1515

Räntor och valutor: Nytt bottenrekord för långa räntan

Europeiska statspappersräntor sjunker i längre löptider på fredagsförmiddagen samtidigt som de stora valutaparen utvecklas oregelbundet. Marknadsaktörer reagerade avvaktande på inkommande europeisk statistik med fokus inriktat mot besked från USA i eftermiddag.

Svenska och tyska tioårsräntor noterade båda nya bottenrekord på förmiddagen, på 2,211 respektive 2,106 procent samtidigt spanska, irländska, portugisiska och grekiska räntor steg gentemot tyska räntor.

Den svenska kronan stärks samtidigt några öre mot euron under förmiddagen.

SCB/HUI redovisade på förmiddagen att den svenska detaljhandeln steg 2,0 procent, kalenderkorrigerat i fasta priser, i juli jämfört med juli 2009. Det var bättre än de 1,0 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, HUI låter dock måttligt imponerade över utfallet.

"Värmeböljan i juli resulterade inte i någon hetta för handeln. Sällanköpsvaruhandelns utveckling var den svagaste hittills i år och flera branscher uppvisade en minskad omsättning", kommenterade HUI, som dock noterade en bättre utveckling för dagligvaruhandeln.

Analytiker konstaterar dock att utfallet för detaljhandeln i juli var godkänt och går i linje med förväntningarna om en fortsatt generellt god utveckling i den svenska ekonomin i början av tredje kvartalet. Nära rekordoptimism bland hushållen talar för en fortsatt god utveckling, även om optimismen i branschen har börjat dala något från höga nivåer.

Almegas tjänsteindikator för tredje kvartalet kom in nära senaste toppnivån 2007, men Almega varnar för att produktionstillväxten inte kunna nå upp till de höga nivåer som indikatorn tyder på, tillväxten hämmas av brist på kvalificerad personal.

"Den överraskande starka sysselsättningstillväxten inom tjänstesektorn hade behövt vara ännu starkare för att öka produktionen i takt med efterfrågan", säger chefekonomen Lena Hagman i en kommentar.

Finansminister Anders Borg, med Sveriges mest optimistiska tillväxtprognoser, fastslog dock på torsdagseftermiddagen att det inte finns någon risk för några allvarligare flaskhalsproblem förrän om tre-fyra år.

En rad tyska delstater har redovisat preliminär-KPI för augusti, och även om vissa stater noterade en något högre prisökning än väntat under månaden ser det hittills ut som att inflationstakten i hela Tyskland kan falla ungefär i linje med förväntningarna, till 1,1 procent från 1,2 procent i juli.

Brittisk BNP steg något mer än väntat under det andra kvartalet, enligt den preliminära beräkningen. BNP steg 1,2 procent jämfört med första kvartalet och 1,7 procent jämfört med andra kvartalet 2009 - i båda fallen en tiondel bättre än i det initiala estimatet. Analytiker noterade att byggproduktionen gav ett bättre bidrag än väntat. Privatkonsumtionen var också något bättre än väntat medan investeringarna var en besvikelse.

Japans premiärminister Naoto Kan höll sin utlovade presskonferens på fredagsefgtermiddagen, lokal tid, och sade att Japan är redo för "djärva" åtgärder på valutamarknaden vid behov. Han satte samtidigt press på Bank of Japan om att implementera policyåtgärder snabbt, och sade att regeringen ska lägga fram ett utkast till stimulansplan den 31 augusti.

Analytiker vid 4Cast skriver i en kommentar att det var ytterligare en Japansk presskonferens som kan sorteras in i en kategori där inget konkret annonseras, "även om han höll fram en morot i form av något som ska planeras inom kort".

Valutamarknaden reagerade endast måttligt på premiärministerns uttalanden.

I eftermiddag redovisas reviderade BNP-siffror för andra kvartalet samt definitivt Michiganindex för augusti. BNP väntas ha reviderats ned från 2,4 procent i den första beräkningen till 1,4 procent, medan Michiganindex väntas ligga stilla på preliminära 69,6, enligt Bloomberg News.

Ett mindre lagerbidrag och större handelsunderskott är faktorer som talar för att USA:s BNP var svagare under andra kvartalet än i det initiala estimatet, men osäkerheten är relativt stor om hur mycket lägre tillväxten verkligen var. Prognosintervallet i Bloomberg News enkät bland 81 analytiker spänner från +0,5 procent till +2,2 procent.

Andra kvartalet är dock nu mer eller mindre historia och finansmarknadsaktörer oroar sig mer för risken för att USA-ekonomin bromsar in ytterligare under det tredje kvartalet. Inkommande data har uppvisat en oroande tendens, men vissa svaghetstendenser kan sannolikt kopplas till fortsatta säsongsrensningsproblem i spåren på att många bilfabriker minskade verksamheten mindre än vanligt denna sommar.

Marknadsaktörer kommer nu noga att följa det tal som Fed-chefen Ben Bernanke ska hålla klockan 16.00 vid Kansas City Feds Jackson Hole Conference för ytterligare information. Talet ses som "kritiskt", enligt analytiker, som vill se om Fed är redo att återuppta de kvantitativa lättnaderna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?