Annons

Stockholmsbörsen: Inleder upp

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen med stöd av en återhämtning i USA på torsdagskvällen. Samtidigt avvaktar marknaden den viktiga amerikanska jobbrapporten för juni i eftermiddag.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,6 procent upp till 987,1. Omsättningen uppgick till 1,8 miljarder kronor.

Boliden steg 2,8 procent till 85:30 kronor, Lundin Petroleum var 3,2 procent upp till 34:93 kronor och Lundin Mining ökade 3,6 procent till 21:90 kronor.

Australiens premiärminister Julia Gillard nådde på fredagen en överenskommelse med gruvbolagen om utformningen av den så kallade "superskatten". Skatten på mineralresurser blir 30 procent, vilket gäller järnmalm och kol, medan avgiften för olje- och gasprojekt kommer att bli 40 procent.

Investor B var 0,3 procent upp till 125:40 kronor. Bolaget har köpt Aleris från riskkapitalfonden eqt III. Aleris är värderat till 4,4 miljarder kronor och nettoinvesteringen uppgår till 1,7 miljarder kronor.

Nordea klättrade 0,5 procent till 64:85 kronor. Enligt mediauppgifter ska Nordea vara en av sju budgivare på den polska banken Zachodni. Säljare är den irländska banken Allied Irish Bank.

Börserna i New York slutade lägre på torsdagen men hade vid stängningen återhämtat delar av tidigare relativt kraftiga nedgångar. Statistik över nyanmälda arbetslösa visade en högre siffra än vad marknadsbedömare hade räknat med och även inköpschefsindex och kontrakterade husköp satte press på börserna sedan båda kommit in klart sämre än väntat.

Dow Jones backade 0,4 procent, en förbättring jämfört med nivån vid europeisk stängning då indexet var kring -1,1 procent. S&P 500 tappade 0,3 procent och Nasdaq Composite sjönk 0,4 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling, men var övervägande lägre under fredagen. Kinas Shanghai Composite Index var tidvis kraftigt fallande efter att Goldman Sachs sänkt sin prognos för kinesisk tillväxt till 10,1 procent under 2010 från tidigare 11,4 procent, men återhämtade sig och stängde oregelbundet. Japans Nikkei 225 stängde 0,1 procent upp.

Det som marknaden nu främst inväntar är den amerikanska sysselsättningsrapporten för juni klockan 14.30. Enligt Bloomberg News väntas sysselsättningen ha minskat med 130.000 personer totalt, men det är inklusive de som har varit tillfälligt anställda med folkräkningen som nu lämnar sina jobb. Den mer intressanta punkten blir sysselsättningen i den privata sektorn, som väntas ha ökat med 110.000 i juni.

En oväntat kraftig nedgång i den privata sysselsättningstillväxten i maj bidrog till att öka farhågorna om att återhämtningen i den amerikanska ekonomin kanske inte är uthållig. Den privata sysselsättningen ökade med 158.000 respektive 218.000 i mars och april, men i maj föll ökningstakten till 41.000, vilket var långt under väntade 180.000.

Klockan 16.00 publiceras också statistik över industriorderingången i maj, som väntas ha sjunkit med 0,5 procent jämfört med i april enligt Bloomberg


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?