Annons

Stockholmsbörsen: Hexagon lyfter på svag börs

Stockholmsbörsen sjönk i den inledande handeln på onsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna. USA-börserna försvagades efter Europastängningen på tisdagen och i Asien har det varit övervägande nedgångar under natten.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,7 procent ned till noteringen 1.002,6. Omsättningen uppgick till 1,5 miljarder kronor.

Hexagon steg 6,9 procent till 108,40 kronor efter att bolaget förvärvat amerikanska Intergraph för drygt 2,1 miljarder dollar. Intergraph hade 2009 en omsättning på 770 miljoner dollar och ett ebitda-resultat på 189 miljoner dollar. Förvärvet stärker Hexagons ställning inom makrosegmentet, mätning med hjälp av sensorer och laserteknik, ses som positivt.

"Att det är ett amerikanskt bolag inom makrosegmentet är positivt, det är en stor marknad och det är väldigt bra att man stärker sin position inom det området", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo B ökade 0,9 procent till 88,60 kronor. Daimler har sagt till Financial Times Deutschland att USA-marknaden för mellan och tunga lastbilar kommer att dubbleras de kommande åren, men att det innevarande året blir tufft.

Axis steg 3,3 procent till 93,50 kronor. Resultat före skatt för det andra kvartalet blev 73,5 miljoner kronor jämfört med analytikernas förväntningar på 71,4 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Omsättningen om 678 miljoner kronor överträffade förväntningarna på 624 miljoner kronor. Den positiva marknadsutveckling som Axis upplevde under det fjärde kvartalet 2009 och det första kvartalet har stabiliserats.

Sandvik backade 1,2 procent till 94 kronor, ABB tappade 1,0 procent till 135 kronor och Atlas Copco A var 0,6 procent ned till 114,80 kronor.

USA:s finansminister Timothy Geithner sa i en intervju på tisdagen att det finns en oro för att den europeiska skuldkrisen påverkar USA:s ekonomi, men att han tror att de europeiska regeringarna kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att stärka tillväxten.

Princetonprofessorn och Nobelprisvinnaren Paul Krugman sa i en intervju med Bloomberg Television att USA bör använda alla tillgängliga finans- och penningpolitiska verktyg för att förhindra att ekonomin glider tillbaka in i recession.

Samtidigt skrev Yang Guozhong, chef vid den kinesiska centralbankens avdelning för företagssektorn, i en artikel i China Finance Magazine att Kina inte har den ekonomiska grunden för att kunna justera sin proaktiva finanspolitik och något lätta penningpolitiska hållning.

Karo Bio föll knappt 12 procent till 5,75 kronor efter att bolaget lämnat en uppdatering om den pågående strategin kring blodfettsmedicinen Eprotirome.

Börserna i New York stängde upp på tisdagen och bröt därmed sju handelsdagar i rad med nedgångar. Handeln var dock fortsatt slagig och marknaden hölls tillbaka av att ISM:s tjänsteindex sjönk till 53,8 i juni jämfört med väntade 55,0.

Dow Jones slutade 0,6 procent högre, en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,2 procent. S&P 500 ökade 0,5 procent och Nasdaq Composite steg 0,1 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre på onsdagen efter att det sämre utfallet än väntat för ISM:s tjänsteindex i USA skapat förnyad oro kring den ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 stängde 0,6 procent ned.

Terminerna för de ledande USA-indexen indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,2-0,3 procent i eftermiddag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?