1515

Råvaror: Guldet vänder upp

Basmetallerna fortsatte att tappa under förmiddagens handel på tisdagen. Guldet vände upp från morgonen och noterades upp, precis som råoljan.

Råoljan stärktes ytterligare men har växlat ganska rejält under dagen.

"Vi kommer troligen att ge tillbaka en del av de vinster som gjorts under de senaste två dagarna. En hel del av ökningen har kommit från aktiemarknaden som lyfts efter starkare bolagsrapporter än väntat. Men den senaste tidens flöde av makrodata indikerar att aktiviteten har avtagit", säger Harry Tchilinguirian, chef för råvaruanalys på BNP Paribas i London, till Bloomberg News.

Råoljan på Nymex i första termin noterades runt klockan 12.20 till 81:90 dollar per fat, en uppgång om 0:56 dollar. Brent handlades upp med 0:64 dollar per fat till 81:46 dollar.

Basmetallerna gick i samma spår som i morse och visade nedgångar på bred front, ledda av kopparn.

Metallen, som används i rör och ledningar, föll då investerare fortsatte att hämta hem vinster efter rallyt som varit och tagit priset till det högsta på tre månader.

"Kopparn tar en paus efter ett imponerande rally i förra veckan då riskaptiten förbättrades", säger Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital i London, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar var ned 100 dollar till 7.410 dollar per ton och zinken försvagades med 48 dollar till 2.066.

Bland övriga metaller tappade aluminium 7 dollar till 2.214, medan nickel föll med 250 dollar till 21.720.

Guldet fluktuerade i London. Ädelmetallens attraktionskraft som en säker hamn har avtagit, samtidigt som en försvagad dollar stärker efterfrågan på metallen som en alternativ investering.

"Tidigare i år var den svaga euron en anledning till att investerare köpte guld som en säker placering, men nu gör en svagare dollar att intresset för guldet stiger igen. Det finns också mindre anledning till att köpa guld som en säker tillflyktsort", säger Peter Fertig, ägare av Quantitative Commodity Research i Tyskland, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden visade guldpriset en uppgång på 3:40 dollar, vilket innebar ett spotpris på drygt 1.186 dollar per uns.

Silverpriset var upp 0:05 dollar till 18:42, en uppgång på 0,3 procent.

 

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?