Annons

Råvaror: Guld och olja föll

Råoljan och basmetallerna sjönk på tisdagen sedan de amerikanska hushållens förtroende försvagats mer än väntat under juli.

Vid golvhandelns stängning på Nymex handlades WTI- oljan i första termin till 77:55 dollar per fat, en nedgång från måndagens stängning med 1:43 dollar. Brent sjönk med 1:26 dollar per fat till 76:24 dollar.

Därmed fortsätter WTI-oljan att handlas i ett intervall med ungefär 80 dollar per fat som motstånd. WTI nådde som högst 79:69 dollar per fat, vilket var den högsta noteringen sedan den 6 maj i år, innan priset föll tillbaka på eftermiddagen.

"På det första tecknet på svagheter i ekonomin sjunker oljan. Det finns ett överutbud. Vi har haft sommarsäsongen för biltrafiken och det är inga stormar i Mexikanska golfen. Så det finns ingen anledning att vara lång i olja förutom att man hoppas på att ekonomin bara ska explodera", sade Phil Flynn, analyschef på PFGBest, till Bloomberg News.

De amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 50,4 i juli, enligt Conference Boards mätning.

Indexsiffran för månaden före uppgick till reviderade 54,3.

Analytikernas förväntningar pekade mot ett index på 51,0 i juli, enligt Bloomberg News snittprognos.

Indexsiffran över hushållens förväntningar på sex månaders sikt sjönk till 66,6 i juni från reviderade 72,7 månaden före.

Indexsiffran över hushållens uppfattning om den nuvarande situationen sjönk till 26,1 från reviderade 26,8 månaden före.

Senare i kväll kommer veckorapporten från American Petroleum Institute, som är en indikation på hur lagren utvecklats den senaste veckan.

Klockan 16.30 på onsdag, släpps den officiella lagerrapporten från energidepartementet. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha minskat med 1,73 miljoner fat, enligt Bloomberg News sammanställning.

Lagren av bensin väntas ha ökat med 275.000 fat, medan lagren av destillat väntas ha stigit med 2,00 miljoner fat.

Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande beräknas ha minskat med 0,50 procentenheter.

Även på basmetallmarknaden försvagades sentimentet på eftermiddagen. Oron för efterfrågan på industriella metaller ökade efter att hushållens konfidens försvagats.

Tremånadersterminen för koppar var ned 90 dollar till 7.059 dollar per ton och zinken sjönk 45 dollar till 1.909.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång på 23:03 dollar till 1.160:52 dollar per uns vid 20.30.

Guldet pressades av en något starkare dollar och en ökad aptit på risktillgångar.

"Riskhandeln är tillbaka. Investerare söker just nu högre avkastning och guld finns inte med i den bilden", sade Matt Zeman, handlare på Lasalle Futures, till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?