Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Statspappersräntorna i Europeiska kärnländer noterar endast blygsamma förändringar på onsdagsmorgonen samtidigt som euron stärks mot dollarn och japanska yen.

Svenska statspappersräntor stiger svagt i kortare löptider men sjunker samtidigt marginellt i längre löptider. Kronan handlas nära oförändrade nivåer mot euron jämfört med tisdagens stängning, och drygt 3 öre starkare mot dollarn.

Risksentimentet verkar vara fortsatt relativt gott och indikativa noteringar tyder på att räntedifferensen mellan Piigs-länder och Tyskland kan fortsätta att sjunka något när handeln kommer igång.

Greklands finansminister, Giorgos Papaconstantinou, säger i en intervju med Financial Times att arbetet med att minska budgetutgifterna går snabbare än prognos, och att årets BNP-fall kan begränsas till 3,0-3,5 procent jämfört med tidigare prognoser om -4 procent. Han varnar dock för att risker kvarstår som kan underminera konsolideringsarbetet.

Under dagen ska Italien sälja inflationssäkrade långa obligationer och Portugal ska sälja tre- och tolvåriga obligationer för totalt upp till 1,25 miljarder euro.

På onsdagens Europaagenda riktas blickarna mot preliminär KPI-statistik för juli från de tyska delstaterna. Enligt Bloomberg News enkät väntas priserna i hela Tyskland ha stigit 0,3 procent mellan juni och juli och inflationstakten väntas ha stigit till 1,2 procent, från 0,9 procent i juni.

Klockan 10.00 publiceras preliminär BNP-statistik för andra kvartalet från Litauen, och här väntas BNP ha sjunkit 1,0 procent på årsbasis, jämfört med -2,8 procent under första kvartalet. Prognosintervallet är dock stort, -1,7 till +3,5 procent.

Klockan 10.00 publicerar ECB vidare en rapport om bankernas utlåning, och drygt en timme senare får vi också veta hur mycket europeiska banker vill låna i ECB:s obegränsade tremånaders lånefacilitet till en fast ränta på 1,00 procent.

Klockan 10.45 redogör en rad brittiska centralbanksföreträdare, med chefen Mervyn King i spetsen, om den senaste inflationsrapporten inför parlamentets finansutskott. Analytiker kommer att leta efter eventuella indikationer om banken är redo för nya kvantitativa lättnader om ekonomin försvagas. Bank of England håller nästa räntemöte den 4-5 augusti.

Klockan 14.30 kommer statistik över orderingången på varaktiga varor i USA i juni. Enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 1,0 procent totalt, och 0,4 procent exklusive transport.

Klockan 20.00 publicerar Federal Reserve sin rapport om den regionala konjunkturutvecklingen, Beige Book, som utgör ett underlag inför bankens nästa räntemöte, den 10 augusti.

RDQ Economics skriver i ett kundbrev att med tanke på att inkommande information om USA-ekonomin resulterat i en "mer blandad" syn på utsikterna bland prognosmakarna så kan den anekdotiska informationen i dagens rapport vara av större intresse än vanligt.

Enligt RDQ-ekonomerna är dock Beige Book normalt sett inte någon tung post i underlagen inför Feds penningpolitiska möten. Inför ett augustimöte utgör Fedchefens redogörelse om USA-ekonomin inför kongressen ett betydligt tyngre underlag, och Ben Bernanke upprepade förra veckan beslutsfattarnas hållning om att en "utdragen period" med exceptionellt låga räntor kommer att behövas.

onsdag kl 9.05 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 7:2788 (7:3124)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:4858 (9:4810)

Statsobl 10y 2,79 (2,80)

EUR/USD 1:3030 (1:2967)

Räntegap/ty 2 (4)

US obl 10y 3,04 (3,02)

Tysk obl 10y 2,77 (2,76)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?