1515

Råvaror: Oljepriset fortsätter att falla

Råvarumarknaderna fortsatte att tappa under onsdagsförmiddagen. Råoljan föll för andra dagen i rad efter svag statistik från USA och Kina vilket spädde på oron om att den ekonomiska återhämtningen stagnerar.

"De ekonomiska signalerna är ganska blandade. Vi har sett svagare industriproduktion i OECD och något svagare indikationer för Kina. Vi ser relativt stark tillväxt av efterfrågan på olja i år men vi kan inte helt och hållet utesluta en del av den oro som finns på marknaden gällande ekonomisk tillväxt", säger David Fyfe, chef för IEA:s oljeindustri och marknadsenhet, till Bloomberg News.

På Nymex handlades WTI-oljan i första termin till 79:40 dollar per fat, en nedgång från tisdagens stängning med 0:85 dollar. Brent försvagades med 0:79 dollar per fat till 78:81 dollar.

Basmetallerna visade nedgångar på bred front.

Kopparn försvagades på oro över styrkan i de amerikanska och kinesiska ekonomierna, världens två största användare av metallen.

"Stämningsläget är lite nedslaget. Dollarn är starkare då riskaversionen gör den mer attraktiv kortsiktigt", säger Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital i London, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar var ned 61 dollar till 7.239 dollar per ton och zinken försvagades med 22 dollar till 2.063.

Bland övriga metaller tappade aluminium 21 dollar till 2.149, medan nickel föll med 375 dollar till 21.825.

Guldet föll i London i takt med att en starkare dollar dämpade efterfrågan för den ädla metallen som en alternativ investering.

"Guld har kommit lite under press på grund av dollarns styrka. Metallen kommer att fortsätta ticka tillsammans med euron och kan komma att handlas mellan 1.185 och 1.210 dollar per uns under de kommande veckorna", säger Narayan Gopalakrishnan, mäklare på MKS Finance SA, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden visade guldpriset en nedgång på 6:60 dollar, vilket innebar ett spotpris på drygt 1.197 dollar per uns.

Silverpriset var ned 0:20 dollar till 18:13, en nedgång på 1,1 procent.

Noteringar cirka klockan 11.50:

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:85 USD 79:40

Brent, första termin -0:79 USD 78:81

Basmetaller, LME, tremånaderstermin:

Koppar -61 USD 7.239

Zink -22 USD 2.063

Aluminium -21 USD 2.149

Nickel -375 USD 21.825

Bly -39 USD 2.086

Tenn -100 USD 20.500

Guld, spot (pris/uns): -6:60 USD 1.197:65


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?