Annons

Stockholmsbörsen: Bankerna och Astra stiger

Stockholmsbörsen var fortsatt högre vid lunchtid på tisdagen, med draghjälp från europeiska banksektorn, samt förhoppningar om ett positivt besked för Astra Zenecas blodproppshämmare i USA.

Klockan 12.35 var OMXS30 0,2 procent högre till noteringen 1.066,33. Omsättningen uppgick till 5,3 miljarder kronor.

Nordea ökade 3,6 procent till 73,55 kronor efter att UBS lett de europeiska bankerna högre. Den schweiziska banken redovisade ett nettoresultat för det andra kvartalet på 2,0. Väntat var ett nettoresultat på 1,1 miljarder schweizerfranc enligt Bloomberg News estimatsammanställning.

UBS handlades vid lunchtid upp med 9,6 procent på Zürichbörsen. Rapporterade har även Deutsche Bank gjort och aktien steg 3,2 procent i Frankfurt.

SHB A steg 2,4 procent till 206,90 kronor och SEB A handlades upp 1,3 procent till 49,23 kronor.

Astra Zeneca steg 3 procent till 363,90 kronor efter underlaget släppts inför det möte som FDA:s rådgivande panel ska ha på onsdagen om blodproppshämmaren Brilinta. Utredningsorganet Kontoret för klinisk farmakologi, rekommenderar i detta underlag ett godkännande av Brilinta förutsatt att det genomförs en efterhandsstudie för att bringa större klarhet i den avvikande nordamerikanska undergruppen av patienter.

Johan Unnerus på Swedbank Markets tycker att det förberedande materialet slår fast en positiv ton.

"Sammanfattningsvis är det en hel del positiva kommentarer, men det behöver dock inte vara så att den rådgivande panelen till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA tar fasta på detta", påpekar han.

SKF tappade 2,2 procent till 140,20 kronor efter att JP Morgan sänkt rekommendationen för till neutral från tidigare övervikt. Riktkursen är 175 kronor. Banken drar ned sin rekommendation av hela sektorn till neutral på förväntningar om mer måttliga tillväxtutsikter.

Volvo B sjönk 1,5 procent till 91,55 kronor. Daimler som tidigare lämnat en del preliminära siffror rapporterar ett nettoresultat om 1,3 miljarder euro för det andra kvartalet, jämfört med förväntningar på ett nettoresultat om 1,03 miljarder euro. Intäkterna för perioden uppgick till 25,1 miljarder euro mot förväntade 23,3 miljarder euro.

Boliden backade 0,9 procent till 86:35 kronor efter att Goldman Sachs sänkt rekommendationen till sälj från neutral. Riktkursen justeras ned till 107 kronor, från 118 kronor.

Även SSAB fick sin rekommendation sänkt av Goldman. Aktien sjönk 1,9 procent till 106,70 kronor efter att rekommendationen sänkts till sälj från neutral. Riktkursen sänks till 126 kronor från 148 kronor.

Både Boliden och SSAB och sätts på Goldmans paneuropeiska säljlista.

Ericsson B steg 0,3 procent till 81,20 kronor efter att bolaget fått en bredbandsorder på sin Gpon-lösning från indiska operatören Radius Infratel. Ordern beskrivs som Ericssons största vad gäller bredband till hushåll i Indien.

Tradedoubler backade 1,4 procent till 28,60 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt på 26 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 17,0 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. I konsensusestimatet ingick poster om -2,2 miljoner kronor för aktierelaterade kostnader.

Bolagets försäljning för perioden sjönk dock till 661 miljoner, vilket var 3,9 procent under konsensus.

"Det som skapar osäkerhet är att man inte vet vilken kraft återhämtningen har, det andra är att vi inte verkar få några klara besked om hur kostnadssidan kommer att utveckla sig", sa en analytiker.

I USA väntas klockan 15.00 månadens husprisindex från S&P/Case Shiller. Statistiken, som mäter huspriserna i USA:s 20 storstadsområden, översteg förväntningarna marginellt i april och landade på en uppgång med 3,81 procent. Priserna i maj väntas ha fortsatt upp med 3,85 procent.

En timme senare är det dags för hushållens konfidensindikator. Där pekar konsensusprognosen på en fortsatt nedgång till 51,0.

Terminerna för de ledande USA-indexen är upp 0,4-0,5 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AJ produkterAnnons

Därför är stolen ditt viktigaste arbetsredskap

En kontorsanställd tillbringar cirka 80 000 timmar av sitt liv i sittande ställning på jobbet.

För mycket, och felaktigt, stillasittande kan leda till ryggont – och smärta i ryggen är en av de vanligaste orsakerna till att vi söker vård.

Men det finns sätt att förebygga problemen.

