Annons

Räntor och valutor: Yenen rasar

Amerikanska marknadsräntor stiger något tidigt på torsdagsmorgonen, efter att ökad riskaptit infunnit sig på marknaden vilket också resulterat i en kraftigt försvagad yen.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras 3 punkter högre på 2,99 procent, jämfört med den svenska stängningen på onsdagen. Räntan på tvååringen har stigit 1 punkt till 0,62 procent.

IMF presenterade tidigt på torsdagsmorgonen sin World Economic Outlook, där den globala tillväxt prognosen reviderades upp för 2010. Samtidigt lät IMF meddela att det kvartstår riskerna har ökat, framförallt i euroområdet.

Världsekonomin spås växa med 4,6 procent 2010, vilket skulle vara den största BNP-tillväxten sedan 2007, medan aprilprognosen pekade på en tillväxt om 4,2 procent.

Snabbare tillväxt i Brasilien, Kina och Indien bidrar till att skydda den globala återhämtningen samtidigt som skuldkrisen tynger Europa, skrev IMF

"Den största policyutmaningen är att återställa förtroendet på finansmarknaden utan att kväva återhämtningen. De nya prognoserna hänger på implementeringen av policyåtgärder för att återuppbygga förtroende och stabilitet, i synnerhet i euroområdet", skrev IMF.

IMF uppmanade regeringar att implementera "trovärdiga" åtgärder för att sänka deras underskott på medellång sikt, vilket skulle inkludera att sätta bindande mångåriga mål. Samtidigt behöver inte de utvecklade ekonomierna strama åt finanspolitiken förrän 2011, anser IMF.

För euroområdet behöll IMF sin BNP-tillväxtprognos för 2010 oförändrad på 1 procent och sänker prognosen för 2011 med 0,2 procentenheter till 1,3 procent.

I Europa meddela den europeiska bankövervakningskommittén, CEBS, på onsdagskvällen att den kommer att publicera resultaten av stresstester av 91 banker, motsvarande 65 procent av den europeiska banksektorn, den 23 juli.

Testen kommer att ta hänsyn till ett scenario då BNP avviker med 3 procentenheter från EU-kommissionens prognos över en tvåårshorisont, som pekar på en tillväxt om 1 procent 2010 och 1,7 procent 2011.

Bankövervakningskommittén har sagt att de planerade stresstesten kan komma att anta förluster om cirka 17 procent från den grekiska statsskulden och 3 procent från spanska statsobligationer, enligt information till Bloomberg News från två personer med insyn i ärendet.

Yenen tappar kraftigt mot övriga världsvalutor sedan de asiatiska aktiemarknaderna gått starkt och minskat efterfrågan på mindre riskfyllda tillgångar. Mot dollarn noterades yenen på torsdagsmorgonen på 88,35, vilket är en försvagning från 87,29 från onsdagen.

"Förbättrad riskaptit verkade tynga valutorna med mindre risk, exempelvis dollarn och yenen", skrev John Kyriakopoulos, chefsvalutstrateg på National Australia Bank i en kommentar, enligt Bloomberg News.

En hänvisning till den starka uppgången i Asien var australiensisk sysselsättningsstatistik som visade en uppgång i 45.900 i juni jämfört med maj, klart högre än analytikernas förväntningar om en ökning med 15.000.

Sämre statistik kom från Japan i form av maskinorder som visade en nedgång med 9,3 procent i juni jämfört med maj, medan analytiker hade räknat med en nedgång med 3,0 procent. Samtidigt steg maskinorder med måttliga 4,3 procent jämfört med samma period 2009. Här spådde analytikerna en uppgång med 10,8 procent.

Något mer lugnande besked kom från Bank of Japan- chefen Masaaki Shirakawa, som sade att den japanska ekonomin kommer att fortsätta att växa, drivet av inhemsk efterfrågan.

"Export och produktion förväntas fortsätta att växa. Inhemsk privat efterfrågan kommer sannolikt att fortsätta förbättras och den japanska ekonomin kommer troligen att fortsätta vara på en återhämtningstrend", sade han.

De japanska marknadsräntorna noteras måttligt högre där tvåårsräntan är upp 2 punkter på 1,17 procent.

Euron stärktes något mot dollarn och noteras på 1,265. Noteringen vid svensk stängning på onsdagen var 1,262.

Efter den svenska öppningen, närmare bestämt klockan 9.30, presenterar SCB KPI-statistik för Sverige.

Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt har talat med väntas förväntningar om en räntehöjning från Riksbanken ha lyft konsumentpriserna i juni, men det ska ha neutraliseras av att priserna på kläder och skor väntas ha sjunkit.

KPI spås vara oförändrad i månadstakt i juni, och ha ökat med 0,9 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt snittet i SME Direkts enkät bland elva analytiker.

Michael Grahn på Danske Bank anser att juni inte verkar framstå som någon månad med "jättetydliga" säsongseffekter.

"De senaste åren har klädeffekterna huvudsakligen kommit i juli. Men en liten press från kläder kommer ändå att falla ut i juni. Det ser mer stabilt ut i bensinpriser, medan elpriserna står för en liten press högre", säger Michael Grahn.

Han anser att den största positiva effekten på KPI kommer räntekomponenten att stå för, och i takt med att Riksbanken höjer räntan under året räknar han med att inflationstakten kommer att ligga på runt 2 procent i slutet av året.

I Europa är veckans viktigaste besked på tapeten - ECB:s räntebesked som presenteras 13.45. Det råder inga tvivel bland analytikerna att räntan kommer att vara oförändrad på 1,00 procent, utan större fokus läggs istället på efterföljande presskonferens från ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

Sedan ECB:s förra månatliga penningpolitiska möte har oron över en akut skuldkris i sydeuropeiska länder mattats. I stället har oro förnyats över europeiska bankers giftiga tillgångar

ECB väntas uppmana ansvariga att åtgärda problem som stresstesterna avslöjar, vilket kan betyda tillskott av kapital.

Även Bank of England ger ett räntebesked på torsdagen, och i likhet med förväntningarna på ECB-beslutet räknar samtliga analytiker tillfrågade av Bloomberg News att räntan behålls oförändrad på 0,50 procent.

På den tyska dagordningen återfinns bland annat statistik över industriproduktionen. Här räknar analytikerna med en ökning med 0,9 procent i maj jämfört med april och en ökning med 9,3 procent jämfört med samma månad 2009.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?