1515

Räntor & valutor: Kraftig räntenedgång

Tisdagen såg ett dystrare stämningsläge överlag, med breda nedgångar på aktiemarknaderna och i räntorna samtidigt som yenen stärktes.

Tonen sattes redan av att Nikkei-index stängde under 9.000-nivån för första gången sedan i maj 2009. Europabörserna sjönk stadigt under dagen och räntorna i Europas "kärna" följde med ned. Tyska statsobligationer handlades vid svensk stängning 4-14 punkter lägre jämfört med måndag samma tid, medan spreadarna mot PIIGS-länderna vidgades på nytt. Svenska räntor sjönk 3-10 punkter.

På valutamarknaden gynnade minskad riskaptit inte minst yenen, och japanska företrädare fortsatte de verbala interventionerna. Finansminister Yoshihiko Noda sade att de senaste rörelserna på valutamarknaden uppenbarligen varit ensidiga, att överdrivna valutarörelser kan skada ekonomin och att regeringen övervakar marknaderna mycket noga. Han ville däremot inte kommentera möjligheten av interventioner.

Handlare tog kommentarerna som intäkt för att myndigheterna ännu inte är redo att kliva in och hindra yenens förstärkning, och testade nya nivåer.

"Om inte japanerna kommer fram med något mer definitivt, så kommer vi att få se spekulativa konton driva dollar/yen ned till 80-nivån. 85-nivån var rätt viktig och nu när den är förbi, så är en rörelse ned mot 80 en reell möjlighet. Det kommer att skada den japanska ekonomin rätt mycket, om de inte gör något mer på den finanspolitiska sidan eller förlitar sig till mer kvantitativa lättnader", sade Paul Robson, valutastrateg på RBS Global Banking, till Reuters.

Niels Christensen på Nordea konstaterade i ett kundbrev att dollar/yen vid botten 1995 tillfälligt bröt igenom 80-nivån, så tekniskt finns inte så mycket stöd och den nuvarande rörelsen kan fortsätta efter tillfälliga stopp.

I den nuvarande miljön dominerad av riskaversion är det svårt att se vad som kan vända eller åtminstone få stopp o nedåttrenden i dollar/yen. Antingen kan det ske genom en starkare dollar, men det är osannolikt då riskaversion är drivkraften och då yenen haft tendens att stärkas än mer i en sådan miljö, eller så kan det ske genom interventioner eller kvantitativa lättnader från myndigheterna.

Dagens dollar/yen-rörelse bör öka sannolikheten för någon form av agerande från myndigheterna, och rädsla för sådant agerande kan minska nedåtmomentum. Men valutainterventioner kommer sannolikt inte att vara den första åtgärden från myndigheterna, utan det är mer sannolikt att BOJ kommer att gå på att ge mer likviditet till banksektorn, enligt programmet initierat förra året, eller köpa mer obligationer. Ett extramöte för nästa ordinarie BOJ- möte den 7 september kan inte uteslutas.

Ett mer uthållig eller betydande vändning i dollar/yen är samtidigt inte sannolik förrän räntespreadarna mellan Japan och USA börjar röra sig emot yenen och till förmån för dollarn, skrev Niels Christensen.

Yenförstärkningen fick ny näring efter svaga USA-data på eftermiddagen och dollar/yen gick till 83:60 som lägst, för att vid svensk stängning handlas runt 83:80. Mot euron stärktes yenen till 106:45. Euron tappade till under 1:26- nivån mot dollarn för att efter USA-statistiken vända upp till nästan 1:27.

Det brittiska pundet tappade i spåren av att nyutnämnde BOE-ledamoten Martin Weale i en intervju med Times sagt att Storbritannien står inför en "verklig risk" för en andra recession. Den svenska kronan försvagades sammantaget 5 öre mot dollarn till 7:45 och 6 öre mot euron till 9:45, jämfört med noteringarna vid måndagens stängning.

Statistik på tisdagen visade att industriorderingången i euroområdet ökade med 2,5 procent i juni jämfört med föregående månad, mer än väntade 1,5 procent i Bloomberg News prognosenkät.

Definitiv tysk BNP-statistik för andra kvartalet visade en tillväxt på 2,2 procent, i linje med det preliminära utfallet. Bakom den starka tillväxten ligger framför allt investeringar och export. Jämfört med föregående kvartal steg exporten med 8,2 procent medan kapitalinvesteringar ökade med 4,7 procent och bygginvesteringarna steg 5,2 procent.

Lagerbidraget var blygsamma 0,1 procentenheter. Samtidigt ökade privatkonsumtionen med 0,6 procent, vilket var mer än väntat.

Ekonomiminister Rainer Brüderle konstaterade att den tyska tillväxten på intet sätt bara drivs av exporten, utan att den inhemska efterfrågan bidrar med cirka 60 procent av expansionen. Såväl industrin som tjänstesektorn upplever ett uppsving, och investerarnas och konsumenternas förtroende återvänder.

Handelsbanken noterade i en kommentar att medan tillväxten var anmärkningsvärt stark andra kvartalet, så väntas ekonomin bromsa in betydligt under kommande kvartal.

"Indikatorer i såväl Asien som USA antyder att den industriella cykeln toppade redan under våren och detta bör snart bli tydligt i den tyska exporttillväxten. Och medan uppgången i hushållens konsumtion var ett klart lugnande tecken, så är det tveksamt hur uthållig en uppgång i hushållens efterfrågan kan bli givet den stundande finanspolitiska åtstramningen i Tyskland", skrev Handelsbanken.

I USA kom nya tecken på inbromsning i ekonomin.

ICSC rapporterade om en fortsatt trög utveckling för detaljhandeln, som sjönk för fjärde veckan i rad, och även Redbook rapporterade om dämpad försäljningstakt.

Försäljningen av befintliga bostäder sjönk med 27,2 procent i juli, till en beräknad årstakt på 3,83 miljoner enheter, den lägsta nivån sedan i maj 1995. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit med 13,4 procent. Försäljningstakten i juni uppgick till reviderade - 7,1 miljoner enheter (-5,1).

USA-räntorna sjönk successivt under tisdagen. Vid svensk stängning hade den tvååriga statsobligationen pressats ned 4 punkter till rekordlåga 0,45 procent, medan tioåringen var ned 15 punkter till 2,47 procent, jämfört med måndag samma tid.

Jan Hatzius, chefekonom för USA vid Goldman Sachs, sade i en intervju med Bloomberg News att han inte ser någon "obligationsbubbla". Räntenivåerna återspeglar den ekonomiska utvecklingen och räntorna kan komma att sjunka ytterligare.

Det har samtidigt blivit svårare att ge mer finanspolitiska stimulanser, och därmed kommer Federal Reserve att så småningom röra sig mot mer expansiv politik, och de kan komma att besluta om utökade tillgångsköp, sade han.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade att även om det finns en del tecken på en generell ekonomisk återhämtning och vissa bevis på stabiliserande bostadspriser, är utvecklingen ännu definitivt inte säkrad och återhämtningen ser ut att vara "extremt dämpad". Han tror inte på en återgång till recession men ser en ackommoderande policy som fortsatt lämplig.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?