Annons

Råvaror: Kinesisk köpfest lyfter oljan

Gynnsamma omvärldsfaktorer som stigande aktiebörser och en försvagad dollar gentemot euron stärkte råvarorna när handeln återupptogs på tisdagen. Såväl råoljan som bas- och ädelmetaller pekade uppåt.

Vid 8.30-tiden handlades WTI-oljan i första termin till 76:94 dollar per fat, upp 0:40 dollar från stängningen på måndagen. Brent var samtidigt upp 0:34 dollar till 75:96.

Mark Pervan, råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group, pekade på Kina som den faktor som driver upp priset.

"Kinas uppsida är landets kapacitet att bygga lager och den underliggande ekonomiska tillväxten. Jag ser inte någon svaghet i marknaden så som den nu ser ut", säger han till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden LME i London visade tremånadersterminerna för de mest handlade metallerna uppgångar på mellan 0,9 och 2,4 procent. För koppar var uppgången 1,3 procent, eller 87 dollar, till 6.597, medan zinken var upp 2,4 procent till 1.851 dollar, en uppgång på 43 dollar i absoluta tal.

Aluminium var upp 18 dollar till 1.990, vilket motsvarar 0,9 procent.

Den konjunkturkänsliga basmetallmarknaden reagerade positivt på den starka börstrend i Kina som inlett denna vecka. Shanghai Composite har klättrat över 4 procent på två dagar, vilket väcker förhoppningar om ett trendbrott efter ett dystert facit så här långt under 2010, ned nära 23 procent sedan årsskiftet.

Den kinesiska börsen uppges ha klättrat som en reaktion på utsikter om att den kinesiska regeringen kan komma att bromsa de avkylningsåtgärder som planerats. China Securities Journal skrev att regeringen överväger att låta utländska investerare handla i derivat, vilket skulle leda till ökat kapitalinflöde till landet. Det skriver Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en uppgång på 1:67 dollar till 1.184:62 medan silver visade en uppgång på 0:13 dollar till 17:71. Såväl guld som silver rekylerar därmed efter två dagar med relativt markanta nedgångar.

Noteringar cirka klockan 08.30:

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:40 USD 76:94

Brent, första termin +0:34 USD 75:96

Basmetaller, LME, tremånaderstermin:

Koppar +87 USD 6.597

Zink +43 USD 1.851

Aluminium +18 USD 1.990

Nickel +250 USD 19.050

Bly +24 USD 1.799

Tenn oför 17.945

Guld, spot (pris/uns): +1:67 USD 1.184:62


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?