Annons

Råvaror: Oljan fortsätter att stiga

Råvarumarknaderna gick i princip i samma riktning på fredagseftermiddagen som under morgonens handel. Råoljan var fortsatt på offensiven och avancerade efter att aktiemarknaderna i Europa och Asien stigit. Däremot vände nickeln nedåt.

"Den amerikanska lagerstatistiken som kom var positiv. USA växer återigen starkt", sade Amrita Sen, oljeanalytiker på Barclays Capital i London, till Bloomberg News.

På Nymex noterades WTI-oljan på fredagseftermiddagen till 75:73 dollar per fat i en första termin, en uppgång om 0:28 dollar. Brentoljan stärktes med 0:41 dollar per fat till 75:12 dollar.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 4,96 miljoner fat under förra veckan. Det visade statistik från USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades en nedgång med 2,0 miljoner fat i råoljelagren.

"Ett stort tapp i lagren och stigande efterfrågan ger tillsammans ett starkt stöd", sade Michael Lynch på Strategic Energy & Economic Research till Bloomberg News.

Importen av råolja minskade med 0,07 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 1,3 miljoner fat. Här väntades lagren ha ökat med 0,1 miljoner fat. Importen steg med 0,2 miljoner fat.

Lagren av destillat steg med 0,3 miljoner fat under veckan. Här väntades en uppgång med 1,6 miljoner fat. Importen av destillat steg med 0,1 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade 1,40 procentenheter till 89,80 procent. Här väntades en ökning med 0,22 procentenheter.

Basmetallerna på London Metal Exchange var fortsatt upp under eftermiddagen förutom nickel som vände ned.

Kopparn steg på spekulationer om att de sjunkande metallagren, lägsta noteringen på sju månader, indikerar en stigande efterfrågan på metallen som används i bland annat rör, slangar och sladdar. Dessutom drog den nytta av att dollarn försvagades.

"Basmetaller har gynnats av förbättrade riskkänslor under den senaste veckan och har gradvis handlats högre. De har även fått hjälp av stadigt sjunkande lager", sade Andrey Kryuchenkov, analytiker på VTB Capital i London, till Bloomberg News.

Kopparterminen visade en uppgång på 100 dollar till 6.715 dollar per ton, medan zinken var upp 10 dollar till 1.865 dollar per ton.

Bland övriga metaller var nickel ned 46 dollar till 19.354, medan aluminium stärktes med 8 dollar till 1.997.

Guldet fortsatte sin uppgående trend från morgonen och var upp.

"Guld är fortfarande sårbart på kort sikt med tanke på sentimentet", sade James Moore, analytiker på Thebulliondesk.com i London, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld visade en uppgång på 2:50 dollar kring klockan 13.45 till 1.200:80 dollar per uns.

Noteringar cirka klockan 13.45:

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:28 USD 75:73

Brent, första termin +0:41 USD 75:12

Basmetaller, LME, tremånaderstermin:

Koppar +100 USD 6.715

Zink +10 USD 1.865

Aluminium +14 USD 2.003

Nickel -46 USD 19.354

Bly +4 USD 1.832

Tenn +110 USD 17.660

Guld, spot (pris/uns): +2:50 USD 1.200:80


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?