Annons

Räntor och valutor: Stresstest gav eurolyft

De europeiska marknadsräntorna steg på måndagen samtidigt som riskvalutorna gick starkt. Stresstesterna av 91 europeiska banker mottogs i huvudsak med glädje av marknaden och ökade riskaptiten bland investerare.

Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades vid den svenska stängningen 6 punkter högre på 2,76 procent, samtidigt som den svenska motsvarigheten klättrade 5 punkter till 2,77 procent.

Samtidigt sjönk de spanska statsskuldsräntorna betydligt efter att stresstesterna lyft efterfrågan på mer riskfyllda tillgångar.

Efter de europeiska marknadernas stängning på fredagen presenterade den europeiska bankövervakningskommittén, CEBS, resultaten från det efterlängtade stresstesterna. Sju europeiska banker klarade inte stresstesterna och hade totalt 3,5 miljarder euro för lite primärkapital för att få godkänt.

Marknadens förväntan låg på 38 miljarder euro i för lite i kapital, enligt en enkät från Goldman Sachs.

"Trovärdigheten i testerna kommer dock att bedömas baserat på dess underliggande antaganden och förknippade redovisning. Vi bedömer antagandena om en gräns för primärkapitalrelationen, statsskuldsrisk, makroförluster, vinster-före-provision, och den nya redovisningen, med slutsatsen om att det speglar ett betydande steg framåt", skrev Goldman Sachs i en kommentar.

I Spanien hade sparbankerna (Cajas), som väntat, svårt att klara stresstesterna och Cajasur, Espiga, Banca Civica, Diada och Unmin visade sig ha för lite primärkapital. Strax efter att de spanska resultaten redovisats uttalade sig Bank of Spain-chefen Miguel Angel Fernandez Ordonez och sade att Spaniens bankräddningsfond, FROB, är redo att tillföra 1,8 miljarder euro för att vid behov rekapitalisera landets banker.

Swedbank ställde sig tvivlande till att stresstesterna kan fungera som lugnande för marknaden.

"Det finns betydande skäl att ifrågasätta de scenarier som testerna baseras på och det finns även skäl att ifrågasätta de förenklingar som har gjorts för att kunna urskilja några effekter av dessa tester", skriver Jonny Sylvén, analytiker på Swedbank, och poängterar att testerna är mer komplicerade än de amerikanska från 2009, på grund av legala och "andra skäl".

Martin Enlund, analytiker på Handelsbanken, skrev att de fulla effekterna av stresstesterna inte kommer att märkas förrän i slutet av denna vecka då kreditanalytiker hunnit gräva djupare i testresultaten.

Enligt Handelsbanken-analytikern är det spanska banksystemet en trolig vinnare på ett test vars trovärdighet kan ifrågasättas av flera anledningar.

På den svenska makroagendan på måndagen fanns bland annat handelsbalansstatistik för juni, som kom in över förväntningarna.

Handelsöverskottet för juni uppgick till 11,4 miljarder kronor, vilket kan jämföras med förväntningarna om ett överskott om 7,8 miljarder kronor, enligt SME Direkts analytikerenkät. Medan exportvärdet steg 17 procent till 106,7 miljarder jämfört med samma månad 2009, steg importvärdet med 28 procent under motsvarande period.

Nordea skrev i en kommentar att trots att exporten nådde den starkaste junisiffran någonsin, kommer handelsbalansen att tynga BNP under det andra kvartalet.

"På grund av att importen har varit relativt hög under de senaste månaderna, är handelsbalansen fortfarande lägre än för ett år sedan. Därför kommer handelsbalansen sannolikt att tynga BNP för det andra kvartalet", skrev Nordea som dock noterade att måndagens statistik understryker att den "starka återhämtningen" i den svenska ekonomin fortsätter.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot såväl euron som den svenska kronan, i kölvattnet av publiceringen av stresstesterna.

Euron stärktes till 1:295, från 1:283 vid fredagens stängning. Kronan stärktes samtidigt 6 öre, till 7:31 mot dollarn men försvagades 2 öre till 9:46 mot euron.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att euron kan komma att göra "ännu ett försök" att bryta 1:30 i spåren av en starkare återhämtning i euroområdet än vad investerare har räknat med.

"Europeisk statistik har överraskat på uppsidan den senaste tiden", skrev Commerzbank. Men för att nivån "ska brytas på en hållbar nivå, är USA-statistiken tvungen att återigen komma in under förväntningarna".

De amerikanska räntorna fortsatte högre på måndagen efter att ha klättrat under fredagskvällen. Nettoförändringen från fredagens stängning på tioårsräntan landade på en uppgång med 7 punkter till 3,02 procent.

Den amerikanska makroagendan var tunn med försäljning av nya bostäder som enda hållpunkt.

Statistiken visade att försäljningen steg med 23,6 procent jämfört med föregående månad till 330.000 enheter i beräknad årstakt. Medan förväntningarna låg på en uppgång med 3,3 procent till 310.000 reviderades också statistiken för föregående månad till en väsentligt lägre nivå, vilket innebar att förändringen mellan månaderna blev betydligt kraftigare än prognos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?