1515

Räntor och valutor: Euron stärks mot dollarn

Europeiska statspappersräntor öppnar måndagens handel på nära oförändrade nivåer jämfört med fredagens svenska stängning. Euron handlas samtidigt högre mot dollarn och japanska yen, men den gemensamma valutan sjunker tillbaka något i den tidiga Europahandeln.

Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll för tredje månaden i rad, till 51,2 från 52,1 i juni, vilket var den lägsta noteringen på 17 månader och lägre än de 51,4 som väntades enligt Bloomberg News enkät. Ett motsvarande index som tas fram för HSBC, som inriktas mer mot mindre privata företag än den officiella statistiken, sjönk samtidigt till 49,4 i juli från 50,4 i juni. Det var första gången sedan mars 2009 som detta index noterades under 50-strecket. Delindex för nya order sjönk till 47,9 i juli från 49,7 i juni.

Marknadsbedömare hänvisar sjunkande PMI till regeringens åtgärder för att dämpa överhettningen på fastighetsmarknaden och för att begränsa energianvändningen.

De asiatiska aktiemarknaderna utvecklades dock överlag positivt trots de negativa Kina-signalerna. Vissa bedömare hade varnat för en större nedgång och därtill talar analytiker nu om att indikationerna om en inbromsning kan förmå centralbanken att avvakta med ytterligare åtstramningar.

PMI-index för den ryska industrin steg till 52,7 i juli från 52,6 i juni och motsvarande index för Indien steg till 57,6 från 57,3.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska tillverkningsindustrin steg till 64,2 i juli från 62,4 i juli från 62,4 i juni. Enligt SME Direkts enkät väntades ett oförändrat index i juli jämfört med i juni.

PMI gick därmed på tvärs med KI:s barometer för tillverkningsindustrin i juli, som visade en nedgång till 5 från 10 i juni. Detta förklarades dock främst med att företagen dämpat produktionsplanerna, en post som inte ingår i PMI.

I PMI var det främst delindex för produktion och orderingång som noterade starka uppgångar i juli, produktionsindex steg till 72,2 från 66,8 i juni medan orderindex steg till 67,3 från 61,1. Silf/Swedbank påpekar att produktionsindex i juli låg på den högsta nivån som uppmätts sedan PMI introducerades november 1994.

Utanför PMI visade företagens prognoser på en viss dämpning i den planerade produktionen, men ett index på 72,0 visar ändå att en klar majoritet av företagen räknar med att öka produktionen under det kommande halvåret.

Svenska statspappersräntor reagerade inte märkbart på PMI, förändringarna är blygsamma i den tidiga måndagshandel. Kronan fortsätter däremot att stärkas och handlas cirka 4 öre starkare mot euron jämfört med vid den svenska stängningen på fredagen.

I Europa publiceras definitiva PMI-data för juli, industrin på måndagen och tjänstesektorn på onsdagens. Här väntas inga överraskningar i förhållande till de preliminära rapporterna som visade en ökning jämfört med i juni. Det brittiska PMI-indexet för tillverkningsindustrin, klockan 10.30, väntas ha sjunkit till 57,0 i juli från 57,5 i juni.

Senare i veckan riktas intresse mot juni månads order-och produktionsdata för den tyska industrin, torsdag och fredag, och prognoserna pekar mot uppgångar som bekräftar den starka ökningen i IFO-index i juli.

Veckans Europafokus riktas dock i första hand mot torsdagens räntebesked från Bank of England och ECB. Ingendera centralbank väntas ändra räntan, men marknadsaktörer kommer att leta efter eventuella signaler om kommande policyförändringar.

I eftermiddag, klockan 16.00, publiceras ISM-index för tillverkningsindustrin i juli. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha sjunkit ytterligare, till 54,0, i juli efter den oväntat stora nedgången i juni, till 56,2 från 59,7 i maj.

Klockan 16.00 publiceras även statistik över bygginvesteringarna i juni, här väntas en nedgång med 0,5 procent.

Klockan 16.15 ska vidare Fedchefen Ben Bernanke tala om "utmaningar för ekonomin och delstatsregeringar".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?