Annons

Räntor och valutor: Tapp för dollarn

Euron har fortsatt att stärkas efter torsdagens stängning medan dollarn har fortsatt att försvagas på torsdagens svaga makrostatistik. På räntemarknaden är rörelserna små i den inledande handeln såväl i Sverige som i Europa.

Euron har fortsatt att stärkas sedan torsdagens svenska stängning i spåren av den lyckade emissionen av spanska 15-åriga statspapper på torsdagsförmiddagen.

Strax efter öppning av den svenska räntemarknaden på fredagen hade euron stärkts till 1:291, från 1:287 vid stängning på torsdagen.

Enligt Frankrikes premiärminister Francois Fillion håller euroområdet på att reda ut den värsta krisen i dess historia. Han förklarade på fredagen att krisen inte rör euron, utan statsskulder, och att Europa nu håller på att finna lösningar på dessa problem.

Francois Fillion förklarade att euron är en permanent valuta. Även eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker säger i en intervju med österrikiska tidningen Kurier att euron inte är i fara och att valutan kommer att överleva sina kritiker.

"Jag förväntar mig ingen stor katastrof", sade han.

Under morgonen sade Kinas premiärminister Wen Jiabao att Europa är en viktig marknad för Kina vad gäller investeringar av den utländska valutareserven.

Den senaste tidens snabba appreciering av euron har dock fått marknadsaktörer att spekulera i att euron stärkts för mycket. En del av nattens förstärkning har också gröpts ur under morgonen. Som högst noterades euron kring 1:295 i natt, nivåer som inte har setts sedan inledningen av maj i år.

Under torsdagseftermiddagen inkom svag amerikansk makrostatistik vilket gav en förnyad oro för dubbeldipp. Såväl Philadelphia Feds index som Empire State Manufacturing Index, som kom in på den svagaste nivån under 2010 och under analytikers förväntan.

Mot yenen hade dollarn, strax efter svensk öppning av räntemarknaden, försvagats till 87:2 från 87:4 vid torsdagens stängning. Tidigare på morgonen letade sig kursen ned mot årets bottennotering 86:97, från 1 juli.

Den svenska kronan har sedan torsdagens svenska stängning stärkts 2 öre mot dollarn till 7:32, men tappat 1 öre mot euron till 9:45.

På räntemarknaden öppnar den svenska tioåringen ned 1 punkt till 2,71 procent, lika mycket som den tyska motsvarigheten som noteras till 2,65 procent.

I SEB Merchant Bankings morgonbrev skriver Daniel Bergvall att dagens rubrik är "ökad oro för den globala ekonomin".

"Svaga data för amerikansk tillverkningsindustri igår har ökat oron för att återhämtningen i industrin ska mattas av och för en double-dip", skriver SEB-analytikern.

På den amerikanska räntemarknaden noteras inga stora förändringar jämfört med torsdagens svenska stängning.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan hade vid öppning av den svenska räntemarknaden sjunkit 1 punkt till 2,98 procent från torsdagens svenska stängning. Tvåårsräntan var samtidigt upp 1 punkt till 0,59 procent, efter att ha noterat lägsta nivån någonsin på torsdagseftermiddagen.

Inför helgen bjuder fredagseftermiddagen på amerikansk KPI för juni, TICS för maj och Michigan Index för juli.

Michiganindex förväntas ha sjunkit till 74,0 från 76,0 månaden före.

De låga inflationsförväntningarna hjälper till att trycka ner räntorna. Inflationen förväntas i juni ha sjunkit med 0,1 procent sedan i maj samt ha uppgått till 1,2 procent på årsbasis.

"Räntorna på amerikanska statspapper kommer att sjunka. Deflationstrycket fortsätter och Fed kan inte höja räntorna", sade Hiromasa Nakamura, på Mizuho Asset Management, till Bloomberg News på fredagsmorgonen.

David Blanchflower, som tidigare varit policymakare på Bank of England, sade under natten att politiker och centralbanker borde hålla fast vid stimulansåtgärder på grund av risken för deflation.

"Deflation är min och Ben Bernankes mardröm", sade han.

Enligt David Blanchflower drivs den ekonomiska återhämtningen av stimulanser och att det då är fara att dra in dem innan privata företag börjar investera på nytt.

Den förre Fed-chefen Alan Greenspan sade på torsdagskvällen att det är dags att låta amerikanska skattesänkningar upphöra.

Han medgav att en sådan åtgärd antagligen skulle dra ner på tillväxten men att det är en större risk att fortsätta dras med stora budgetunderskott.

"Om vi inte börjar ta tag i de långsiktiga utsikterna kommer vi få allvarliga problem", sade Alan Greenspan.

Att minska på underskotten kommer att bli mycket svårare än någon tror efter ett decennium av stora ökningar av statens utgifter i kombination med stora skattesänkningar. Men enligt Alan Greenspan riskerar en allt större statsskuld framöver driva upp långräntorna.

Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker sade på fredagsmorgonen att han inte tror att den amerikanska ekonomin kommer att återgå till recession.

Enligt honom visar den senaste ekonomiska datan på en ojämn återhämtning och dämpad tillväxt och han anser att privatkonsumtionen och affärsinvesteringar fortsatt kommer att vara tillräckligt starka för att hålla tillväxten på uppåtgående bana.

Den svenska makroagendan gapar tom på fredagen och från Europa väntas enbart handelsbalans för maj klockan 11. Förväntan, enligt Bloomberg News analytikerenkät, ligger på ett underskott på 0,5 miljarder euro under månaden. I april uppvisade handelsbalansen ett överskott på 1,8 miljarder euro.

Fredag kl 09.05 (torsdag kl 16.15):

USD/SEK 7:3215 (7:3371)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:4521 (9:4410)

Statsobl 10y 2,71 (2,72)

EUR/USD 1:2910 (1:2869)

Räntegap/ty 6 (6)

US obl 10y 2,98 (2,99)

Tysk obl 10y 2,65 (2,66)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?