Annons

Europabörser: Banker i topp

Ledande europeiska börser låg strax ovanför nollstrecket på den sjunde raka handelsdagen med positiva siffror, hjälpta av starka delårsrapporter från bland annat Infineon och Atos Origin.

Även banksektorn fortsatte stiga, med positiv påverkan av nyheten att Baselkommittén föreslagit delvis mjukare regleringar.

Kommitténs förmildring av en del av regleringarna apploderades av banker från hela världen, skriver Bloomberg News. Bland de förändrade förslagen återfinns bland annat att fundingkraven på bankerna när det gäller bolån, som är av stor betydelse för de nordiska bankerna, sänks med ungefär en tredjedel.

Enligt en enkät som den europeiska centralbanken, ECB, tagit fram har bankerna inom euroområdet fortsatt att strama åt kreditvillkoren i det andra kvartalet. Åtstramningarna var större än vad bankerna själva hade räknat med.

På börsen ökade BNP Paribas med 2,4 procent och Societe General med 2,3 procent. I Spanien klättrade bankjätten BBVA med 1,9 procent på nyheten att bankens nettovinst fallit med 17 procent till 1,29 miljarder euro i det andra kvartalet. Det resultatet överträffade dock analytikernas förväntningar om en nettovinst på blott 1,18 miljarder euro.

Tyska Infineon ökade med 1,9 procent i handeln efter att bolaget höjt sin prognos för helåret samt vänt fjolårets förlust i det tredje kvartalet för bolagets brutna räkenskapsår till vinst. Chipbolaget räknar dock med långsammare tillväxttakt under 2011 än under 2010.

IT-konsultgruppen Atos ökade sin nettoinkomst för årets första halva till 60 miljoner euro, från förra års 18 miljoner euro för samma period samtidigt som bolaget upprepade sin prognos för helåret. Det gillades av börsen och aktien steg med 0,4 procent.

Inom bilsektorn meddelade Peugeot att den europeiska marknaden väntas sjunka med sju procent under 2010. Biltillverkaren tror istället på tillväxt i Kina och Latinamerika.

I södra Europa rapporterades ett avtal om Portugal Telecoms försäljning av sin andel i brasilianska Vivo till spanska Telefonica. Telefonica och Portugal Telecom avancerade med 0,4 respektive 2,1 procent på börsen.

Eniros brittiska sektorkollega Yell redovisade sjunkande siffror för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Bland annat sjönk bolagets intäkter från fjolårets 475 miljoner pund till 440 miljoner pund.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?