Annons

Räntor och valutor: Återhämtning för kronan

Riskaversionen avtog något under förmiddagen och de inledande räntenedgångar gröptes ur samtidigt som kronan och euron återhämtade sig efter nattens försvagning. Oron efter Moody's nedgradering av Irlands kreditbetyg har kommit att överskuggas av oro för den amerikanska ekonomins återhämtning.

"Nedgraderingen av Irland är inte särskilt viktig för skuldkrisen i Europa. Marknadsfokus har flyttat från skuldkrisen till oro över återhämtningen i USA", sade Lutz Karpowitz, valutastrateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Den svenska tioåringen noterades vid lunchtid på 2,69 procent, 2 punkter ned från fredagens stängning. Samtidigt var den tyska motsvarigheten oförändrad på 2,62 procent.

En sänkning av Irlands kreditbetyg från Moody's bidrog till investerares vilja att söka sig mot säkrare tillgångar.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte Irlands kreditbetyg till Aa2 från tidigare Aa1. Utsikterna är stabila.

Nedgraderingen drivs primärt av den irländska regeringens gradvisa men betydande förlust av finansiell styrka, vilket reflekteras av försvagad möjlighet att klara av skulder, enligt Moody's, som även pekar på försvagade tillväxtutsikter och stora kapitalstöd till banksektorn som motiv för det sänkta kreditbetyget.

Under förmiddagen inkom statistik rörande bytesbalansen i euroområdet som uppvisade ett underskott på 5,8 miljarder euro i maj, jämfört med ett reviderat underskott på 5,6 miljarder euro månaden före (-5,1). Portföljinvesteringarna genererade ett nettoinflöde på 63,9 miljarder euro, där räntepapper gav ett inflöde på 42,1 miljarder euro.

Produktionen inom byggsektorn i euroområdet sjönk med 1,0 procent i maj jämfört med föregående månad. Jämfört med maj 2009 sjönk produktionen med 6,3 procent i euroområdet.

I hela EU sjönk produktionen i byggsektorn 0,6 procent i maj, jämfört med föregående månad, och sjönk med 2,4 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Den starkaste utvecklingen bland de rapporterande euroländerna under maj noterades i Nederländerna, +3,7 procent, jämfört med månaden före. Svagast resultat sågs i Slovakien där byggproduktionen sjönk 5,6 procent.

I Sverige sjönk byggproduktionen med 1,1 procent i maj jämfört med månaden före.

Irländska statspapper tickade upp 3-10 punkter under måndagsförmiddagen, efter det sänkta kreditbetyget. Störst ränterörelser noterades dock i Ungern sedan EU och IMF inte godkänt de besparingsplaner som är villkoret för att Ungern ska beviljas nödlån.

Räntan på den ungerska tvååringen tickar upp 27 punkter till 6,15 procent medan räntan på tioåringentickar upp 16 punkter till 6,58 procent. CDS-kontrakt som försäkrar mot ungersk betalningsinställelse har rusat upp närmare 50 punkter.

IMF meddelade på lördagskvällen att Ungern måste göra mer för att öka intäkterna och att landet bör restrukturera förlustbringande statliga företag. Enligt IMF är regeringens mål för budgetunderskottet ett "lämpligt ankare" men mer måste göras. "Ett antal frågor fortfarande är öppna", enligt IMF.

Landets ekonomiminister, Gyorgy Matolcsy, säger att Ungern inte kommer anta ytterligare besparingsåtgärder. Han säger samtidigt att samtalen med IMF kommer att fortsätta i september och att en överenskommelse kommer att nås.

Den ungerska börsen öppnade ned närmare fem procent ned och på valutamarknaden tappar forinten mot 290-nivån mot euron, från 282 vid fredagen stängning.

Klockan två väntas ungerskt räntebesked. I en dagsfärsk rapport skriver Danske Bank att Ungerns centralbank kan komma att höja räntan kraftigt, med så mycket som fyra procent, om marknaden fortsätter att sälja av den ungerska valutan.

Euron har hämtat igen nattens försvagning mot dollarn och noterades strax innan lunchtid till 1:296, jämfört med 1:294 vid fredagens stängning.

Marknadens oro för sämre irländska utsikter har överskuggats av förnyad oro för USA:s tillväxtmöjligheter.

Goldman Sachs skrev i ett marknadsbrev på fredagen att det verkar som om den amerikanska BNP-tillväxten har sjunkit ned under trend, att döma av inkommande statistik. Goldman Sachs skriver därför ned sitt BNP-estimat för det andra kvartalet till 2 procent från tidigare 3 procent.

När det gäller risken för en "double dip", det vill säga att BNP kommer att börja sjunka igen, sätter Goldman Sachs sannolikheten för ett sådant scenario till 25-30 procent på ett halvårs sikt.

Även kronan har hämtat igen en del av nattens försvagning och noteras strax innan lunchtid till 7:35 mot dollarn, 2 öre svagare än på fredagen. Kronan har samtidigt försvagats 4 öre mot euron till 9:52.

Måndagseftermiddagen bjuder på amerikanska NAHB husmarknadsindex, som väntas ha sjunkit till 16 i juli från 17 i juni.

måndag kl 11.45 (fredag kl 16.15):

USD/SEK 7:3480 (7:3250)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:5196 (9:4797)

Statsobl 10y 2,69 (2,71)

EUR/USD 1:2959 (1:2942)

Räntegap/ty 7 (9)

US obl 10y 2,93 (2,94)

Tysk obl 10y 2,62 (2,62)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?