1515

Räntor & valutor: Kraftiga räntenedgångar

Statsobligationsräntorna i USA och Europa sjönk kraftigt på tisdagen efter att spekulationer om att Federal Reserve kan komma att utöka sina kvantitativa lättnader cirkulerat på marknaden. Den amerikanska tvåårsräntan sjönk till en ny rekordlåg notering.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan noterade vid stängning en nedgång med 6 punkter till 2,71 procent jämfört med måndagens stängning, medan den tyska motsvarigheten var ned 10 punkter till 2,61 procent

Under tisdagen har spekulationer cirkulerat på marknaden kring att Federal Reserve kan komma att överväga att förlänga de kvantitativa lättnaderna vid FOMC-mötet den 10 augusti, i spåren av den senaste tidens dåliga statistik. Marknadsreaktionerna var tydliga med en svagare dollar och en tvåårsränta på en ny rekordlägsta som resultat.

Enligt Robert Ryan, valutastrateg på BNP Paribas, beror tisdagens svagare dollar på att marknaden "verkar förvänta sig att det kommer att bli en betydande ökning i de kvantitativa lättnaderna".

Flera marknadsbedömare hänvisade spekulationerna delvis till en artikel av Wall Street Journals Fed-bevakare, Jon Hilsenrath, som skrev att Federal Reserve kommer att överväga en liten men symboliskt viktig förändring i hanteringen av den massiva tillgångsportföljen, när de vid nästa veckas FOMC-möte möts för att begrunda en ekonomi som förefaller tappa momentum.

"Varje förändring, bara fyra månader efter att Fed avslutade sitt massiva program för obligationsköp, skulle signalera fördjupad oro för de ekonomiska utsikterna. Om Feds prognoser försämras påtagligt, så skulle det också kunna vara förstadiet till större ansträngningar att pumpa in pengar i ekonomin", skrev Jon Hilsenrath.

Fed-chefen Ben Bernanke sade på måndagen att USA har en betydande väg att gå för att nå en fullständig återhämtning i ekonomin, och att många amerikaner fortfarande brottas med arbetslöshet, utmätningar och förlorade besparingar. Han sade också att Fed måste vara försiktigt med att strama åt för snabbt.

Medan den svenska statistikagendan gapade tom, var den europeiska inte mycket mer innehållsrik.

För euroområdet rapporterades producentpriserna ha stigit med 0,3 procent i juni jämfört med maj, medan årstakten uppgick till en ökning med 3,0 procent. Det skiljde sig inte mycket från vad analytikerna hade räknat med, enligt Bloomberg News prognossammanställning spåddes en ökning med 0,4 respektive 3,1 procent.

I hela EU steg PPI med 0,2 procent i månadstakt och 3,5 procent i årstakt, med den största ökningen noterad i Grekland.

Vid den svenska stängningen var den amerikanska tioåriga statspapperräntan ned 7 punkter till 2,89 procent jämfört med samma tid på måndagen. Tvååringen var ned 5 punkter till 0,52 procent vilket var en ny rekordlägsta.

Under eftermiddagen inkom amerikansk statistik beträffande inkomster, inflation samt konsumtion för juni.

Både personliga inkomsterna såsom konsumtionen var oförändrade i juni jämfört med maj, vilket var under analytikernas förväntnignar om en uppgång med 0,2 procent respektive 0,1 procent.

Inflationen, mätt som kärn-PCE, uppgick samtidigt till 1,4 procent medan prognosen pekade mot en uppgång om 1,3 procent.

"Det borde inte ske någon stark reaktion på vad som egentligen är gamla nyheter i juni-rapporten, sett till att andra kvartalet redan var känt. Men de oförändrade utfallen för juni var under konsensus, med negativa revideringar i maj", konstaterar 4Cast i en kommentar.

RDQ Economics tror dock att konsumtionen kommer att ta fart under andra halvan av 2010, bland annat eftersom att sparkvoten steg till 6,4 procent från reviderade 6,3 procent månaden innan (4,0).

"Uppgången i sparkvoten är en nyckelfaktor i det anseendet att konsumtionstillväxten har möjlighet att ta fart under andra halvan av året - även om det också beror på lönetillväxten, inkomsterna och därmed sysselsättningstillväxten", skrev RDQ Economics, som dock varnar för risker i form av att konsumenter kan komma att bli mer oroade för hur skattesystemet kommer att se ut från och med 2011.

Strax innan stängningen inkom bland annat statistik beträffande industriorder för juni, som visade en nedgång med 1,2 procent vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om en nedgång om 0,5 procent. Samtidigt reviderades förändringen för maj lägre till en nedgång om 1,8 procent från tidigare -1,4 procent.

Samtidigt publicerade National Association of Realtors sin statistik över antalet kontrakterade husköp. Här sjönk antalet kontrakt med 2,6 procent i juni jämfört med maj, vilket var lägre än prognosen om en ökning på 4,0 procent.

Jämfört med juni 2009 sjönk antalet nya kontrakt med 20,1 procent.

NAR:s chefekonom Lawrence Yun sade i en kommentar att "det kan komma att dröja ytterligare månader", med svag aktivitet, innan "det tar fart senare under året, om arbetsmarknaden fortsätter att förbättras".

På valutamarknaden stärktes yenen mot såväl dollar som euro. Mot dollarn handlades yenen på 85:80, vilket var den starkaste nivån sedan i slutet av november 2009.

Euron handlades vid stängningen på 1:319 mot dollarn, vilket kan jämföras med 1:316 vid den svenska stängningen på måndagen.

Kronan försvagades 1 öre mot dollarn till 7:11, och tappade 3 öre till 9:38 mot euron, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?