Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks mot euron

Efter svensk stängning på torsdagen försämrades sentimentet på den amerikanska aktiemarknaden till följd av svaga bolagsrapporter.

Amerikanerna väntar nu spänt på eftermiddagens BNP. I Asien har svag japansk makrodata lett till ett försämrat marknadshumör. Marknadsräntor tickar ner medan yenen stärks i det allt sämre riskklimatet.

Tidigt svensk morgon noterades den amerikanska tioåringen återigen under 3% på 2,97 procent, 5 punkter ned från torsdagens stängning av den svenska räntemarknaden.

Räntan på den amerikanska tvååringen var samtidigt på ned lika mycket till 0,56 procent, från torsdagens stängning.

"Vissa investerare är oroliga, det går inte att slå ifrån sig osäkerheten om framtiden, sett ur makroekonomiskt perspektiv", sa Daiwa Asset Managements seniorstrateg Yoshinori Nagano till Bloomberg News.

Satoshi Okumoto på Fukoku Mutual Life Insurance i Tokyo förklarade att investerare söker efter säkra tillgångar till portföljen i och med oron för ekonomin.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, sa under ett anförande i San Antonio på torsdagskvällen att han, i likhet med den regionala konjunkturrapporten Beige Book som offentliggjordes i onsdags, ser en långsammare återhämtning.

Enligt honom kommer den amerikanska ekonomin fortsätta att växa mindre än 3 procent under en utdragen period.

"Så länge som de ekonomiska aktörerna, företag och konsumenter, är ansatta av okontrollerbar osäkerhet kommer de avstå från att ta beslut som skapar ekonomisk tillväxt", sa Richard Fisher som påpekar att en mer ackommoderande policy från Fed inte behöver ha någon effekt på näringslivet.

"Fler ackommoderande åtgärder kan göra situationen värre och Fed kan uppfattas som politiskt formbart och benäget att ersätta budget- och skattedisciplin med mer ackommodering", sa han.

Richard Fisher upprepade också sin åsikt att Fed inte kommer att monetärisera statsskulden genom att trycka pengar och sa att varken inflation eller deflation kommer att tolereras av beslutsfattare.

Angående banksektorn påpekade han att den sakta håller på att återhämta sig men att osäkerhet råder.

James Bullard, Fed-chef i S:t Louis, sa under natten att centralbanken borde fortsätta köpa amerikanska statspapper om ekonomin saktar in och priser faller, snarare än att hålla räntor kring noll.

"USA är närmare ett Japanscenario idag, än någonsin tidigare i historien. En bättre policyrespons mot en negativ chock skulle vara att expandera programmet för kvantitativa lättnader genom köp av statspapper", sa han.

I en uppföljande rapport rörande det amerikanska finansiella systemet ser IMF fickor av sårbarhet, särskilt bland små och medelstora banker.

I ett negativt scenario anser vidare IMF att 76 miljarder dollar kan behöva tillföras de amerikanska bankerna. IMF manar också USA att delvis privatisera de problemfyllda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

I Japan är räntan på tvååringen oförändrad på 0,16 procent medan räntan på tioåringen, tidigt svensk morgon, tickat ned 1 punkt till 1,08 procent. Svag japansk KPI och industriproduktion medför ett försämrat risksentiment.

Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) för hela Japan sjönk 1,0 procent i juni jämfört med samma månad året före, mot förväntade -1,1 procent.

Det nationella KPI sjönk samtidigt 0,7 procent, väntat var en nedgång med just 0,7 procent.

KPI i Tokyoområdet sjönk 1,2 procent i juli, jämfört med samma månad föregående år. Analytikernas förväntan var - 0,8 procent.

Japans industriproduktion sjönk med 1,5 procent i juni jämfört med månaden före, väntat var +0,2 procent, i årstakt ökade produktionen med 17,0 procent, väntat var +18,9 procent.

På valutamarknaden går yenen starkt i det försämrade risksentimentet. Den japanska valutan har stärkts till 86:4 mot dollarn, nivåer nära åttamånaderslägsta, från 87:2 vid torsdagens stängning.

"Den amerikanska återhämtningen ser ut att bli något svagare än vad folk förväntat sig och yenen är alltjämt under tryck uppåt", sa Hiroaki Muto, seniorekonom på Sumitomo Mitsui Asset management i Tokyo, till Bloomberg News.

Euron har stått emot bra mot dollarn under natten och är oförändrad på 1,308.

Den svenska kronan är i stort oförändrad mot dollarn kring 7,23, men har, tidigt svensk morgon, stärkts med 4 öre mot euron till 9,45.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?