1515

Stockholmsbörsen: Återhämtar förmiddagens nedgång

Stockholmsbörsen fluktuerade kring oförändrat vid lunchtid på måndagen sedan förmiddagens nedgång återhämtats. Utvecklingen var dock sämre än på de ledande europeiska börserna som steg.

"Det trendar uppåt i Europa främst tack vare M&A. Många bolag har starka kassor och starka kassflöden och de måste göra något för att få avkastning på sitt kapital. Då kan de antingen köpa egna aktier eller göra förvärv, och många har valt det senare", säger en tradingchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,1 procent upp till noteringen 1.021,4. Omsättningen uppgick till 5,8 miljarder kronor.

FTSE 100 var samtidigt 0,8 procent upp och DAX steg 0,5 procent. Sedan årsskiftet är FTSE 100 och DAX -3,2 respektive +1,3 procent medan OMXS30 har stigit 7,4 procent.

"Stockholmsbörsen går något svagare efter att ha gått betydligt bättre än övriga Europa och USA tidigare i år som en effekt av att de svenska bolagen är välskötta och att det inte finns några problem på statens skuldsida. Därav är den svenska marknaden lite överköpt", säger tradingchefen.

Lundin Mining steg 9,6 procent till 30:15 kronor efter mediauppgifter om att DR Kongo har löst meningsskiljaktigheterna med Freeport McMoran kring kopparlicenserna för Tenke Fungurame.

"Om uppgifterna i artikeln är korrekta och om de nya överenskomna villkoren inte medför någon betydande försämring av gällande villkor, anser vi att detta är en substantiell trigger för aktiekursen", skriver Nordea i en kommentar.

Swedbank A ökade 2,4 procent till 82:20 kronor. Cevian Capital har via fonden Cevian Capital II och medinvesteraren Carl Icahn, som fonden har ett långsiktigt avtal med, ökat till 4,64 procent av kapitalet.

"Vi investerar i Swedbank utifrån ett långsiktigt perspektiv och utifrån vår övertygelse att det finns en betydande värdepotential som inte är reflekterad i nuvarande aktiekurs", säger Christer Gardell till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB A var 1,4 procent upp till 47:07 kronor och Nordea adderade 0,7 procent till 68:15 kronor.

Oriflame tappade 3,6 procent till 384:50 kronor efter att bolaget sänkt sin helårsprognos för rörelsemarginalen, som nu väntas bli omkring 12 procent i stället för som tidigare kommunicerat över 12 procent. Bolaget står fast vid sin helårsprognos vad gäller koncernens försäljningsutveckling. Bakgrunden är att myndigheterna i Iran har stängt bolagets kontor i Teheran.

Getinge B var 0,8 procent ned till 159:10 kronor. Bolaget har meddelat att produktionsenheten i Wayne i USA har mottagit ett varningsbrev från amerikanska läkemedelsverket FDA som pekar på två fall av otillräcklig dokumentation.

Epicept föll 40 procent till 5 kronor efter att FDA ansett att den ansökan som bolaget skickat in för Ceplene inte ger tillräckligt stöd för att styrka preparatets terapeutiska verkan när det ges i kombination med interleukin- 2 i låg dos.

Karo Bio var 1,5 procent upp till 6:90 kronor, Biolin klättrade 4,1 procent till 10:10 kronor och Bioinvent ökade 2,0 procent till 30:90 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Börsveckan.

Nordnet B klättrade 4,4 procent till 28:60 kronor. SEB Enskilda har återupptagit bevakningen av Nordnet med rekommendation köp och riktkurs 37 kronor.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,4-0,7 procent i eftermiddag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?