Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Riskaptiten har förbättrats något efter att amerikanska börser stängt upp och även Asienbörser handlas i positivt territorium. I spåren av detta stärks kronan och även euron, som letat sig över 1:30-strecket mot dollarn. Såväl svenska som tyska marknadsräntor uppvisar en dragning uppåt i den inledande handeln.

De asiatiska börserna steg för första gången på fyra dagar på förhoppningar om att Kina kommer att minska på sina åtstramningsåtgärder.

Några minuter efter öppning hade den svenska tioåriga statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 2,71 procent. Den tyska motsvarigheten var samtidigt upp lika mycket till 2,65 procent.

Under morgonen inkom statistik rörande producentpriserna i Tyskland som steg 0,6 procent i juni, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 1,7 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 0,2 procent jämfört med månaden före, och stiga 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år. I maj steg producentpriserna 0,3 procent under månaden och steg med 0,9 procent jämfört med maj 2009.

Under tisdagskvällen publicerade IMF hela sin Sverigerapport, den första analysen kom den 7 juni. Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, skriver i bankens morgonbrev att totalbilden är "positiv i globala jämförelser" och han konstaterar att IMF uppskattar Riskbankens låga ränta.

IMF vill enbart se gradvisa och försiktiga höjningar av reporäntan då global konjunktur utgör en riskfaktor. IMF gillar även FI:s bolånetak och anser vidare att den svenska fastighetsmarknaden är övervärderad.

Från Storbritannien väntas vid lunchtid bedömningen av det totala orderläget i tillverkningsindustrin (CBI).

Från Europa väntas dessutom, på tisdagen, Spanien och Grekland sälja statspapper. Spanien väntas sälja 1-åringar och 18-månaders växlar till ett värde upp till 6 miljarder euro medan Grekland väntas försöka låna upp 1,5 miljarder euro i växlar. Även Irland och Ungern emitterar statspapper under tisdagen.

Veckans stora händelse är annars publiceringen av de europeiska stresstesterna som väntas på fredagen. Wall Street Journal skriver på tisdagen att marknaden på nytt börjat ifrågasätta dessa. Detta då det verkar som att grekiska banker klarar stresstesterna fastän Greklands ekonomi är under press och landets finansiella system har svårigheter.

Om banker i länder som Grekland lyckas väl i stresstesterna kan det tas som tecken att testets kriterier inte varit tuffa nog, enligt John Raymond, bankanalytiker på CreditSights.

"Jag tror att marknaden kommer att bli besviken", sade han till Wall Street Journal.

Under natten kom det information om att den tyska utlånaren Hypo Real Estate inte klarat stresstesterna.

Hypo Real Estate ska inte ha klarat ett test som antar en nedgång i den ekonomiska tillväxten i kombination med förluster på statspapper, enlig Bloomberg News, som citerar två källor med insyn. Detta kommer dock, troligen, vara den enda tyska banken som inte klarar testerna.

Hypo Real Estate, som sedan tidigare tagits över av den tyska staten, vill inte kommentera detta.

"Staten kommer inte att tillåta Hypo Real Estate kollapsa", hävdade Andreas Plaesier, bankanalytiker på M.M. Warburg i Hamburg, skriver Bloomberg News.

Den tyska bankräddningsfonden har redan hjälpt Hypo Real Estate med närmare 8 miljarder euro, fram till slutet av mars.

I USA har räntan på tioåringen tickat upp 2 punkter till 2,96 procent sedan måndagens stängning. Räntan på tvååringen var strax efter svensk öppning upp 1 punkt till 0,59 procent.

Detta efter att de amerikanska börserna vände upp under måndagskvällen sedan ett svagare stämningsläge bland amerikanska husbyggare än väntat initialt medfört ökad riskaversion. NAHB-indexet uppgick till 14 i juli, mot förväntade 16. Föregående månad uppgick indexet till reviderade 16 (17).

Joseph LaVorgna och Carl J. Riccadonna, ekonomer på Deutsche Bank i New York, räknar med att räntan på den amerikanska tioåringen faller ner till 2,75 procent innan årsskiftet, skrev de i en marknadskommentar på måndagen.

Marknaden väntar spänt på statistik rörande amerikanskt bostadsbygge i juni, som förväntas klockan 14.30 på tisdagen.

Koncensusprognosen är att byggandet sjunkit 2,7 procent, till en årstakt på 577.000 bostäder, enligt Bloomberg News. Antalet bygglov förväntas ha stigit med 1.000 till 575.000.

I en kommentar skriver ekonomerna på RDQ Economics att de väntar sig en något större minskning av byggandet.

"Vi förväntar oss att antalet byggstarter föll ungefär 4 procent i juni, till 570.000, från 593.000 i maj, främst till följd av en nedgång i flerfamiljsbyggen", skriver analyshuset.

På valutamarknaden har euron gått starkt under morgonens handel och har letat sig upp just över 1:30- strecket mot dollarn, från 1:298 vid måndagens stängning.

Dollarn har dock stärkts till 87:0 mot yenen, från 86:8 vid stängning av den svenska räntemarknaden på måndagen.

Yenen försvagas för andra dagen i rad, efter att valutan letat sig upp på 7-månadershögsta under förra veckan.

Marknaden spekulerar nu i kommande interventioner i syfte att försvaga värdet på yenen.

"Apprecieringen av yenen har medfört press på BOJ att implementera mer reflations-policys. Risken finns för ett skift uppåt i dollar-yen från översålda nivåer under kommande sektioner", sade Mitul Kotecha, global valutastrategichef på Credit Agricole i Hong Kong, till Bloomberg News på tisdagen.

Strax efter svensk öppning hade kronan stärkts 3 öre mot dollarn till 7,31 och 2 öre mot euron till 9,50, jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.

Tisdag kl 09.05 (måndag kl 16.15) :

USD/SEK 7:3072 (7:3380)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:5042 (9:5189)

Statsobl 10y 2,71 (2,70)

EUR/USD 1:3006 (1:2976)

Räntegap/ty 6 (6)

US obl 10y 2,96 (2,94)

Tysk obl 10y 2,65 (2,64)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?