Annons

Räntor och valutor: Svag USA-statistik sänkte räntorna

Euron tog ny fart uppåt under fredagen, samtidigt som dollarn fortsatte att tyngas av svag makrostatistik.

Europaräntorna vände svagt uppåt efter lunch efter att dessförinnan endast ha rört sig marginellt. Ny svag USA-statistik fick dock såväl amerikanska som europeiska räntor att sjunka tillbaka på eftermiddagen.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen stängde 1 punkt ned till 2,71 procent, medan den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 2,62 procent, jämfört med torsdagen svenska stängning. Räntegapet dem emellan vidgades därmed till 9 punkter (6).

Anders Eklöf, valutaanalytiker på Swedbank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att flera faktorer bidrar till att stärka euron, som för tillfället handlas till sin starkaste nivå mot dollarn sedan i början på maj.

Förutom den lyckade spanska emissionen på torsdagen, bidrar också att den akuta oron över skuldkrisen i Sydeuropa lagt sig, vilket har lett till att investerare som tidigare sålde euro nu måste köpa tillbaka den gemensamma valutan.

"Sen har vi även oron över USA-ekonomin, där tvåårsräntan ligger på lägstanivåer, med svag statistik den senaste tiden. Jag tror att euro/dollar kan gå lite till, men på längre sikt är jag skeptisk", sade Anders Eklöf.

Han bedömer att euron kan bryta igenom 1:30-nivån mot dollarn "vilken dag som helst", men på tre-sex månaders sikt ligger Swedbanks prognos kvar på en euro/dollarkurs kring 1:25-1:20.

Anders Eklöf tror inte att resultatet av stresstesterna av 91 europeiska storbanker, som ska offentliggöras den 23 juli, kommer att leda till någon förnyad oro för euron. Hans bedömning är att de banker som man vet har problem kommer att få "rött kort" och att testerna stärker transparensen och förtroendet.

Även Unicredit chefekonom Marco Annunziata uppmärksammade på fredagen i ett marknadsbrev eurons remarkabla återhämtning den senaste månaden, men han ser stresstesterna som en "make-or-break"-utmaning. Han hoppas att övningen kommer att skötas tillräckligt professionellt för att "undvika en stor olycka, och då kan euro/dollar förbli stabil, vilket båda parter skulle vara nöjda med".

Vid svensk stängning handlades euron till 1:2942 mot dollarn, efter att före USA-statistiken tillfälligt varit upp och nosat över 1:30-strecket.

På valutamarknaden för övrigt har dollarn fortsatt att tappa mot yenen och försvagades under 87-strecket till 86:38, jämfört med 87:41 vid samma tid dagens före.

Kronan blev 1 öre starkare mot dollarn till 7:32 och 4 öre svagare mot euron till 9:48, än vid svensk stängning på torsdagen.

Riksbanken meddelade på morgonen att de höjer priset på lån med 28 dagars löptid, påslaget över reporäntan höjs till 0,50 procentenheter.

"Priset uppmuntrar bankerna att använda vanlig marknadsfinansiering", skrev Riksbanken och tillade att höjningen görs mot bakgrund av Riksbankens bedömning att svenska banker har god tillgång till marknadsfinansiering i svenska kronor.

Erica Blomgren, SEB Merchant Banking, skrev i en kommentar att åtgärden inte ska ses som någon ändring i utsikterna för penningpolitiken utan snarare som ett ytterligare steg för Riksbanken att fasa ut de extraordinära åtgärderna och att normalisera och öka effektiviteten på interbankmarknaden.

Statistik från Eurostat på förmiddagen visade att euroområdets netto i handelsbalansen mot resten av världen visade ett underskott på 3,4 miljarder euro i maj, att jämföra med ett netto på +2,2 miljarder euro motsvarande månad 2009.

Amerikanska räntor sjönk efter statistik som visade att Michigan-index, som mäter stämningen bland de amerikanska konsumenterna, sjönk till 66,5 i juli jämfört med 76,0 månaden före. Såväl bedömningen av det aktuella läget som den framåtblickande komponenten sjönk från månaden före samtidigt som inflationsförväntningarna på både ett och fem års sikt steg.

Analytikerna hade väntat sig att Michigan-index skulle sjunka till 74,0, enligt en enkät från Bloomberg News.

Tidigare på eftermiddagen redovisade inflationsstatistik, som kom in i linje med förväntningarna för juni. KPI sjönk med väntade 0,1 procent jämfört med i maj, och inflationstakten uppmättes till 1,1 procent. Kärn- KPI ökade 0,2 procent, väntat +0,1 procent, och ökade med väntade 0,9 procent från året före, enligt Bloomberg News.

RDQ Economics konstaterade att med en KPI-inflation på endast 1,1 procent så kommer fler frågor att resas hos Federal Reserve om alltför snabba disinflationsrisker (eller deflationrisker). Feds informella inflationsmål ligger på 1,5- 2 procent, och "vi har helt klart legat under dessa nivåer det senaste året och även de tre senaste månaderna", skrev de i en kommentar. Ekonomerna tycker det ska bli intressant att se hur mycket vikt Fed-chefen Ben Bernanke lägger vid disinflationen vid nästa veckas "Humphrey-Hawkins"-tal i den amerikanska kongressen.

Värdet på utländska investerares och regeringars nettoköp av amerikanska tillgångar uppgick till +35,4 miljarder dollar i maj, jämfört med reviderade +81,5 miljarder dollar månaden före. Kinas innehav av amerikanska statspapper sjönk med 32,5 miljarder dollar i maj och Japan minskade sina innehav med 8,8 miljarder dollar, medan Storbritannien ökade innehaven med 28,8 miljarder dollar.

Den tvååriga USA-räntan var vid svensk stängning upp 1 punkt till 0,59 procent, medan tioåringen var ned 5 punkter till 2,94 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?