Annons

Stockholmsbörsen: Stängde ned i brist på amerikansk vägledning

Stockholmsbörsen avslutade måndagen något ned efter en oregelbunden handelsdag och utan vägledning från ett helgstängt USA.

OMXS30-index stängde på noteringen 980,9 vilket motsvarade en nedgång på 0,2 procent. Omsättningen uppgick till 6,7 miljarder kronor.

Handelsaktiviteten hölls tillbaka under dagen av att USA håller helgstängt under måndagen för firande av Independence Day.

Handeln inleddes med en svagt stigande tendens efter uppgångar i Japan och i inledningen var utvecklingen bättre än på de ledande Europeiska börserna. Glädjen mattades dock av under dagen i brist på marknadspåverkande nyheter och i avsaknad av vägledning från USA.

"Det är en extremt händelsefattig dag på börsen. USA är stängt och det är totalstiltje helt enkelt. Vi får ladda om batterierna till tisdagen och se om det händer något då. När det gäller enskilda aktier kan Telia vara värda att nämna som går starkt efter bland annat höjda rekommendationer. Det kan även bero på att det är en aktie som lockar i osäkerhetstider och som man hoppar på i brist på annat", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Telia Sonera steg 2,2 procent till 50:70 kronor efter att Credit Suisse höjt rekommendationen till outperform från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 59 kronor från tidigare 53 kronor.

Credit Suisse väntar sig bland annat en uppgradering av omsättningsguidningen vid Telia Soneras rapport för det andra kvartalet den 20 juli. Banken bedömer att den svenska, finska och danska mobilmarknaden utvecklas väl och att makroutsikterna i Eurasien ser mer attraktiva ut samt att det värsta verkar vara över i Baltikum.

Volvo B steg initialt men vände ned och var vid stängning 1,0 procent lägre till 83:95 kronor. Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika steg med 95 procent under juni jämfört med motsvarande månad året innan till 16.200 enheter. Det visar preliminära orderingångssiffror från ACT Research. I maj var den reviderade orderingången 13.231 enheter.

Kungsleden klättrade 0,9 procent till 47:20 kronor och Wihlborgs ökade 1,0 procent till 149:25 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för båda aktierna till outperform från tidigare neutral respektive underperform.

Swedbank A var 1,9 procent ned till 70:95 kronor och var därmed den bankaktie som gick sämst. Utvecklingen för banksektorn var svag även i Europahandeln. Frankrikes finansminister Christine Lagarde sade på söndagen att stresstesterna ska bli publicerade den 23 juli.

Den spanska regeringen har redan klargjort att man kommer att publicera stresstester av landets banker och enligt Financial Times stöder nu också den tyska regeringen att tester av tyska banker ska publiceras, trots motstånd från branschen.

Industrivärden C steg 1,5 procent till 82:25 kronor efter att bolaget släppt sin delårsrapport. Investmentbolagets substansvärde uppgick till 120 kronor per aktie den 30 juni, vilket motsvarande en ökning med 11 procent från årsskiftet. Resultatet efter skatt uppgick till 122 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?