1515

Stockholmsbörsen: Nervös öppning väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på fredagen. USA-börserna stängde på samma nivåer som var vid europeisk stängning på torsdagen medan marknaderna i Asien har sjunkit under natten.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent lägre, CAC 40 Index var oförändrad och DAX-terminen hade minskat 0,1 procent.

Börserna i New York stängde ned på torsdagen efter att Philadelphia Fed Index inkommit negativt i augusti och antalet nyanmälda arbetssökande oväntat ökat under förra veckan. Därmed stärktes bilden av att USA-ekonomin tappar kraft. Konjunkturkänsliga aktier som General Electric anförde nedgångarna.

Dow Jones slutade 1,4 procent lägre, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 och Nasdaq Composite tappade 1,7 procent.

James Bullard, Fed-chef i St. Louis, sade i ett anförande på torsdagen att Federal Reserve bör köpa mer amerikanska statspapper och expandera sin balansräkning om ekonomin visar tecken på lägre inflation.

Indexen på de ledande asiatiska börserna sjönk på fredagen efter förnyad oro kring USA-ekonomin. Nikkei 225 stängde 2,0 procent ned.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,1 procent i eftermiddag.

För svensk del har Ratos redovisat ett rörelseresultat på 522 miljoner kronor mot 359 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare. Omsättningen steg till 6,9 miljarder kronor.

Orexo har redovisat ett resultat efter skatt om -35,3 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det kan jämföras med en förlust om 56,8 miljoner motsvarande period ett år tidigare. Nettoomsättningen sjönk marginellt till 29,1 miljoner kronor.

Odd Mollys resultat efter skatt blev -10,3 miljoner kronor för det andra kvartalet mot -6,8 miljoner kronor andra kvartalet 2009. Nettoomsättningen minskade till 11,1 miljoner kronor på grund av att den största delen av vår- och sommarkollektionerna fakturerades i det första kvartalet.

Opcon har redovisat ett resultat efter skatt på -6,8 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med en vinst på 1,1 miljoner kronor motsvarande period 2009. Nettoomsättningen uppgick till 161 miljoner kronor.

Av övriga nyheter upprepade Caterpillar på torsdagskvällen prognoserna som lämnades i samband med kvartalsrapporten i juli. Bolaget ser att maskinförsäljningen på tillväxtmarknaderna har förbättrats samtidigt som maskinförsäljningen i USA också är förbättrad, jämfört med tidigare prognoser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?