1515

Råvaror: Fed fick guldet att lyfta

Råvarumarknaderna noterade blandade rörelser på tisdagen.

Federal Reserves räntebesked fick dollarn att falla, vilket gav stöd till råvarumarknaderna. Men samtidigt pekade Fed på en svag återhämtning på kort sikt, vilket indikerar en svagare efterfrågan på råolja och basmetaller.

Fed lämnade räntorna oförändrade i intervallet 0-0,25 procent. Fed behöll även sitt budskap om att omständigheterna talar för "exceptionellt låg" ränta under en utdragen (extended) period.

Guldet vände uppåt på dollarförsvagningen och den riskaversion som rådde på tisdagens finansmarknader.

Basmetallerna backade på signaler från Kina på en minskad import.

Vid golvhandelns stängning handlades WTI-oljan i första terminsposition till 80,24 dollar per fat, en nedgång från måndagens stängning med 1,24 dollar. Brent sjönk med 1,30 dollar till 79,69 dollar per fat.

Det amerikanska energidepartementet höjde sin prognos för priset på WTI till ett genomsnitt om 79,13 dollar per fat från tidigare 78,69, enligt EIA:s månatliga Short-Term Energy Outlook som publicerades på tisdagen.

För 2011 spås priset öka med 5,5 procent till ett genomsnitt om 83,50 dollar per fat, vilket är en högre bedömning än i juli då priset beräknades uppgå till 82,50 dollar per fat.

Även efterfrågeprognosen höjdes, till 85,91 miljoner fat per dag 2010 från 85,82 miljoner fat vid förra prognosen.

2011 väntas efterfrågan öka till 87,42 miljoner fat per dag, vilket kan jämföras med juliprognosen om en uppgång till 87,29 miljoner fat.

Senare i kväll kommer den preliminära lagerrapporten från American Petroleum Institute.

I onsdagens officiella lagerrapport från det amerikanska energidepartementet väntar sig analytikerna att råoljelagren sjönk med 2,00 miljoner fat i förra veckan.

Vad gäller bensinlagren väntas de ha ökat med 500.000 fat medan destillatlagren tros ha stigit med 1,75 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandes väntas ha sjunkit med 0,5 procentenheter.

Guldet vände på kvällen efter tidigare nedgång sedan dollarn börjat försvagas.

Spotpriset på guld var vid 20.30 upp 4,60 dollar till 1:205:95 dollar per uns efter tidigare på eftermiddagen noterats som lägst till 1.190,77.

På London Metal Exchange, som stängde innan Feds räntebesked, sjönk basmetallerna. Från Kina rapporterades att importen minskade med 1 procent i juli, vilket ökade farhågorna för en minskad efterfrågan på basmetallmarknaden.

Kopparterminen var ned 125 dollar till 7.300 dollar per ton. Zinken tappade 65 dollar till 2.085 dollar per ton.

Noteringar cirka klockan 20.30

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1,24 USD 80,24
Brent, första termin -1,30 USD 79,69

Basmetaller, LME, tremånaderstermin
Koppar -125 USD 7.300
Zink -65 USD 2.085
Aluminium -12 USD 2.170
Nickel -600 USD 22.200
Bly -75 USD 2.125
Tenn -700 USD 20.600

Guld, spot (pris/uns): +4,60 USD 1.205,95

 


Innehåll från ToyotaAnnons

Här planeras för nästa generation av elbilar

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp.

Nu laddar Toyota för att även lansera nästa generation av batteridrivna elbilar.

Möt Toyota bZ-serien vars premiärmodell är utrustad med både solpaneler och flygplansratt.

Nollutsläpp och solfångare – lär dig allt om Toyota bZ4X 

1997 lanserades Toyota Prius – världens första massproducerade hybridbil.

Nu, snart 25 år senare, laddar Toyota för nästa stora steg i utvecklingen. 2025 kommer Toyota erbjuda fler än 40 elektrifierade modeller, varav 15 batteridrivna elbilar.

Den nya helelektriska bZ-serien är en central del i den nya satsningen. Bokstavskombinationen bZ är hämtat från Beyond Zero vilket är benämningen på Toyotas nya manifest. I framtiden tänker Toyota inte bara utveckla utsläppsfria fordon samt uppnå koldioxidneutralitet – man vill gå ännu länge, bortom nollgränsen, för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld.

Resan ska vara en njutning

Den första modellen i bZ-serien presenterades nyligen på bilsalongen Shanghai Motor Show.

Toyota bZ4X Concept är en fyrhjulsdriven mellanklass-SUV, skapad för att vara en bekväm och uppkopplad miljö där människor under en resa kan njuta av tiden tillsammans.

- Vår målgrupp är de som prioriterar att tillbringa tid med familj och vänner. Toyota bZ4X ska kunna vara en hub för dem, konstaterar Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima.

Rymlig och öppen kupé

Toyota bZ4X är byggd på den nya plattformen e-TNGA som konstruerats specifikt för eldrivna fordon. Lång hjulbas och korta överhäng bidrar till en ovanligt rymlig och öppen kupé. Med e-TNGA kan både utveckling och tillverkning av elbilarna effektiviseras. Fler modeller och varianter kan erbjudas till lägre kostnad.

Systemet för fyrhjulsdrift, med elmotorer på fram- och bakaxel, har utvecklats tillsammans med biltillverkaren Subaru. Systemet ger Toyota bZ4X en genuin offroad-förmåga och även extra säkerhet och trygghet vid körning i alla väg- och väderförhållanden.

Modellen blir också först i världen i serieproduktion med en kombination av en ”flygplansratt” och ett system för steering-by-wire. Den här tekniken ger föraren bättre kontroll genom att ta bort störningar från ojämnt underlag och vid inbromsning vilket ger bättre precision i förhållande till hastighet och styrvinkel. 

Inbyggd solpanel

Toyotas bZ-modeller ska bidra till målet om att nå koldioxidneutralitet. Ambitionen är att neutralisera koldioxidutsläppen under bilens hela livscykel – från tillverkning, leverans och användning till skrotning och återvinning.

Bilens miljöprofil stärks ytterligare av ett inbyggt solfångarsystem som utökar räckvidden. När bilen står parkerad och solen skiner bidrar systemet till batteriets uppladdning.

Se videoserien om framtidens mobilitet, bilbranschen och elektrifieringen 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?