1515

Räntor och valutor: Euron försvagas

Oron för den globala återhämtningen tynger sentimentet och Europaräntorna sjunker i den inledande handeln på tisdagen.

Samtidigt pressas råvarupriserna och börserna har sjunkit i både USA och Asien samtidigt som Europabörserna öppnar ned. Bland annat har Nikkei 225 sjunkit under den viktiga 9.000-nivån och den japanska börsen har nu sjunkit med 21 procent sedan i april och handlas på 15-månaderslägsta.

På valutamarknaden har flykt till säkrare valutor tyngt euron som bland annat försvagats till den lägsta nivån mot yenen på närmare nio år. Även dollarn går starkt.

Svenska statsobligationsräntor sjunker ett par punkter i längre löptider med tioårsräntan ned 2 punkter till 2,37 procent. Den tyska tioårsräntan har samtidigt sjunkit 4 punkter till 2,26 procent.

Yenen har under natten som högst handlats till 107,2 mot euron, den högsta nivån sedan november 2001. Dollarn har samtidigt stärkts till 1,264 mot euron från 1,270 vid måndagens svenska stängning och yenen har i sin tur stärkts till just under 85 mot dollarn.

"USA visar tecken på en inbromsning. När vi ser svag statistik globalt får riskaversionen dollar och yen att köpas", sa Yoshiaki Ota, chef för valutahandel vid Sumitomo Mitsui Banking i Tokyo, till Bloomberg News.

Det brittiska pundet pressas av att nyutnämnde BOE- ledamoten Martin Weale sagt i en intervju med Times att Storbritannien står inför en "verklig risk" för en andra recession. Råvaruvalutor som Australiendollarn har det tufft när oron får råvarupriserna att sjunka.

Den svenska kronan har försvagats 4 öre mot dollarn till 7.43 och handlas i det närmaste oförändrat mot euron till 9.39.

Under morgonen kom definitiv tysk BNP-statistik för det andra kvartalet, som visade att ekonomin växte med 2,2 procent på procent på kvartalet och 3,7 procent i årstakt, helt i linje med den preliminära statistiken.3

Bakom den starka tillväxten ligger framför allt investeringar och export. Jämfört med föregående kvartal steg exporten med 8,2 procent medan kapitalinvesteringar ökade med 4,7 procent och bygginvesteringarna steg 5,2 procent.

Wolfgang Franz, chef för förbundskansler Angela Merkels ekonomiska rådgivare, sa i en intervju med Handelsblatt att den tyska tillväxten kommer att bromsa in efter det starka andra kvartalet. Han pekade ut den amerikanska sysselsättningen, svaga ekonomier i Sydeuropa och en dämpad tillväxt i tillväxtekonomierna som risker för den tyska exportdrivna ekonomin.

Senare under förmiddagen publiceras industriorder för euroområdet i juni, där analytikerna spår en ökning med 1,5 procent från i maj.

SBAB skriver upp sin prognos för den svenska ekonomin och räknar nu med en tillväxt på 3,4 procent i år och 2,9 procent 2011, från tidigare 3,0 respektive 2,7 procent. Enligt SBAB är pessimismen på de globala räntemarknaderna är överdriven och bolåneinstitutet räknar med en god global tillväxt de närmaste åren.

Swedbanks Boindex, som mäter svenskarnas husköpkraft, steg till steg till 149,1 under andra kvartalet från 147,0 föregående kvartal. Visserligen steg räntorna för andra kvartalet i rad, men det kompenserades mer än väl av ett lägre medianpris på småhus och högre förvärvsinkomster.

Här hemma vankas nu närmast SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik för det andra kvartalet.

Vikande börser och en lyckad auktion av 30-årspapper på fick de amerikanska marknadsräntorna att sjunka på måndagskvällen. Emissionen av 30-åriga inflationsskyddade statspapper, mötte bud för rekordhöga 2,78 gånger utbjuden volym.

USA-räntorna har sedan fortsatt ned under natten med deppiga asiatiska börser och sedan måndagens svenska stängning har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 5 punkter till 2,57 procent samtidigt som tvåårsräntan är ned 2 punkter till 0,47 procent.

Wall Street Journal rapporterar att det rådde stor oenighet inom Fed inför mötet den 10 augusti om centralbanken skulle ändra på sin exitstrategi eller inte. Enligt uppgifter till tidningen var minst sju av 17 Fed-företrädare emot eller hade reservationer mot förslaget att Fed skulle hålla kvar sina innehav av värdepapper på nuvarande nivå och det var enbart efter en lång debatt som Fed-chefen Ben Bernanke kunde få igenom det beslutet.

Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, sa i samband med en kongressutfrågning på måndagen att "ekonomin kommer att fortsätta förbättras" även om det finns en stor osäkerhet kring regleringarna av finansmarknaderna och det sker en minskning av skuldsättningen. Dessutom pressas huspriserna fortsatt av ett stort utbud.

På USA-agendan står under eftermiddagen försäljningen av befintliga bostäder i juli, som väntas ha sjunkit med 13,4 procent efter en nedgång med 5,1 procent i juni.

Bloomberg News skriver att husmarknaden har lett USA ut sju av de senaste åtta recessionerna, men att den denna gång snarare kan komma att ha ihjäl den ekonomiska återhämtningen.

"Om utmätningarna fortsätter att öka och trycker ned huspriserna kan det få ekonomin att åter hamna i recession. Husmarknaden och den bredare ekonomin är tätt sammanflätade", sade Celia Chen, ekonom vid Moody's, till Bloomberg News.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?