1515

Stockholmsbörsen: Nedgången tilltar

Stockholmsbörsens nedgång tilltog under onsdagseftermiddagen sedan statistik över order för varaktiga varor i USA inkommit klart sämre än väntat. Siffrorna förstärkte den senaste tidens oro kring styrkan i den globala ekonomiska återhämtningen.

Klockan 14.45 var OMXS30 1,5 procent lägre till noteringen 990,6. Omsättningen uppgick till 7,5 miljarder kronor.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg med 0,3 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle stiga med 3,0 procent, enligt Bloomberg News snittprognos. Exklusive transport sjönk orderingången med 3,8 procent, jämfört med förväntningar om en ökning med 0,5 procent.

Konjunkturkänsliga bolag och de med exponering mot USA föll på beskedet. Electrolux B sjönk 3,6 procent till 143:70 kronor, Husqvarna B var 2,0 procent ned till 46:48 kronor och Boliden tappade 2,8 procent till 80:05 kronor.

Swedbank A backade 2,9 procent till 79:30 kronor, Nordea minskade 2,5 procent till 65:50 kronor och SEB A var 2,2 procent ned till 45:75 kronor.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s meddelade på tisdagskvällen att det sänker Irlands kreditbetyg till AA-, från AA, på grund av att kostnaderna för att stötta landets banksystem ser ut att bli betydligt högre än tidigare prognoser. Utsikterna för det nya betyget är negativa.

Tidigare under onsdagen hade marknaden fått visst stöd av att IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 106,7 i augusti, jämfört med 106,2 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 105,7, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Volvo B var oförändrad till 82:10 kronor med stöd av att koncernens totala lastbilsleveranser ökade med 62 procent i juli till 14.377 fordon, jämfört med samma period förra året.

Peab B steg 1,7 procent upp till 42:70 kronor sedan flera analytiker uttryckt sig positivt efter tisdagens rapport för det andra kvartalet. SEB Enskilda och Swedbank Markets har upprepat rekommendationen köp och Carnegie har höjt till outperform från tidigare neutral.

"Vår främsta oro kring Peab har varit marginalutspädning på grund av aggressiv prissättning under 2009. Det andra kvartalet var första kvartalet sedan början av 2009 som marginalerna inte gjorde någon besviken, vilket bör synas i marginalprognoserna", skriver Carnegie.

Eniro var 3,5 procent ned till 11:05 kronor. Bolaget har avyttrat vissa tillgångar inom offline och onlineverksamheten i Eniro Finland till Fonecta med en resultateffekt om cirka -700 miljoner kronor 2010. Transaktionen väntas framgent leda till förbättrade marginaler och ebitda för den kvarvarande delen av Eniros verksamhet i Finland.

Mekonomen avancerade 1,1 procent till 178 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Mekonomen till köp från tidigare neutral. Nordea har höjt riktkursen för Mekonomen till 205 kronor från tidigare 190 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Getinge B sjönk 4,4 procent till 149:10 kronor. Amerikanska Medtronic, som är en konkurrent till Getinge, föll 11 procent i New York på tisdagen efter en rapportbesvikelse.

Aerocrine föll 21 procent till 5:55 kronor efter en säljrekommendation i det senaste numret av Affärsvärlden.

Terminerna indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,6-0,8 procent. Klockan 16.00 kommer mer USA-statistik i form av försäljning av nya bostäder i juli och FHFA:s husprisindex för juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?