Annons

Börsen stiger

Stockholmsbörsen steg på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna, efter förnyad optimism kring den ekonomiska återhämtningen.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,9 procent högre till noteringen 1.021,9. Omsättningen uppgick till 3,7 miljarder konor.

Nordea avancerade 2,0 procent till 68:90 kronor, SEB A ökade 2,0 procent till 45:94 kronor, Swedbank A var 1,5 procent upp till 76:85 kronor och SHB A klättrade 0,7 procent till 197:70 kronor.

Finansminister Anders Borg sade till journalister i Visby på fredagen att han tror att de svenska bankerna kommer att klara sig bra i de stresstester som nu genomförs i Europa. Han hänvisade till de svenska stresstester som tidigare gjorts, och som inte visat på några problem.

Bankaktier fortsatte generellt att utvecklas väl i Europahandeln på optimism kring att de 91 banker som ska stresstestas, motsvarande 65 procent av den europeiska banksektorn, ska klara testerna då det som främst undersöks är riskerna kring stats- och makrorisker.

DNB Nor steg 1,5 procent i Oslo efter att ha redovisat ett resultat före skatt om 4.355 miljoner norska kronor för det andra kvartalet. Justerat för en avvikelse relaterad till en reavinst blev resultatet 2,2 procent bättre än det resultat som var väntat, enligt SME Direkt. Vidare ingick nedskrivningar om totalt 591 miljoner kronor.

Kreditförlusterna för helåret 2010 blir mellan 4 och 5 miljarder norska kronor spår DNB Nor, vilket är betydligt lägre än tidigare guidning. Enligt SME Direkt väntas kreditförlusterna uppgå till 4,7 miljarder kronor 2010.

Sandvik steg 2,1 procent till 96:20 kronor. Citigroup har upprepat rekommendationen köp och riktkurs 120 kronor på Sandvik inför rapporten den 20 juli.

"Vår 14-procentiga marginalprognos över en konjunkturcykel är i linje med genomsnittet under 1998-2008, jämfört med 500 baspunkters förbättring för Atlas Copco och 300 baspunkter för SKF, vilket ger ytterligare uppsida. Sandvik är det enda svenska verkstadsbolag där konsensus för 2011 fortfarande är under sin historiska topp", skriver Citigroup.

Enligt SCB ökade den svenska industrins totala orderingång med 2,1 procent i maj från månaden före och med 20,4 procent i årstakt, med en exportorderuppgång på 28 procent i årstakt. Industriproduktionen ökade 2,3 procent under månaden och 12,4 procent i årstakt.

Getinge B steg 2,2 procent till 154 kronor. S&P Equity Research har höjt rekommendationen för Getinge till köp från tidigare behåll. Riktkursen sänks till 170 kronor från 186 kronor. Piper Jaffray har sänkt riktkursen för Getinge till 174 kronor från tidigare 190 kronor men upprepat rekommendationen övervikt.

Lundin Mining var 4,3 procent högre till 26:55 kronor. Nordea har höjt rekommendationen för Lundin Mining till starkt köp från tidigare köp. Riktkursen sänks till 35 kronor från tidigare 46 kronor.

Fabege adderade 1,5 procent till 49:96 kronor. Royal Bank of Scotland har höjt rekommendationen för Fabege till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 54 kronor från tidigare 48 kronor.

Medivir ökade 4,1 procent till 107 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Medivir till 202 kronor från tidigare 160 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Bioinvent var 1,0 procent upp till 30:80 kronor efter att bolaget och samarbetspartnern Thrombogenics på torsdagen presenterat positiva resultat från en fas 2-studie av tromboshämmaren TB-402 vid en internationell kongress i Milano.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,1-0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?