Annons

Stockholmsbörsen: Banker i fokus på avslagen börs

Kurserna på Stockholmsbörsen vände tvärt nedåt efter en positiv inledning av måndagens handel.

Nedgången har förstärkts något efter lunch men handeln är relativt avslagen och utan inslag av större bolagsspecifika nyheter. Bankerna står i fokus efter redovisningen av EU:s stresstester.

SIX Generalindex var klockan 14.10 ned 0,3 procent till 315 medan OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.052. Omsättningen var 4,9 miljarder kronor.

Marknaden handlar vidare på fredagens rapporter, bedömer Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel, i en kommentar till Nyhetsbyrån SIX.

"Det är lite avslaget, rapportperioden är nästan över men den tar definitivt en paus i dag. Man ser lite efterdyningar, Ericsson fortsätter ned efter en svag rapport i fredags kan man notera", säger Esbjörn Lundevall.

"Scania kom med en kalasrapport och likadant gjorde Autoliv och bägge de två fortsätter upp", säger Lundevall som vidare noterar att stresstesterna av europeiska banker inte påverkade dagens handel särskilt mycket.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv har belönats med positiva analytikerreaktioner efter fredagens starka rapport. Deutche Bank har höjt riktkursen till 67 dollar från 62, Nomura har höjt till 62 dollar från 60, och Cheuvreux till 70 dollar från 63. Deutsche Bank ger rekommendationen köp, Nomura minska och Cheuvreux outperform för Autoliv-aktien. Kursen klättrade 2,7 procent till 413,80 kronor.

"Ett av de stora bolag som rapporterade absolut bäst siffror under förra veckan men som inte fick något som helst genomslag på aktiekursen då var Stora Enso. Den går upp lite idag så det verkar som att man får lite betalt i efterhand", fortsätter Lundevall.

Skogsbolaget Stora Enso har av Credit Suisse fått rekommendationen höjd till outperform från neutral. Målkursen är 9,65 euro. Aktien avancerade 2,2 procent till 59,10 kronor.

Fordonskoncernen Scania gick fram 1,1 procent till 134,10 kronor. UBS har höjt rekommendationen till 180 kronor från 160 efter den starka raporten i förra veckan. Rekommendationen för aktien är fortsatt köp.

Marknaden väntas växa med 20 procent i Europa under 2011 och UBS bedömer att Scania kommer att kunna ta del av hela volymuppsvinget samtidigt som man fortsatt gynnas av den robusta efterfrågan i Brasilien.

"Stresstesterna gav inte något som förvånade någon, det satte inte något speciellt avtryck på börskurserna i dag".

En stor majoritet av de europeiska bankerna skulle klara en ny ekonomisk kris de närmaste två åren. Det visar EU:s stesstest över de 91 största bankerna i Europa. De fyra svenska affärsbankerna tillhör de mest välkapitaliserade i Europa. Swedbank stärktes 1,0 procent till 79,80 kronor, Handelsbanken 0,2 procent till 200,30 kronor och SEB 0,1 procent till 47,92 kronor. Nordea går mot sektorkollegorna och tappar 0,6 procent till 69,90 kronor.

Telekombolaget Ericsson fortsatte ned efter fredagens delårsrapport och ett flertal banker har sänkt sina riktkurser och rekommendationer för bolaget. Aktien sjönk 1,3 procent till 81,45 kronor.

Andra förlorare bland storbolagen var Skanska som tappade 2,3 procent, SSAB som var ned 1,6 procent och Electrolux som sänktes 1,5 procent.

Plastkomponenttillverkaren Nolato förvärvar amerikanska Contour Plastics för 165 miljoner kronor. Företaget bedöms omsätta 165 miljoner kronor under 2010 med en proforma EBITDA-marginal på 13 procent. Förvärvet kommer att ha en marginell positiv effekt på Nolatos vinst per aktie redan under 2010 och väntas framför allt skapa intäkts- och marknadssynergier.

"Strategin har varit att expandera geografiskt. Nu har vi lyckats med Nordamerika", sade Nolatos VD Hans Porat vid en telefonkonferens.

Aktien handlades upp 4,4 procent till 77,75 kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?