1515

Stockholmsbörsen: Nedåt på bred front

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen nedåt, i linje med de ledande Europabörserna.

Nedgångarna kommer i spåren av att Wall Street vände ner under de sista handelstimmarna igår. Bland rapportbolagen faller Alliance Oil tungt medan Mekonomen och Peab trotsar den sura börsen och avancerar.

SIX Generalindex var klockan 10.01 ned 1,0 procent till 305 medan OMXS30-index sjunkit 0,9 procent till 1.012 Omsättningen upgick till 1,8 miljarder kronor.

Nedgångarna var breda och bland OMX30-bolagen fanns efter drygt en timmes handel fanns inte en enda aktie på plus.

Morgonen har bjudit på en hel del delårsrapporter.

Alliance Oils rörelseresultat före avskrivningar och nedskrivningar uppgick till 90 miljoner dollar (86) under det andra kvartalet 2010. Det var svagare än de 107 miljoner dollar som marknaden väntat sig, enligt SIX Estimates.

Alliance Oil upprepar målsättningen för 2010 om att öka bolagets produktion av olja till över 50.000 fat per dag i slutet av året. Det totala produktionsmålet för 2010 uppgår fortfarande till 17 miljoner fat råolja.

Alliance Oil räknar med att produktionen fortsätter att öka under 2011.

"Vi förväntar en god utveckling under nästa år också. Speciellt och primärt från Kolvinskoye under det tredje kvartalet", säger Arsen Idrisov, VD för Alliance Oil, till Nyhetsbyrån SIX.

Rapporten föll inte marknaden i smaken och aktien tappade 5,3 procent till 85,55 kronor.

Bättre gick det då för byggbolaget Peab som redovisade ett resultat före skatt på 424 miljoner kronor (504) för det andra kvartalet 2010. Analytikerna hade räknat med 391 miljoner kronor, enligt SIX Estimates.

Bolaget ser en fortsatt positiv trend och att den nordiska byggmarknaden nu börjar ta fart.

"För Peab märks detta i form av den högsta orderingången någonsin för ett enskilt kvartal. Ökningen är bred och märks på samtliga Peabs marknader och inom de flesta produktsegmenten, även om det är tydligast vad gäller bostads- och anläggningsproduktion", säger Peabs VD Mats Paulsson i en kommentar i delårsrapporten.

Aktien stärktes 1 procent till 42,50 kronor.

Ett annat rapportbolag var Mekonomen som levererade ett resultat efter finansiella poster på 143 miljoner kronor. Det var 21 procent mer än marknaden räknat med. Samtidigt var intäkterna något lägre än väntat. Bolaget uppger att man nu ser en kraftfull vändning på den tidigare problemtyngda danska marknaden. Den danska underliggande marknaden har dock inte vänt upp som den har gjort i Sverige, enligt Mekonomens VD Håkan Lundstedt.

Aktien stärktes 0,9 procent till 173,50 kronor på den sura börsen.

Medivir har utsett Daewoong Pharmaceutical till exklusiv distributör av Xerclear i Sydkorea. Daewoong blir ansvarigt för att få alla nödvändiga tillstånd och för marknadsföring och försäljning. Medivir kommer att få en direkt betalning och sedan milstolpsbetalningar och royalties på försäljningen enligt en vinstdelningsplan. Aktien backade 1,5 procent.

Oriflame, som föll tungt i går, handlas upp 0,2 procent till 384,50 kronor. I går justerade Oriflame ned sin prognos för rörelsmarginalen 2010, efter att de iranska myndigheterna stängt bolagets verksamhet i landet. Deutsche Bank har idag sänkt riktkursen för kosmetikaföretaget till 460 kronor, från tidigare 475 kronor med upprepad köprekommendation. Morgan Stanley skriver samtidigt att nuvarande aktiekurs utgör en attraktiv ingångsnivå och att bankens riktkurs på 500 kronor ger en potential på 30 procents uppsida.

På makroscenen redovisades det att den tyska bruttonationalprodukten var upp med säsongsjusterade 2,2 procent under det andra kvartalet 2010, jämfört med kvartalet innan. I årstakt var BNP upp med 3,7 procent. Utfallet var i linje med förväntningarna.

Senare kommer bland annat siffror över industriorder i EMU-området klockan 11.00 och husstatistik från USA klockan 16.00.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?