1515

Räntor och valutor: Kronan försvagas

Europabörserna vände ned under förmiddagen vilket raderade ut en modest inledande ränteuppgång. Europaräntorna sjönk sedan ytterligare efter att Bundesbankchefen och ECB-rådsledamoten Axel Weber signalerat fortsatt expansiv hållning fram till åtminstone årsskiftet.

Vid lunchtid handlades de tyska statsobligationerna 1-2 punkter ned jämfört med svensk stängning på torsdagen.

Axel Weber sa att ECB bör fortsätta med en obegränsad utlåning till årsskiftet, och att tremånadersreporna bör löpa över årsskiftet som brukar vara omgärdad av ökad osäkerhet om likviditetssituationen. En diskussion om ett återupptagande av exitstrategin kan sedan påbörjas under första kvartalet 2011.

Han sa också att den tyska tillväxten överraskat positivt, vilket väntas ge effekt på hela euroområdet, men att detta starka momentum inte kommer att fortsätta under andra halvåret, som får se lite mer modest tillväxt. En orosfaktor är de fortsatta problemen i en del perifera länder. Han tycker samtidigt att diskussionen om en global recession är något överdriven, och att riskerna är i stort balanserade.

EU uppgav i ett uttalande om Greklands program för budgetsanering att detta gör framsteg och väntas nå målet för 2010.

"Det ambitiösa och framtunga programmet förefaller till stora delar gå som planerat. Men trots de betydande framsteg som gjorts kvarstår betydande utmaningar och risker", skriver EU.

EU uppmanar samtidigt till åtgärder för att säkra stabiliteten och likviditeten i banksektorn, att undvika minskad budgetdisciplin under andra halvåret och att öka strukturreformerna för att frigöra potentialen för högre tillväxt.

Svenska statsobligationer visade små nettoförändringar från torsdagens stängning. Fokus riktas närmast mot Riksbanksledamoten Svante Öbergs tal klockan 12.30, med rubriken: "Det aktuella ekonomiska läget".

Förväntningarna om att Svante Öbergs tal ska kunna flytta marknaden är nedtonade. Nordea skriver i bankens morgonbrev att Svante Öberg troligen tar utgångspunkt i de prognoser som Riksbanken presenterade i början av juli, men han kanske ändå kan ge någon kommentar om hur den senaste tidens utfall förhåller sig mot prognoserna.

Swedbank konstaterar i ett kundbrev att marknaden nu diskonterar en lägre framtida räntebana än Riksbankens egen reporäntebana, och sannolikt beror avvikelsen mycket på att den europeiska skuldkrisen smittat av sig på den svenska marknaden.

"Skulle Öberg uttrycka sig mindre tveksamt om den europeiska konjunkturen än vad som fallet vid det senaste räntemötet den 30 juni, är det inte osannolikt att svenska räntor kommer att stiga. Exempelvis har tysk BNP-tillväxt visat sig vara klart bättre än väntat under andra kvartalet, vilket just skulle kunna motivera ett sådant mindre tveksamt förhållningssätt", skriver Swedbank.

Under eftermiddagen blir det pressträff med finansminister Anders Borg, cirka klockan 15, efter regeringens inledande förhandlingar i Harpsund.

Robert Bergqvist på SEB tror att regeringen kan höja BNP-prognosen för 2010 ända upp mot 4,5 procent, från 3,3 procent i början av juli, och att prognoserna för 2011 och 2012 kan ligga kvar i området 3,5-4,0 procent, med viss nedåtrisk.

Finansminister Anders Borg väntas samtidigt hålla fast vid att det finns risker mot utsikterna, men utrymmet för nya ofinansierade budgetåtgärder bör vara större än de omkring 10 miljarder kronor som tidigare har antytts.

"Utrymmet 2011 för ofinansierade reformer hamnar därmed en rejäl bit över 15-20 miljarder kronor", skriver Robert Bergqvist.

På valutamarknaden har euron tappat till 1,276 mot dollarn i spåren av börsnedgång och Weber-kommentarer. Kronan har sammantaget tappat 7 öre till 7,42 mot dollarn och 1 öre till 9,48 mot euron, jämfört med noteringarna vid stängning på torsdagen.

Rörelserna i dollar/yen har varit begränsade, med handel fortsatt runt 85,40.

Försök till yenförstärkning under 85-nivån mot dollarn har mött motstånd under senare tid och förväntningar om interventioner och/eller ytterligare stimulansåtgärder bidrar till en försiktigare hållning. Eventuellt ska BOJ-chefen och finansministern håller ett möte angående valutafrågor i början av nästa vecka.

"Alla tror att dollarn kommer att utöka sin försvagning mot yenen. Men rädsla för intervention och försiktighet vad gäller ytterligare penningpolitiska lättnader i Japan gör att aktörer tvekar om att aggressivt sälja dollar nu", sa Tsutomu Soma på Okasan Securities i Tokyo till Reuters.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?