1515

Stockholmsbörsen: Bra statistik lyfte humöret

Stockholmsbörsen steg på tisdagen, stärkt bland annat av positiv produktionsstatistik från USA.Vid stängning var OMXS30 1,1 procent upp till noteringen 1.057,1. Omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

USA:s industriproduktion steg 1,0 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle ha stigit 0,5 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News snittprognos.

Bostadsbyggandet i USA steg 1,7 procent i juli, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 546.000 bostäder.

Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha stigit 2,0 procent, till en årstakt på 560.000 bostäder.

"Man kan säga att de här statistiksiffrorna tog ut varandra i dag. Det viktiga är att man ser en förbättring i industriproduktionen och jag tror att det längre fram kommer att ge en positiv effekt på både husbyggande och sysselsättning", säger en mäklarchef till nyhetsbyrån Direkt.

Högst upp på omsättningslistan låg H&M B som steg 0,5 procent till 240:60 kronor och utökade därmed måndagens uppgång om 4,9 procent som kom efter starka försäljningssiffror för juli. Swedbank Markets har höjt rekommendationen för H&M till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 260 kronor från tidigare 238 kronor.

"Vi uppgraderar till köp, efter övertygande försäljningssiffror för både juni och juli. Med enkla jämförelsetal kontra marknaden fram till november är vi nu i en period med bra sentimentstöd för H&M", skriver Swedbank.

En av dagens vinnare var Beijer Electronics som ökade 11,2 procent till 159 kronor. Resultat efter skatt blev 23,9 miljoner kronor för det andra kvartalet, mot 1,3 miljoner andra kvartalet 2009. Nettoomsättningen steg till 310 miljoner kronor. För helåret 2010 spår bolaget en klart högre omsättning och markant bättre resultat än 2009.

Bra gick det även för Enquest som steg 7,0 procent till 13:80 kronor efter att ha redovisat ett resultat före skatt om 87,8 miljoner dollar proforma för det första halvåret, jämfört med 13,3 miljoner dollar motsvarande period ett år tidigare. Bolaget höjde även målet för sin produktion under helåret 2010 till 20.000 fat oljeekvivalenter per dag från tidigare 18.000.

Autoliv meddelade på eftermiddagen att bolaget höjer utdelningen för det kommande kvartalet till 35 cent per aktie mot de 30 cent som delades ut för det föregående kvartalet. Aktien handlades upp något på beskedet och stängde på 412 kronor, vilket motsvarade en uppgång med 0,9 procent.

Nordea steg 2,5 procent till 71:15 kronor och SEB A var 0,7 procent upp till 48:70 kronor. Volvo B adderade 2,4 procent till 88:80 kronor och Electrolux B ökade 3,0 procent till 157 kronor.

Biogaia B adderade 5,5 procent till 87 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 14,1 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det var en förbättring jämfört med 11,2 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare. Bolaget höjde i samband med rapporten sitt vinstmål till 30 procent rörelsemarginal. Tidigare var prognosen 25 procent men avsåg nettomarginalen.

Nibe B låg oförändrad på 75 kronor. Bolaget redovisade ett resultat före skatt om 111 miljoner kronor för det andra kvartalet. Det var cirka 5 procent bättre än väntade 106 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Även omsättningen översteg konsensus.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?