Annons

Räntor och valutor: Euron stärktes

Riskaptiten avtog successivt under onsdagen och vid svensk stängning handlades börserna i moll, bland annat till följd av svag amerikansk makrodata. Detta fick räntorna att ticka ned medan euron stärktes mot dollarn.

"Vi ser ett tryck nedåt för räntorna till följd av en svag börs. Riskaptiten minskade efter att durable goods (order på varaktiga varor) inkom under förväntan, vilket spär på oron över återhämtningen i USA", sa Elisabet Koppelman, analytiker på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagseftermiddagen.

Räntan på den svenska tioåringen stängde oförändrad till 2,80 procent på onsdagen, jämfört med tisdagens stängning. Samtidigt var den tyska motsvarigheten ned 2 punkter till 2,74 procent.

Riskaptiten avtog under onsdagseftermiddagen efter att oro för den amerikanska ekonomiska återhämtningen tagit överhanden, sedan det framkommit att orderingången på varaktiga varor i USA sjunkit med 1,0 procent i juni, jämfört med i maj.

Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle stiga med 1,0 procent, enligt Bloomberg News snittprognos. Order på kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin steg dock med 0,6 procent.

"Det är framför allt engångsfaktorer såsom flyg och försvar som drar ner denna månads orderingång. Men eftersom detta är en i raden av dålig statistik, efter svag sysselsättning och konsumentförtroende, oroar sig marknaden för att återhämtningen i USA tappar tempo", sa SEB:s Elisabet Koppelman.

Hon påpekade att marknaden under onsdagskvällen noggrant kommer att bevaka Federal Reserves Beige Book, som beskriver det ekonomiska läget i de olika regionerna i USA, för att se om även denna rapport visar på en avmattning.

Från europeiskt håll inkom på onsdagen tysk KPI som preliminärt steg 0,2 procent från mitten av juni till mitten av juli. Inflationstakten uppmättes till +1,1 procent. Föregående månad var inflationstakten 0,9 procent.

Analytiker hade räknat med att tyska konsumentpriser skulle ha stigit med 0,3 procent under månaden, med en inflationstakt på 1,2 procent.

Enligt en rapport från DIW-institutet växte den tyska ekonomin med 1,1 procent under det andra kvartalet. Men tillväxten väntas bromsa in till +0,5 procent under tredje kvartalet när exportefterfrågan avtar och stimulansprogrammen fasas ut.

DIW skrev att den "positiva utvecklingen i utrikeshandeln" drev tillväxten i den tyska ekonomin under det andra kvartalet. Produktionen hos fordonstillverkare och i den kemiska industrin vände upp mot de nivåer som rådde före krisen. Maskinindustrin återtog också delar av förra årets produktionsbortfall.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn och nådde återigen över 1,30-nivån, från 1,297 vid tisdagens stängning.

"Tendensen att euron gynnas framför dollarn håller i sig. Oron för statsskulder i Europa har dämpats och starka industrisiffror har inkommit från Tyskland samtidigt som amerikansk data varit lite svagare än väntat", förklarade Elisabet Koppelman på SEB Merchant Banking onsdagens rörelser.

Under onsdagen lyckades såväl Italien som Portugal sälja obligationer med längre löptid, ett ytterligare tecken på att marknadens oro för europeiska statsskulder minskat.

Portugal sålde bland annat 13-åringar till ett värde av 681 miljoner euro med genomsnittlig ränta på 5,37 procent, jämfört med 4,42 procent i januari. Portugal sålde även 4- åringar till ett värde av 600 miljoner med genomsnittlig ränta på 3,62 procent, mot 2,76 procent i november förra året.

Italien sålde inflationssäkrade långa obligationer för sammanlagt 1,5 miljarder euro.

Dollarn var i stort sett oförändrad mot yenen kring 87,5. Dollarn tappade dock 2 ören mot den svenska kronan till 7,29.

Den svenska kronan var samtidigt oförändrad mot euron kring 9,49 och mätt i TCW-indew kronan små förändringar kring 129,3.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?