1515

Råvaror: Oljan tappar

Efter en positiv utveckling under den asiatiska handeln på måndagen vänder råoljan lägre efter att handlare följt dollarutvecklingen som visat starkare nivåer mot euron. Handeln på London Metal Exchange är stängd på grund av helgdag.

Det positiva sentiment som präglat aktiebörserna i Europa och i synnerhet Asien på måndagen ger inget tydligt avtryck på råvarorna. Börserna reagerade på signaler från Fed- chefen Ben Bernanke som vid Federal Reserve Kansas City:s årliga symposium i Jackson Hole på fredagseftermiddagen sade att den amerikanska centralbanken kommer att göra allt den kan för att se till att den ekonomiska återhämtningen fortsätter.

"FOMC är berett att ge ytterligare penningpolitisk stimulans genom okonventionella åtgärder om det visar sig nödvändigt, speciellt om utsikterna skulle försämras markant", sade Ben Bernanke.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att marknaden tolkade beskeden som positivt för framtida efterfrågan på olja.

"Med det sagt har efterfrågan på olja i USA inte återhämtat sig noterbart hittills, trots alla stimulansåtgärder. Därför borde åtgärderna som best hindra ett ytterligare fall i efterfrågan", skriver Commerzbank.

Efter att de europeiska marknaderna öppnat följde investerare en starkare dollar, vilket ledde till sjunkande pris på råolja. Vid lunchtid visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:30 dollar till 74:87 dollar per fat.

Nordea skrev i en konjunkturrapport på måndagen att återhämtningen i efterfrågan på olja förväntas förlora momentum på kort sikt, för att under 2011 accelerera och till andra kvartalet 2012 leda till ett pris över 100 dollar per fat.

"I Kina väntas penningpolitiska åtstramningar och avtagande effekter från de gigantiska stimulanspaketen dämpa tillväxten i efterfrågan på olja på kort sikt, medan den amerikanska husmarknaden och höga arbetslösheten kommer att tynga efterfrågan från slutanvändaren", skrev Nordea.

Under 2011 räknar Nordea med att globala efterfrågan på olja tar fart i takt med att aktiviteten i världsekonomin och internationella handeln tar fart.

De senaste rapporterna från den amerikanska orkansäsongen visar att en orkan som getts namnet Earl uppgraderats till kategori-2 på den femgradiga skalan.

"Earl kommer att utvecklas till en större orkan de närmaste dagarna och kommer då att utgöra en betydande risk för östkusten när vi närmar oss Labor Day-helgen", sade Jim Rouiller, metrolog vid Planalytics, till Bloomberg News på söndagen.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång på knappt 2 dollar per uns till 1.236:15.

"Inför nyckelnivån på 1.250 dollar, tar marknaden en vilopaus med en del säljtryck noterat. Även om den långsiktiga uppåttrenden fortsätter att vara intakt, är guld ner i dag eftersom aktierna stiger och ökar riskaptiten", sade Park Jong Beom, handlare på Tongyang Futures till Bloomberg News.

Analytiker som följer guldmarknaden har annars haft en positiv syn på guldpriset på kort sikt. Enligt en enkät från Bloomberg News spår 13 av 18 analytiker att guld kommer att stiga innevarande vecka i takt med att oron för den ekonomiska återhämtningen tilltar.

Torbjörn Iwarsson, råvaruchef på Handelsbanken, sade till nyhetsbyrån Direkt att det är mycket möjligt att priset på guld når en ny rekordhögsta nivå i slutet av september, eftersom månaden historiskt brukar ge ökad efterfrågan på råvaran.

"Om man tittar historiskt, så brukar guldpriset gå upp i september och oktober lite grann, vilket är signifikant". Det återspeglas även på aktiemarknaden där det brukar ske en så kallad "oktobereffekt", konstaterade Torbjörn Iwarsson. 

Table
 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?