Annons

Svagt nedåt för kronan

Räntor och valutor: Kronan tappade knappt mot dollarn, men var oförändrad mot euron under onsdagen.

De europeiska statspappersräntorna noterades vid den svenska stängningen på onsdagen något lägre, efter att varit klart lägre under större delen av handelsdagen. Räntenedgångarna hänvisades till att riskaversion åter infunnit sig på marknaden på grund av konjunkturoro.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noterades vid svensk stängning 1 punkt lägre på 2,59 procent, medan den svenska motsvarigheten sjönk 2 punkter till 2,63 procent.

"Skuldkrisen och ökande besparingsåtgärder i euroländerna skapar en svår ekonomisk omgivning. Omgivningen fortsätter att vara gynnsam för obligationsmarknaden. Obligationer är särskilt populära tack vare deras riskflyktsstatus", skrev Viola Stork, ekonom på Helaba Landesbank, i en rapport enligt Bloomberg News.

På den europeiska statistikagendan stod bland annat industriorder i Tyskland, som visade en nedgång med 0,5 procent i maj jämfört med månaden före. Jämfört med motsvarande månad året före steg orderingången med 24,8 procent. Enligt Bloomberg News prognossammanställning väntades en uppgång i orderingången med 0,3 procent jämfört med föregående månad och en uppgång med 24,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

För april reviderades orderingången upp till +3,2 på månadsbasis och till en uppgång med 30,1 procent jämfört med ett år tidigare.

På onsdagens dagordning var den enda svenska hållpunkten Riksgäldens statistik om den svenska statens betalningar för juni. Statens betalningar resulterade i ett underskott om 23,8 miljarder kronor i juni. Riksgälden hade räknat med ett underskott om 18,9 miljarder kronor.

Riksgälden lät meddela att skillnaden främst beror på att utbetalningarna av skatteåterbäringarna blev större än prognosen, drygt 4 miljarder kronor högre än väntat.

För tolvmånadersperioden till och med juni gick statens betalningar med ett underskott på 59 miljarder kronor. Statsskulden uppgick till 1.115 miljarder kronor den 30 juni.

"Oavsett utfallet i juni är vår uppfattning att de offentliga finanserna rör sig mot ett överskott. En förbättrad arbetsmarknad, stigande industriproduktion och lägre utgifter som resultat av arbetsmarknadsreformer banar alla väg för bättre offentliga finanser", skrev Richard Hellman på Nordea i en kommentar.

I Europa publicerades definitiv BNP-statistik för euroområdet som inkom oreviderat, samt i linje med förväntningarna, på en tillväxt om 0,2 procent under det första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2009, och en tillväxt på 0,6 procent i årstakt.

Hushållens konsumtion reviderades upp till en tillväxt med 0,1 procent jämfört med föregående kvartal, medan investeringarna samt såväl import som export reviderades ned.

Den tyska regeringen godkände på onsdagen budgeten för 2011-2014, som inkluderar besparingar om 81,6 miljarder euro för perioden. I budgetåtgärderna finns bland annat en skatt på finansiella transaktioner bland bankerna som väntas generera cirka 2 miljarder euro per år. Dessutom budgeteras det för lägre utgifter på välfärd samt nedskärningar i försvarsutgifter.

Förbundskansler Angela Merkel sade att budgetnedskärningarna, som motsvarar cirka 2,7 procent av 2009 års BNP, inte är tillräckligt stora för att hota den ekonomiska återhämtningen i Tyskland.

I USA öppnade statsobligationsräntorna på högre nivåer i motsatts till de europeiska motsvarigheterna. Tioårsräntan noterades ändå 3 punkter lägre till 2,96 procent vid onsdagens stängning av den svenska räntemarknaden, jämfört med samma tidpunkt på tisdagen. Detta efter att ha sjunkit under natten till onsdagen.

På valutamarknaden tappade euron mot dollarn och noterades vid stängning av den svenska räntemarknaden på 1:262 jämfört med 1:263 vid tisdagens stängning.

Bedömare uppgav för Reuters att euron kan komma att stödjas framöver av försämrade utsikter för den amerikanska ekonomin och på positiva tekniska signaler, som begränsat rörelsen på nedsidan.

Yenen stärktes på onsdagen mot euron från den lägsta nivån på nästan två veckor.

"Det finns en ihållande oro om styrkan i den ekonomiska återhämtningen. Om riskaversion intensifieras kommer riskflyktsvalutor att få stöd. Frågan är hur länge Japan kan tolerera yenens appreciering. Men det är morgondagens fråga", sade Roberto Mialich, valutastrateg på Unicredit till Bloomberg News på onsdagen.

Kronan försvagades med 1 öre mot dollarn till 7:61 medan den var i princip oförändrad mot euron på 9:60.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?