Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Varken svenska räntor eller kronans växelkurs noterar några markanta förändringar efter torsdagsförmiddagens nyhetsbatteri från Konjunkturinstitutet och SCB/HUI. De inkommande beskeden visar som helhet på en god utveckling i den svenska ekonomin, men det saknades positiva överraskningar.

Konjunkturinstitutets kvartalsbarometer visade som väntat en god utveckling i det svenska näringslivet under det andra kvartalet, vilket bekräftar den bild som har framkommit i månadsbarometrarna.

Det som möjligen stod ut var att den samlade barometerindikatorn oväntat sjönk till 111,3 i juli från nedreviderade 111,6 i juni (112,2), vilket berodde på en relativt kraftig nedgång i indikatorn för tillverkningsindustrin mellan månaderna, ned till 5 i juli från 10 i juni, vilket främst förklaras av mer dämpade produktionsplaner.

Analytiker konstaterar dock att KI-barometern signalerar en stark tillväxt i inledningen av det tredje kvartalet, samt bekräftar en mycket stark tillväxt under det andra kvartalet.

Roger Knudsen, barometeransvarig på KI, konstaterar att den samlade barometerindikatorn nu har stigit drygt 40 enheter sedan april 2009, och även om tillverkningsindustrin bidrog negativt jämfört med juni så är den samlade bilden mycket positiv.

"Det är en väldigt positiv bild inom alla delar av näringslivet, och det ligger på ett väldigt högt genomsnitt historiskt sett", sade han vid en pressträff.

KI-barometern visade samtidigt att hushållens optimism fortsätter att trotsa tyngdlagen, förtroendeindikatorn steg till 23,3 i juli, från 22,0 i juni. Mätningen visade också att Riksbankens räntehöjning har slagit igenom i hushållens ränteförväntningar, förväntningarna om den rörliga bolåneräntan på två års sikt steg till 4,2 i juli från 3,7 i juni.

Hushållens starka optimism vill dock inte riktigt slå igenom i detaljhandelsförsäljningen. SCB/HUI rapporterade att detaljhandelsförsäljningen steg 2,8 procent i juni jämfört med juni 2009, lägre än de 3,1 procent som SME Direkts konsensusprognos pekade mot.

EU-kommissionens konjunkturbarometer för euroområdet steg till 101,3 i juli från 99,0 i juni, högre än Bloomberg News konsensusprognos på 99,1. Kommissionen hänvisar ökningen främst till starka resultat från Tyskland, där den samlade indikatorn steg till 110,1 i juli från 106,1 i juni.

Den tyska indikatorn är nu näst högst i hela EU efter Sveriges, som sjönk till 115,8 i juli från 117,0 i juni.

I Tyskland sjönk antalet arbetslösa med 20.000 i juli, vilket var i linje med förväntningarn. Frank-Jûrgen Weise konstaterade att efterfrågan på arbetskraft var fortsatt stark i juli, och han tror att antalet arbetslösa kan falla under 3 miljoner i höst. Han ser dock en rad riskfaktorer i form av att de ekonomiska stimulansåtgärderna nu löper ut samt att regeringen nu försöker konsolidera budgeten. Dessutom kvarstår spänningar i banksektorn och oron för den europeiska skuldkrisen kräver en noggrann utvärdering av läget.

Europeiska marknadsräntor noterade endast blygsamma förändringar på torsdagsförmiddagen medan euron stärktes till som högst 1,3085.

Analytiker vid Market News noterade att ett genombrott av en barriär vid 1,3050 ledde till att vissa aktörer täckte in korta positioner.

Dollarn försvagas samtidigt mot japanska yen och schweizerfranc trots en relativt positiv utveckling på europeiska börser.

Eftermiddagens agenda bjuder veckostatistik över nyanmälda arbetslösa i USA, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas en liten nedgång till 460.000 personer den senaste veckan, från 464.000 föregående vecka. Statistiken är dock fortsatt svårtolkat på grund av semesterperioderna.

Senare i kväll, klockan 19.20, ska Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher, tala om USA-ekonomin i San Antonio.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?