Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång mildras

Kurserna på Stockholmsbörsen faller tillbaka i en svag tendens på onsdagen, efter kraftiga uppgångar på tisdagen. Utvecklingen är i linje med den på de ledande Europabörserna.

Fokus riktas mot Hexagon som stiger rejält efter att bolaget aviserat ett storförvärv i USA. Rapportsäsongen har dragit igång så smått med Axis och Wihlborgs som dagens rapporter.

SIX Generalindex var klockan 14.00 ned med 0,6 procent till 300 medan OMXS30-index sjönk 0,7 procent till 1.002. Omsättningen var 4,5 miljarder kronor.

Mätteknikbolaget Hexagon köper det amerikanska mjukvarubolaget Intergraph för 2.125 miljoner dollar, motsvarande 16,2 miljarder kronor. Hexagon kommer att genomföra en nyemission på 850 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor. Melker Schörling och Stefan Persson har garanterat att teckna en stor del av nyemissionen.

Intergraph väntas omsätta 830-840 miljoner dollar med ett EBITDA-resultat på 200-210 miljoner dollar i år.

Det större förvärvet är i linje med vad mätteknikbolaget flaggat för tidigare. Analytiker räknar med att det kan bli en bra affär om Hexagon får ut de förväntade synergierna.

"Jag tycket det verkar vara ett offensivt förvärv i linje med deras aggressiva expansionsstrategi. Man betalar lite lägre värdering än man själva har och jag ttor att det här är i princip i linje med industrin. Man har förhoppningar om rätt betydande förvärv och givet att man får ut dem så bör det här vara en rätt så god affärer", kommenterar en analytiker. Hexagon klättrade 7,4 procent till 108,90 kronor.

Investmentbolaget Melker Schörling, som har mer än hälften av sin aktieportfölj i Hexagon, ökade 4,8 procent till 116,30 kronor. Melker Schörling har garanterat att teckna aktier för 1,9 miljarder kronor i nyemissionen.

Bland de mest omsatta aktierna var det mestadels nedåt. Sandvik sjönk med 1,7 procent och Electrolux föll 1,5 procent. Tele2 gick mot strömmen och ökade 0,8 procent.

Nätverksföretaget Axis rapport för det andra kvartalet slog analytikernas förväntningar. Resultatet före skatt blev 74 miljoner kronor jämfört med väntade 68 miljoner kronor enligt SIX Estimates. Nettoomsättningen var 678 miljoner kronor, vilket var högre än väntade 624 miljoner kronor. Aktien steg 2,2 procent till 92,25 kronor.

Forskningsbolaget Karo Bio toppade förlorarlistan. Bolaget har valt att utveckla eprotirome, för behandling av höga blodfetter, som nischindikation inför fas III-starten, vilket får tummen ned av analytikerna.

"Det här är så mycket ett misslyckande det kan bli. De har inte lyckats få en partern och det har spekulerats i en partner i två års tid och ingen verkar intresserad. Sedan väljer man en jätteliten nischindikation", säger en analytiker till Nyhetsbyrån SIX.

Analytikern spekulerar i att Karo Bio nu kan behöva fylla på kassan genom en nyemission inför den planerade starten av fas III-studien. Aktien föll med 16 procent till 5,45 kronor.

Fastighetsbolaget Wihlborgs förvaltningsresultat steg med 9 procent i andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Hyresintäkterna ökade med 4 procent. Nettouthyrningen var positiv med plus 13 miljoner kronor i första halvåret, vilket indikerar att hyresmarknaden i Öresund är fortsatt stark. Aktien var oförändrad vid 153 kronor.

Skogsbolaget Stora Enso lägger ned produktionen av tidnings- och katalogpapper i finska Varkaus permanent. En nedläggningen har varit aviserad sedan tidigare. Nedläggningen väntas leda till att intäkterna minskar med 148 miljoner euro medan rörelseresultatet förbättras med 9 miljoner euro.

Stängningen av de två tidningspappersmaskinerna PM2 och PM4 vid Varkaus kommer att minska Stora Ensos årliga produktionskapacitet med 290.000 ton. Avvecklingen innebär att 175 personer kommer att friställas. Aktien sjönk 1,2 procent till 55,55 kronor.

Flygbolaget SAS passagerartrafik steg med 0,4 procent på årsbasis i juni. Kabinfaktorn var 79,4 procent. Aktien sjönk med 2,7 procent till 25,70 kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?