Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europeiska marknadsräntor visar en dragning nedåt i den inledande handeln i spåren av en "blek" Beige Book på onsdagskvällen som ytterligare spädde på oron för konjunkturen.

Svenska räntor hakar på i utvecklingen inför den händelserika torsdagsförmiddagen som bjuder på såväl konsumentindikator och konsumentförtroende från KI som detaljhandel från SCB/HUI. På valutamarknaden får den minskade riskaptiten att, på sedvanligt manér, stärka yenen.

"Den allmänna bristen på ljuspunkter i data, inklusive Beige Book, fortsätter att lägga sordin på dollar, börs, råvarupriser och riskaptiten", skriver SEB Merchant Bankings analytiker Elisabet Koppelman i bankens morgonbrev.

Även en lyckad emission av amerikanska femåringar om 37 mdr dollar bidrog till att trycka ned räntorna i USA och tioåringen noterades under natten återigen under 3 procent. Under morgonen har dock räntan på amerikanska tioåringen återigen tickat upp till prick 3 procent.

Den svenska tioåringen öppnar 1 punkt ned till 2,79 procent. Den tyska motsvarigheten var samtidigt oförändrad på 2,74 procent, jämfört med vid onsdagens svenska stängning.

Under onsdagseftermiddagen inkom order varaktiga varor under förväntan och på kvällen förstärkte Beige Book, Federal Reserves regionala konjunkturrapport, bilden av att den amerikanska återhämtningen tappar i fart.

"Beige Book bekräftade bilden om att sentimentet i näringslivet försämras. Marknaden väntar nu på Feds nästa steg", sade Mitsushige Akino, på Ichiyoshi Investment Management till Bloomberg News på torsdagsmorgonen.

Enligt Beige Book, som grundar sig på information insamlad före den 19 juli, fortsatte den ekonomiska aktiviteten att totalt öka i USA men i två distrikt, Atlanta och Chicago, rapporterades negativ utveckling.

"Aktiviteten i tillverkningsindustrin fortsatte att expandera i de flesta distrikt även om flera distrikt rapporterade att aktiviteten hade saktat ned eller planat ut under rapportperioden", framgår det av Beige Book.

Bostadsmarknaden var däremot fortsättningsvis trög i det flesta distrikten efter att avdraget för husköpsskatt upphört den 30 april. Vidare varierade förhållandena för bankerna i de olika distrikten. Vissa distrikt såg minskad efterfrågan på krediter och kreditgivningen var stram i de flesta distrikten.

Arbetsmarknaden förbättrades totalt sett blygsamt, sett över samtliga distrikt. Andelen tillfälliga anställningar rapporterades öka. Lönetrycket beskrivs som dämpat medan konsumentpriser på varor och tjänster över lag var stabila.

"Det är fortsatt tillväxt men en ganska matt sådan. Utifrån detta och med hänsyn till Bernankes "testimony" så verkar det inte vara troligt med aktioner i syfte att hjälpa ekonomin inom snar framtid", sade Scott Brown, chefekonom på Raymond James & Associates i Florida, till Bloomberg News.

För svensk del väntar marknaden nu spänt på först CCI och konjunkturbarometer klockan 9.15 och sedan detaljhandel en kvart senare.

"Stämningsläget har varit mycket positivt i näringslivet de senaste månaderna, vilket vi räknar med att även dagens barometer från KI kommer att visa. Eftersom det är en kvartalsbarometer som kommer idag så redovisas även bland annat bristtal avseende arbetskraft, vilket ger en bild av resursutnyttjandet i ekonomin", skriver Nordea i torsdagens morgonbrev till kunder.

Konsumenternas förväntningar, CCI, förväntas ha sjunkit till 21,2 i juli från 22,0 månaden före, enligt SME Direkt analytikerenkät. Utfallet i juni visade en uppgång till 22,0 från 18,8 månaden före, väntat var då en nedgång till 18,1.

"Stämningsläget är optimistiskt även hos hushållen. Stigande sysselsättning, ökade inkomster och den senaste tidens uppgång på börsen talar för att optimismen består", fortsätter Nordea.

Enligt banken borgar detta i sin tur för att hushållen lättar på plånboken och fortsätter att konsumera.

"Vi (och marknaderna) räknar med att detaljhandeln steg med goda cirka 3 procent i årstakt i juni", skriver banken.

Närmare bestämt väntas omsättningen inom detaljhandeln ha ökat med 3,1 procent i juni, jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt SME Direkt prognosenkät.

I maj ökade detaljhandelns omsättning med 2,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

Enligt Roger Josefsson, chefsekonom på Danske Bank, väntas det en ökning primärt till följd av en säsongsmässig uppgång.

"Vi har tittat på var företagen har sagt, bland annat H&M, Kappahl och Lindex. I synnerhet har H&M relaterat till en ökad försäljning. Även Ica har indikerat att försäljningen har varit bra", sade Roger Josefsson som vidare framhåller att Svensk Handel Stils blixtindex var "rätt okej".

Senare under förmiddagen väntas, från europeiskt håll, tysk arbetslöshet samt konjunkturbarometer för euroområdet.

På valutamarknaden har yenen på sedvanligt manér stärkts i det sämre riskklimatet och hade vid svensk öppning stärkts till 87:4 från 87:5 vid onsdagens svenska stängning.

"I takt med att ekonomier i Europa, samt USA, tappar momentum riskerar detta få negativa effekter även för andra regioner. Tillväxtkänsliga valutor kan komma att tappa mot yenen", sade Soichiro Mori på FXOnline, till Bloomberg News.

Det negativa risksentimentet till trots stärks euron mot dollarn under den inledande europahandeln och noteras fortsatt över 1:30-strecket på 1:304.

Kronan är i stort oförändrad mot såväl euro som dollar strax under 9:50 respektive 7:30, jämfört med onsdagen.

Nya Zeelandsdollarn tappade däremot under natten trots att landets centralbank, som väntat, höjde räntan med 25 punkter till 3,00 procent.

Handelsbankens analytiker Martin Enlund hänvisar försvagningen i valutan till duvaktiga uttalanden från centralbankschefen Alan Bollard som bland annat sade att utsikterna för den framtida ekonomiska tillväxten klingat av.

Enligt centralbankschefen medför detta att takten på, och graden av, kommande räntehöjningar väntas bli mer dämpad än tidigare förutspått.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?