Extern länk: Se AJ Produkters utbud av kontorsstolar

Smärta i rygg och nacke är en av de åkommor som orsakar mest sjukfrånvaro och sjukskrivning i Sverige enligt flera rapporter. Enligt statistik som publicerades av den högt ansedda läkartidskriften The Lancet 2018 är ryggproblem dessutom den vanligaste åkomman i världen. En stor orsak till problemet är för mycket stillasittande, fel arbetsställning och tunga lyft. Ryggvärken kan i sin tur leda till huvudvärk och påverkar både hälsan och din förmåga att prestera på jobbet.

Den goda nyheten är att det går att förebygga.

Börja med roten till det onda

Med tanke på att det ofta är felaktiga sittställningar som ligger bakom en stor del av ryggproblemen, och att vi tillbringar så pass mycket tid med att sitta still på jobbet, är det här allting börjar. Våra ryggar gillar inte stillasittande eftersom ryggraden intar en felaktig form när vi sitter. Förutom att ta regelbundna pauser och variera arbetsställning under dagen är det viktigt med en kontorsstol som hjälper dig att sitta rätt för att förebygga problemen med värk och smärta. Men det är lika viktigt att använda stolen rätt.

– Många låser sin stol i en en viss position vilket gör att vi sitter mer statiskt. Om stolen används så öppen som möjligt kan den följa användaren och ge stöd under hela rörelsen, säger Pär Gustafsson, produktutbildare på AJ Produkter.

Så väljer du rätt

Hur vet man då vilken modell som passar bäst? En grundläggande fråga är hur många timmar per dag du spenderar i din kontorsstol. Ju fler timmar du sitter ner, desto bättre stol behöver du. Stolen måste också gå att anpassas efter din längd, vikt och kroppsform och det är viktigt att stolens sits och rygg följer dina rörelser. Att kunna justera sitthöjd, rygghöjd och sittdjup är funktioner som bör finnas på stolen.

– Investera tid i att ställa in stolen ordentligt. Försök förstå vad de olika inställningarna på stolen gör för dig. Börja med att ställa in korrekt sitthöjd. Dina lår skall slutta lite framåt samtidigt som båda dina fötter skall vara helt mot golvet för att få en så god cirkulation ner i benen som möjligt.

Aktiva sittmöbler ger plus i kanten

För den som sitter många timmar per dag kan det vara värt att investera i en aktiv stol som ett komplement till den klassiska kontorsstolen. Balanspallar och sadelstolar är exempel på sittmöbler som aktiverar rygg- och bålmuskulaturen och sätter fart på blodcirkulationen.

– Dessa hjälper dig på olika sätt beroende på utförande. En klassisk sadelstol förbättrar främst din hållning medan de produkter med en inbyggd obalans får igång din muskulatur på ett effektivare sätt. Dessa produkter används sällan en hel arbetsdag av en person, vilket innebär att man med fördel kan dela en produkt med två eller tre kollegor, avslutar Pär Gustafsson.

Extern länk: Kontorsstolar för hela kontoret

Funktioner att hålla koll på:

Justerbar sitthöjd: Styrs av din kroppslängd. Rätt höjd är att ha hela fotsulan i golvet när ryggen trycks mot ryggstödet.

Ställbar rygghöjd: Gör det möjligt att ställa ryggstödet i ett läge som följer ländryggens och svankens naturliga kurva.

Ställbart sittdjup: Justeras utifrån din längd. Det innebär att du, när du har fotsulan i golvet, ska få in en knytnäve mellan stol och knäveck samtidigt som din rygg får fullt stöd från stolsryggen.

Vinklingsbar sits: För att säkerställa en god hållning är det bra om stolsitsen lutar lite framåt så att höfterna är något högre än dina knän när fötterna vilar på golvet.

Synkron: Sits och rygg samverkar i ett 1:2-förhållande, vilket innebär att sitsen ändras i ett steg och ryggen i två steg vid gungning. Därmed kan du luta dig bakåt i stolen utan att benen lyfter från golvet. Sits och rygg kan låsas i fasta positioner och du kan även justera motståndet efter din vikt.

Multisynkron: Även här samverkar sits och rygg i ett 1:2-förhållande, dock har du möjlighet att frikoppla sitsen vilket gör det lätt att då och då sträcka ut kroppen och öka blodcirkulationen till ben och fötter.

Hög eller låg rygg: I första hand en smaksak, men grundregeln är; låg rygg om du är kort, hög rygg om du är lite längre.

Nackstöd: Både en snygg detalj och en praktisk funktion. Används ofta som huvudstöd, där gör det dock mindre nytta. Stödet ska vara i nacken för att avlasta nacke och skuldror. Kan justeras i både höjdled och vinkel för att ge bästa möjliga stöd.

Armstöd: Avlastar axlarna och bör vara ställbara i djupled så att stolen kan komma nära bordet – så att dina underarmar kan vila antingen på bordet eller på armstöden. Kan i många fall även justeras upp och ner, horisontellt och i sidled.

Nätrygg: Är inte bara en fråga om utseende utan har också en praktisk funktion. Eftersom nätryggen släpper igenom luft är den ett perfekt val om du har lätt för att bli lite varm.

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?