1515

Räntor & valutor: Nedåt för USA-räntorna

Amerikanska statspappersräntor sjönk, främst i längre löptider medan dollarn stärktes mot euron och japanska yen efter den svenska marknadens stängning på fredagen. Investerare sökte sig till säkra USA-placeringar till följd av fortsatt oro för en inbromsning i den globala tillväxten och tioårsräntan sjönk till 2,67 procent, lägsta på 16 månader, från 2,71 procent vid den svenska stängningen.

Förutom svaga ekonomiska indikatorer stöds den amerikanska räntemarknaden av Federal Reserves besked i tisdags, om att de ska använda likvider från förfallande bostadspapper till köp av statspapper.

"Marknadsaktörer kommer att tveka att pressa upp räntorna högre eftersom de i så fall går emot Fed", sade George Concalves, chefsstrateg vid Nomura Holdings i New York, till Bloomberg News.

Fedchefen i Kansas City, Thomas Hoenig, varnade dock på fredagskvällen för att förtroendet för återhämtningen kan undermineras oron kan förstärkas om styrräntan hålls kvar nära noll för länge.

"Nollränta efter ett års återhämtning ger legitimitet till ett ifrågasättande av återhämtningens uthållighet", sade han.

Thomas Hoenig har framstått som "höken" i Fomc genom att vid varje möte i år reservera sig mot Feds åtagande om exceptionellt låga räntor under en utdragen period, och förra tisdagens reserverade han sig också mot beslutet att Fed inte ska låta balansräkningen minska i takt med att bostadspapper i Fedportföljen förfaller.

På fredagskvällen sade han att räknar med en måttlig återhämtning i USA-ekonomin, och räntan bör höjas "sakta" i takt med denna återhämtning.

"Det är en måttlig återhämtning med blandat resultat. BNP kommer förmodligen att expandera med runt 3 procent under resten av året. Statistik kommer att vara blandad från månad till månad, som brukligt under en återhämtning", sade Thomas Hoenig.

Han avfärdade samtidigt risken för deflation, "Inte en enda gång under ett halvt sekel har konsumentprisindex sjunkit systematiskt. Jag finner inga bevis för att deflation är det mest allvarliga hotet mot återhämtningen i dag", sade han.

På eftermiddagens USA-agenda märks Empire State Manufacturing Index, som mäter konjunkturläget i tillverkningssektorn i New York-området, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha vänt upp till 8,3 i augusti efter det oväntat kraftiga fallet från 19,6 till 5,1 mellan juni och juli.

Klockan 15.00 kommer statistik över internationella investeringsflöden, Tics-data, i juni, och klockan 16.00 publiceras Nahb:s konfidensindex för bostadsbyggnadssektorn i augusti, som väntas ha stigit till 15 från 14 i juli.

Senare i veckan kommer USA-data över bostadsbyggandet samt industriproduktion i juli, tisdag, och Philadelphia Fed index för augusti och ledande indikatorer för juli på torsdag. På torsdag riktas som vanligt också stort intresse mot veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa, som har legat på en besvärande hög nivå en tid.

På måndagsmorgonen kom besked om att Japans BNP steg blygsamma 0,4 procent under andra kvartalet, uppräknat i årstakt. Det var långt under de +2,3 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Magnus Prim, analytiker vid SEB Singapore, noterar i ett kundbrev att den japanska ekonomin fortsätter att stå och falla med exporten, den inhemska efterfrågan sjönk 0,2 procent under det andra kvartalet. Och med en ekonomi som är så "uppenbart beroende av exportefterfrågan" höjs också temperaturen i fråga om den "starka" yenen.

"Om yenen ligger kvar på dessa nivåer med denna ekonomiska bakgrund kommer åtgärder för att försvaga yenen troligen inte ligga långt borta", skriver Magnus Prim.

Keisuke Tsumura, parlamentssekreterare vid kabinettskontoret tvingades konstatera att Japans BNP, motsvarande 1.288 miljarder dollar, för första gången understeg Kinas BNP, motsvarande 1.337 miljarder dollar, under andra kvartalet. För första halvåret som helhet var dock den japanska ekonomin större än Kinas.

Japans nationella strategiminister Satoshi Arai sade vid en presskonferens att BNP-rapporten inte är en indikation om att ekonomin har hamnat i stiltje. Han fastslog dock att politikerna nu måste samarbeta med Bank of Japan för att motverka yenens förstärkning.

Det oväntat svaga BNP-utfallet bidrog till att pressa ner japanska räntor ytterligare, tioårsräntan sjönk till den lägsta nivån på sju år, 0,96 procent. Samtidigt stärktes den japanska yenen, främst mot dollarn, när ytterligare indikationer på en dämpning i den globala konjunkturen fick investerare att dra ned risknivån i portföljerna.

Den kinesiska yuanen fortsatte att försvagas, för femte dagen i rad, på måndagen. Dollarn har nu stärkts från 6:7650 till 6:8025 mot dollarn på fem dagar, därmed har större delen av större delen av förstärkningen, från 6:8250- nivån, efter att Kina beslutade att tillåta större flexibilitet i växelkursen i juni raderats ut. Att försvagningen i yuanens växelkurs kommer i samband med att USA rapporterade ett oväntat stort handelsunderskott för juni, delvis på grund av en markant ökning i underskottet mot Kina, kommer knappast att applåderas av amerikanska politiker.

Aktiemarknaderna i Kina steg samtidigt, tvärtemot utvecklingen i större delen av övriga Asien, bland annat med stöd av förväntningar om att Pekingadministrationen ska öka satsningarna på tillväxtindustrier, som förnybar energi, för att kompensera de tillväxtdämpande effekterna av åtgärderna mot fastighetsbubblan.

Den svenska kronan har fortsatt att försvagas mot euron i det generellt svagare riskklimatet, jämfört med fredagens svenska stängning handlas euron cirka 3,5 öre högre mot den svenska kronan.

På måndagens Europaagenda riktas blickarna främst mot definitiv KPI-statistik för euroområdet, klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI-inflationen ha stigit till 1,7 procent i juli, från 1,4 procent i juni. Kärninflationstakten väntas ha stigit till 1,0 procent, från 0,9 procent i juni.

Senare i veckan bjuder Europaagendan bland annat på brittisk juli-KPI och tyska ZEW-indexet för augusti, tisdag, protokoll från Bank of Englands räntemöte i början av augusti, onsdag och norsk BNP för andra kvartalet, torsdag.

Den svenska måndagsagendan är mycket tunn, senare riktas uppmärksamhet mot bostadspriser i juli från Mäklarstatistik, tisdag, SCB:s rapport om industrilager och kapacitetsutnyttjande under andra kvartalet, onsdag. Det är dock fredagen som framstår som mest intressant på den svenska agendan, då talar vice Riksbankschefen Svante Öberg om "Det aktuella ekonomiska läget", och regeringen träffas i Harpsund för sedvanlig höstupptakt.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?