro av husprisfall har möjliggjort en stark rekyl i produktion och sysselsättning. BNP spås öka med 4,7 procent i år och 2,9 procent nästa år.

Svenskt Näringsliv ser också en starkare svensk utveckling än väntat, och risken för en andra lågkonjunktur är liten. BNP väntas enligt dem öka med 3,5 procent i år och 2,7 procent 2011.

Ekonomistyrningsverket, ESV, lade också fram en ny prognos, som pekar mot budgetbalans nästa år och ett överskott på 25 miljarder kronor 2012. ESV konstaterar att det nu ser ljust ut för svensk ekonomi och för de offentliga finanserna.

Enligt ESV kommer det finansiella sparandet i den offentliga sektorn att uppgå till -0,5 procent av BNP i år, -0,1 procent 2011 och +1,3 procent 2012.

"Totalt sett innehöll prognoserna inga överraskningar. De mer optimistiska utsikterna om budgetunderskottet är mer i linje med vår egen syn, även om vi förväntar oss att budgeten ska vara i balans redan under 2010. Om något kan de starkare offentliga finanser som beräknas av ESV indikera minskat lånebehov hos Riksgälden", skrev Nordea i en kommentar.

ESV har därmed en lite ljusare bild än regeringen. När Anders Borg presenterade sin senaste prognos i Harpsund den 20 augusti spåddes det offentliga sparandet uppgå till - 1,1 procent i år, -0,2 procent nästa år och +1,1 procent 2012.

Det kan också noteras att regeringen framstår som klart mest optimistisk om tillväxten 2011. De prognosmakare som presenterat nya bedömningar de senaste veckorna har haft BNP-prognoser för nästa år på mellan 2,7 och 2,9 procent.

På onsdagen presenterar Konjunkturinstitutet sin nya bedömning, på torsdag är det Riksbankens tur i samband med räntebeskedet och på fredag släpper Handelsbanken sin nya prognos.

De rödgröna lade fram sitt valmanifest där de följer regeringens ramar med ett reformutrymme på 12,8 miljarder kronor för 2011 och 32,7 miljarder kronor för hela mandatperioden. Bland de tyngre kostnadsmässiga posterna i förslagen finns avskaffad klyfta mellan pension och lön på 9,4 miljarder kronor, sänkt maxtaxa i förskolan om 2,1 miljarder kronor och sänkt restaurangmoms om 5,6 miljarder kronor.

Svenska statsobligationer steg några punkter i kortare löptider men sjönk svagt i långa änden.

USA-räntorna, som sjunkit betydligt på måndagskvällen, fortsatte successivt ned på tisdagen, även om rörelsen bromsade upp under eftermiddagen efter delvis positiva data.

"Varje indikator som kommer in bättre än väntat borde hyllas i denna miljö. Det som är positivt är att sentimentet är så surt att endast små positiva nyheter kan ge ett uppsving för marknaden", sa Hank Smith på Haverford Trust till Bloomberg News.

S&P/Case-Shillers husprisindex steg 4,23 procent i juni jämfört med samma månad 2009, mer än väntade 3,50 procent, samtidigt som maj-siffran reviderades upp marginellt.

Chicago inköpschefsindex sjönk till 56,7 i augusti från 62,3 månaden före, väntat var en nedgång till 57,0. Bland delindexen sjönk produktionsindex till 57,6 från 65,0, index över nya order till 55,0 från 64,6 och sysselsättningsindex till 55,5 från 56,6.

De amerikanska hushållens konfidensindikator steg samtidigt mer än väntat till 53,5 i augusti från 51,0 månaden före, med en förbättring i det framåtblickande indexet.

Index över synen på arbetsmarknaden, andelen som anser det lätt att få ett jobb minus andelen som anser det svårt, sjönk däremot till -41,9 från -40,7.

Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,49 procent, 2 punkter ned jämfört med måndag samma tid, medan tioåringen var ned 8 punkter till 2,51 procent.

På tisdagskvällen kommer protokollet från FOMC-mötet den 10 augusti. Intresset ligger på främst på diskussionerna runt beslutet att återinvestera värdepapper som förfaller.

I Japan stängde Nikkei 225-index 3,5 procent ned, medan japanska statsobligationer sjönk upp till 6 punkter, trots att statistik kommit in starkare än väntat.

Marknaden uppges vara orolig för hur den allt starkare yenen ska slå mot landets exportindustri och Bank of Japans och regeringens nya stimulansåtgärder på måndagen anses inte tillräckliga för att väcka nytt liv i den japanska ekonomin.

"Även om Japans ekonomi sannolikt inte faller ned i recession, så kan den förbli i stiltje fram genom första halvan av nästa år. Japan behöver korsa fingrarna och förlita sig till utländsk efterfrågan", sa Hiroaki Muto, ekonom på Sumitomo Mitsui Asset Management, enligt Bloomberg News.

Premiärminister Naoto Kan misslyckades med att förmå Ichiro Ozawa att avstå från att utmana honom om ledarskapet i DPJ, och därmed väntas en omröstning som planerat den 14 september. Interna stridigheter i regeringspartiet ses som hämmande för effektiva tillväxtfrämjande åtgärder.

På valutamarknaden har yenen stärkts något till 84,40 mot dollarn men tappat lite till 107,30 mot euron. Euron har stärkts till 1,274 mot dollarn, samtidigt som schweizerfrancen handlas på 1,292 mot euron, efter att på förmiddagen nått rekordstarka 1,290.

Kronan stärktes cirka 3 öre mot dollarn och handlades nära oförändrat på 9,38 mot euron, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?