1515

Räntor och valutor: Yenen vänder ned

Den japanska valutan har försvagats under natten mot onsdagen efter uttalanden och obekräftade uppgifter som tyder på att den japanska regeringen och centralbanken kan vara på väg att vidta åtgärder den senaste tidens yenförstärkning.

Nyhetsbyrån Nikkei rapporterade på tisdagskvällen att Bank of Japan kan komma att vidta ytterligare penningpolitiska åtgärder, som att utöka likviditeten för att pressa ned räntenivåerna, efter att den japanska yenen stärkts till de högsta nivåerna på 15 år. Centralbanken kan också komma att hålla nästa möte tidigare än nästa schemalagda möte den 6-7 september.

I samma rapport uppgav Nikkei att finansdepartementet, Mof, kan komma att överväga interventioner om spekulanter pressar upp valutakursen med flera yen på en dag. Däremot väntas inte USA och Europa stödja eventuella japanska valutaåtgärder.

På onsdagen kom vidare starka uttalanden från såväl premiärminister Naoto Kan, chefskabinettssekreterare Yoshito Sengoku samt finansminister Yoshihiko Noda som uttryckte starkt ogillande om utvecklingen på valutamarknaden. Yoshihiko Noda sade att han är redo att vidta "lämpliga åtgärder" på valutamarknaden vid behov.

"Vi måste vidta lämpliga åtgärder vid behov, men jag planerar att fortsätta att bevaka valutarörelserna mycket noga med stort intresse. Min grundläggande bedömning är att rörelserna har varit ensidiga", sade finansministern.

Nyhetsbyrån Jiji rapporterade vidare att premiärminister Naoto Kan sagt att han upplever en kriskänsla på grund av den starka yenkursen, och han vill uppvisa en respons på valutautvecklingen inom kort.

Det kom också besked om att det hålls ett flertal möten på hög regeringsnivå om ekonomin och utvecklingen på valutamarknaden under onsdagen.

"Vi räknar nu faktiskt med interventioner inom de kommande fem, sex handelsdagarna", sade Winston Barnes, tradingchef för asiatiska marknader vid WJB Capital Group i San Francisco, till Bloomberg News.

"Vår erfarenhet från de senaste dryga 20 åren har visat att BOJ sällan förlorar och de kommer att börja inom kort", fortsatte han.

Samtidigt som den japanska yenen vände ned demonstrerades en fortsatt riskaversion på marknaderna i en fortsatt förstärkning för schweizerfrancen, som nådde den starkaste noteringen någonsin mot euron, 1:3015, i den tidiga Asienhandeln på onsdagen.

4Cast påminner om att Schweiz Nationalbank gav upp sina valutainterventioner vid en eur/chf-nivå på 1:40, och det har rapporterats om att banken har förlorat 14,3 miljarder franc på sina interventioner. Denna utveckling kommer sannolikt att övervägas av de japanska myndigheterna vid diskussioner om eventuella interventioner.

Uppgifterna om att Bank of Japan kan vara på väg att vidta nya åtgärder för att pressa ned marknadsräntorna bidrog samtidigt till att pressa ned japanska statspappersräntor ytterligare något i onsdagens handel. En fortsatt svag utveckling på de flesta asiatiska börserna bidrog samtidigt till intresset för "säkra" statspapper.

Det japanska handelsöverskottet ökade mer än väntat i juli, till säsongsjusterade 610,4 miljarder yen, till följd av en oväntat kraftigt minskad ökningstakt för importen. Exportökningstakten dämpades samtidigt för femte månaden i rad i juli, men utfallet var ändå något bättre än prognos, +23,5 procent jämfört med juli 2009.

Amerikanska obligationsräntor vände upp från låga nivåer efter den svenska marknadens stängning på tisdagen i takt med att New Yorkbörserna hämtade in delar av ett kraftigt inledande ras. Finansdepartementet sålde tvååriga obligationer för 37 miljarder dollar till en rekordlåg ränta på 0,498 procent. Bud inkom för 3,12 gånger den erbjudna volymen, jämfört med 3,19 vid förra auktionen, vilket tolkades som en god efterfrågan givet den rekordlåga räntan.

USA-räntorna fortsatte att stiga svagt i Asien när marknadsaktörer förberedde sig för ny ekonomisk statistik samt för emissioner av femårsobligationer för 36 miljarder dollar i kväll samt sjuårsobligationer för 29 miljarder på torsdag

På eftermiddagens USA-agenda märks statistik över orderingången på varaktiga varor i juli, klockan 14.30, samt försäljning nya bostäder i juli samt FHFA:s husprisindex för juni klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha ökat 3,0 procent i juli, och med 0,5 procent exklusive transportsektorn. Försäljningen av nya bostäder väntas ha varit oförändrad i juli, efter en ökning med 23,6 procent i juni, och FHFA:s husprisindex väntas ha stigit 0,1 procent i juni jämfört med maj.

Standard & Poor´s meddelade på tisdagskvällen att de sänker Irlands kreditbetyg till AA-, från AA, på grund av att kostnaderna för att stötta landets banksystem ser ut att bli betydligt högre än tidigare prognoser. Utsikterna för det nya betyget är negativa.

På Europaagendan riktas blickarna främst mot IFO- index, konjunkturbarometern för det tyska näringslivet, i augusti, klockan 10.00. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas index ha sjunkit till 105,7 i augusti från 106,2 i juli. Data i måndags visade att inköpschefsindex för den tyska tillverkningsindustrin preliminärt sjönk till 58,2 i augusti från 61,2 i juli.

I Sverige presenterar Konjunkturinstitutet månadsbarometern för augusti, klockan 9.15. I juli dämpades den samlade barometerindikatorn marginellt, men 111,3 var fortsatt en nivå som indikerade att stämningsläget bland företag och hushåll var "betydligt starkare än normalt". Enligt SME Direkts enkät väntas barometerindikatorn ha vänt upp till 112,6 i augusti.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin minskade dock hela fem enheter mellan juni och juli, till följd av att produktionsplanerna dämpades. Enligt SME Direkts enkät väntas index för tillverkningsindustrin ha stigit till 6 i augusti.

Hushållens konfidensindikator fortsatte däremot att stiga i juli, till höga 23,3. Enligt SME Direkts enkät väntas nu en liten nedgång, till 22,8, i augusti.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?