1515

USA-börser: Uppåt efter bra rapporter

De amerikanska börserna steg i den inledande handel på tisdagen. Det positiva sentimentet från de lyckade obligationsemissionerna i Spanien och Irland gav stöd liksom bra vinstsiffror från en rad detaljhandelsbolag, bland dem jättarna Wal-Mart och Home Depot.

Dow Jones var klockan 16.26 upp med 0,5 procent till 10.350, S&P 500 var upp 0,7 procent till 1.086 medan Nasdaq Composite hade adderadet 0,8 procent till 2.199. Omsättningen på NYSE uppgick till 164 miljoner aktier och på Nasdaq till 351 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med fyra punkter till 2,62 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp två punkter till 3,74 procent.

Den australiensiska gruvjätten BHP Billiton lade ett bud på kanadensiska Potash, världens största gödseltillverkare, värt 38,6 miljarder dollar eller 130 dollar per aktie. Budet, som innebar en premie på 16 procent från måndagens stängningskurs, avvisades av Potash som menade att det inte refleketerade bolagets "oöverträffade tillväxtmöjligheter". Potash steg med 28 procent till 140 dollar medan BHP Billiton tappade 2,5 procent.

Fixarkedjan Home Depot sålde för 19,4 miljarder dollar (19,1) i det andra kvartalet och gjorde en vinst på 0,72 dollar per aktie (0,66). Analytikerna hade räknat med en försäljning på 19,6 miljarder och en vinst på 0,71 dollar per aktie.

En analytiker beskrev för Dow Jones Newswires rapporten som imponerande då den slog förväntningarna och visade på hävstången i bolagets affärsmodell. Frågetecken finns dock för efterfrågan under det andra halvåret och 2011, menade analytikern. Marknaden visade inte några sådana orostecken och höjde istället aktien med 2,3 procent.

Wal-Mart gjorde i det andra kvartalet en vinst på 0,97 dollar per aktie (0,89) på en försäljning på 103 miljarder (100). Analytikerna hade väntat sig en vinst på 0,97 dollar per aktie och en omsättning på 105 miljarder.

Det var främst den internationella divisionen som stod för tillväxten; 11 procent i försäljning och 17 procent i vinst. Den jämförbara försäljningen i USA backade med 1,4 procent exklusive bränsle. Målgruppen som Wal-Mart vänder sig till har drabbats hårdare än andra av den ekonomiska nedgången, förklarade en analytiker den relativt sett sämre utvecklingen på hemmamarknaden. Aktien steg med 1,7 procent.

Klädkedjan TJX försäljning i det andra kvartalet uppgick till 5,1 miljarder dollar (4,7) samtidigt som vinsten blev 0,73 dollar per aktie (0,61). Båda siffrorna var precis vad analytikerna hade förväntat sig. Aktien steg 2,3 procent.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly tappade 2,4 procent sedan bolaget avbrutit utvecklingen av ett läkemedel mot Alzheimer i fas II sedan det visat sig att det inte saktade ned sjukdomsförloppet.

På makrofronten har det rapporterats en hel del nytt. Vid 14.30 kom det första statistikbatteriet och det mottogs väl av marknaden; terminerna steg med någon tiondels procentenhet.

PPI, producentprisindex, och kärn-PPI steg med 0,2 respektive 0,3 procent i juli jämfört med juni. Analytikerna hade räknat med 0,2 respektive 0,1 procent.

0,546 miljoner husbyggen påbörjades i säsongsjusterad årstakt i juli, väntat var 0,560 miljoner. I juni beviljades 0,565 miljoner bygglov, även det i säsongsjusterad årstakt. Väntat var 0,578 miljoner.

Nästa batteri kom vid 15.15 och flyttade inte marknaden i någon särskild riktning.

Kapacitetsutnyttjandet uppgick till 74,8 procent i juli, väntat var 74,5, och industriproduktion steg med 1,0 procent jämfört med juni, väntat var 0,5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?