Annons

Stark veckoavslutning på börsen

Stockholmsbörsen noterade stabila uppgångar och stängde högre på fredagen i likhet med de europeiska börserna. Förnyad optimism kring den ekonomiska återhämtningen höjde humöret, vilket även gav effekt på kronan som stärktes gentemot både dollarn och euron.

OMXS30-index stängde på noteringen 1.028,1 en uppgång på 1,48 procent. Omsättningen uppgick till 8,9 miljarder kronor.

Bankerna var i blickfånget under fredagen. DNB Nor lämnade rapport för det andra kvartalet och indikationerna på att den europeiska banksektorn kommer att klara de föreslagna stresstesterna väl blir allt fler.

"Det har varit en relativt lugn handel med en stark börs. Långa statsobligationer fortsätter att stiga vilket indikerar en omallokering från obligationer till aktier. Bankerna och hur de kommer att klara stresstesterna har stått i fokus, vad som hittills kommit ut mellan raderna från stresstesterna är att bankerna klarar sig väl", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea avancerade 2,8 procent till 69:45 kronor, SEB A ökade 1,9 procent till 45:93 kronor, Swedbank A var 1,9 procent upp till 77:15 kronor och SHB A klättrade 1,2 procent till 198:70 kronor.

Finansminister Anders Borg sade till journalister i Visby på fredagen att han tror att de svenska bankerna kommer att klara sig bra i de stresstester som nu genomförs i Europa. Han hänvisade till de svenska stresstester som tidigare gjorts.

DNB Nor sjönk 0,5 procent i Oslo. Banken redovisade ett resultat för det andra kvartalet som var bättre än väntat, enligt en sammanställning från SME Direkt.

I samband med kvartalsrapporten gav DNB Nor en ny prognos för kreditförlusterna för helåret som var betydligt lägre än tidigare guidning. Enligt analytiker som Direkt talade med ingav DNB Nors rapport ett lugn inför de kommande bankrapporterna.

På den svenska rapportagendan stod bland annat Atrium Ljungberg som presenterade ett resultat efter skatt på 264 miljoner kronor. Atrium Ljungberg sjönk 2,3 procent till 63 kronor. Butikinredningsföretaget Itab Shop Concept, som redovisade ett resultat efter skatt på 8,1 miljoner kronor, tappade 5,8 procent till 73 kronor.

Enligt SCB ökade den svenska industrins totala orderingång med 2,1 procent i maj från månaden före och med 20,4 procent i årstakt, med en exportorderuppgång på 28 procent i årstakt. Industriproduktionen ökade 2,3 procent under månaden och 12,4 procent i årstakt.

Sandvik steg 2,5 procent till 96:55 kronor. Citigroup har upprepat rekommendationen köp och riktkurs 120 kronor på Sandvik inför rapporten den 20 juli.

Getinge B steg 2,9 procent till 155 kronor. S&P Equity Research har höjt rekommendationen för Getinge till köp från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 170 kronor från 186 kronor. Piper Jaffray har sänkt riktkursen för Getinge till 174 kronor från tidigare 190 kronor men upprepat rekommendationen övervikt.

Lundin Mining var 5,7 procent högre till 26:90 kronor. Nordea har höjt rekommendationen för Lundin Mining till starkt köp från tidigare köp. Riktkursen sänks till 35 kronor från tidigare 46 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?