Annons

Räntor & valutor: Marknaden håller andan inför jobbrapporten

Europeiska statspappersräntor noterade endast blygsamma förändringar i fredagens öppningshandel. Euron handlades samtidigt på högre nivåer än på torsdagseftermiddagen, även om den gemensamma valutan backar något från höga nivåer i den europeiska öppningen.

Svag USA-statistik och minskad ECB-likviditet bidrog till att lyfta euron mot dollarn på torsdagen, och i den sena torsdagshandeln misstänktes även Schweiz Nationalbank ha köpt euro mot franc efter att ha varit frånvarande från marknaden den senaste månaden.

Marknaden fokuserar på USA-statistik på fredagen, men på den europeiska agendan riktas intresse mot Eurostats redovisning av arbetslöshet och PPI i euroområdet i maj, klockan 11.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 10,1 procent, medan PPI väntas ha stigit 0,3 procent jämfört med i april.

Amerikanska räntor vände upp från låga nivåer på torsdagskvällen, trots idel besvikelser i inkommande konjunkturdata. Fokus inriktas nu mot eftermiddagens amerikanska jobbrapport för juni, och frågan är om det finns några förutsättningar för att den rapporten ska kunna skingra oron för en inbromsning.

Svenska statspappersräntor rör sig endast marginellt på fredagsmorgonen efter att ha sjunkit på torsdagen efter Riksbankens räntebesked. Räntehöjningen med 0,25 procentenheter var väntad, men det var något överraskande att två ledamöter reserverade sig mot höjningen.

Svenska marknadsaktörer väntas fortsätta att väga Riksbankens mycket optimistiska tillväxtprognoser mot indikationerna om en inbromsning i den globala ekonomin. Riksbankschefen Stefan Ingves "goda nyhet" på torsdagen, om att det går bra för den svenska ekonomin, har inte varit någon nyhet på länge, och när de ljusa prognoserna baseras på en fortsatt relativt optimistisk syn på den globala tillväxten känns Riksbankens utsikter för den svenska ekonomin just nu något bräckliga.

SEB-analytikern Carl Hammer frågar sig i bankens morgonbrev om den globala avmattningen nu är ett faktum. Han konstaterar att den senaste tidens försvagning av riskaptiten skiljer sig markant mot börskorrektionen i maj.

"Då var temat oron för den europeiska skuldkrisen (den lever vidare), men nu dominerar oron för en mer markant försämring av utsikterna för global tillväxt (vilket ses i ledande indikatorer) ledd av USA (och kanske även Kina). Konsensus har fortfarande en relativt ljus bild av den amerikanska tillväxten varför det finns risk för nya besvikelser", skriver Carl Hammer i morgonbrevet.

Han konstaterar samtidigt att det faktum att fokus har skiftat över till USA också har initierat en dollarförsvagning mot andra valutor, samtidigt som en viss nettoindragning av eurolikviditet från ECB har bidragit till en återhämtning för euron.

SEB justerar upp sina korta prognoser för eur/usd, och de ser nu en chans/risk för en rörelse upp mot 1:28/1:30 innan nedåtpressen på euron återkommer i höst.

I eftermiddag, klockan 14.30, riktas alla blickar mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för juni. Enligt Bloomberg News väntas sysselsättningen ha minskat med 130.000 personer totalt, men det är inklusive de som har varit tillfälligt anställda med folkräkningen som nu lämnar sina jobb. Den mer intressanta punkten blir sysselsättningen i den privata sektorn, som väntas ha ökat med 110.000 i juni.

En oväntat kraftig nedgång i den privata sysselsättningstillväxten i maj bidrog till att öka farhågorna om att återhämtningen i den amerikanska ekonomin kanske inte är uthållig. Den privata sysselsättningen ökade med 158.000 respektive 218.000 i mars och april, men i maj föll ökningstakten till 41.000, vilket var långt under väntade 180.000.

Nu pekar prognoserna mot en något bättre utveckling för den privata sysselsättningen i juni, men ADP:s mätning i från i onsdags utgör ett riskmoment. Enligt ADP steg sysselsättningen i den privata sektorn med endast 13.000 i juni, under förväntningarna om en ökning med 60.000. Men ADP- mätningen är långt ifrån alltid en säker barometer inför den officiella sysselsättningsstatistiken.

Som vanligt finns också skäl att bevaka eventuella revideringar av tidigare månaders sysselsättningsutveckling, enligt senaste rapporten ökade den totala sysselsättningen (inklusive folkräkning) med 431.000 i maj och 290.000 i april.

Arbetslösheten väntas ha stigit till 9,8 procent i juni, från 9,7 procent i maj, den genomsnittliga arbetstiden väntas ha varit oförändrad på 34,2 timmar per vecka och timlönerna väntas ha ökat med 0,1 procent jämfört med i maj.

Klockan 16.00 publiceras också statistik över industriorderingången i maj, som väntas ha sjunkit med 0,5 procent jämfört med i april enligt Bloomberg News enkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?