Annons

Räntor och valutor: Svenska räntor på väg ned

De svenska marknadsräntorna sjunker 1-3 punkter i torsdagens inledande handel. Europaräntorna steg efter svensk stängning på onsdagen för att sedan sjunka tillbaka något på torsdagsmorgonen och i USA har räntorna sjunkit.

Nedreviderade tillväxtprognoser och mjuka budskap från Federal Reserve i kombination med att den kinesiska tillväxten bromsar in har ökat oron kring den globala tillväxten och fått marknadsaktörerna att söka sig till den säkrare räntemarknaden.

På valutamarknaden har dollarn försvagats under natten medan yenen stärks av tillväxtoron. Kronan handlas marginellt starkare. USA-börserna stängde oförändrat på onsdagen och i Asien har börserna sjunkit, med störst nedgångar i Japan.

Några minuter efter öppning har den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 1 punkt till 2,68 procent medan den tyska tioåringen är upp 1 punkt till 2,64 procent, sedan onsdagens svenska stängning.

För svensk del är Riksbankens protokoll från räntemötet den 30 juni den avgjort mest intressanta hållpunkten under torsdagen. En oenig direktion valde då att höja reporäntan med 25 punkter till 0,50 procent.

Daniel Bergvall listar i SEB:s morgonbrev tre saker att hålla ögonen på i protokollet. Dels hur viktig den internationella statsskuldkrisen är för räntebanan på kort och lång sikt, dels hur ledamöterna balanserades inflationsrisken mot kreditexpansionen och slutligen hur Riksbanken resonerar kring den neutrala räntan och om det kan finnas utrymme för ytterligare nedjusteringar mot bakgrund av exempelvis nya bankregleringar.

Under dagen kommer även SCB-statistik över småhuspriserna i juni.

Svensk Handel Handelsbarometer visade att handlarnas tilltro till utvecklingen i den egna butiken ökade i juli, medan handlarna är mer avvaktande till branschen som helhet. Även om sysselsättningen inom handeln råder viss försiktighet.

De amerikanska marknadsräntorna har sjunkit efter att Federal Reserve reviderat ned sina tillväxtprognoser och meddelat att riskerna för återhämtningen har ökat. Vid svensk öppning har den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjunkit 4 punkter till 3,03 procent, från onsdagens svenska stängning. Tvåårsräntan har samtidigt sjunkit 1 punkt till 0,61 procent.

På onsdagskvällen publicerades protokollet från FOMC- mötet den 22-23, där tillväxtprognoserna för första gången på ett år reviderades ned. För 2010 ser Fed nu en tillväxt på 3,0-3,5 procent, jämfört med tidigare 3,2-3,7 procent och för 2011 skrivs prognoserna ned till 3,5-4,2 procent från tidigare 3,4-4,5 procent. Riskerna mot återhämtningen har dessutom ökat, enligt Fed. FOMC-ledamöterna uttryckte oro för den höga arbetslösheten och för att inflationen kan komma att sjunka ytterligare.

Efter den senaste tidens svagare amerikanska statistik har marknadens fokus delvis flyttats från när Fed kommer att börja höja styrräntan till om Fed kan komma att stimulera ekonomin ytterligare. Av protokollet framgick dock att Fed-ledamöterna inte såg någon anledning att öka stimulanserna trots att tillväxtprognoserna alltså skrevs ned.

"De ekonomiska utsikterna har försvagats något och ett antal medlemmar såg risker för att utsikterna kan hamna på nedsidan. Förändringarna av utsikterna bedömdes som relativt blygsamma och ansågs inte kräva ackommoderande policy förutom de åtgärder som redan vidtagits", står det i protokollet.

Om utsikterna försämras ytterligare kan dock FOMC komma att överväga ytterligare stimulanser, enligt protokollet.

Analytikerna ansåg att protokollet var mjukt och att det indikerar att det kommer att dröja mycket länge innan det blir aktuellt med någon räntehöjning i USA.

4Casts David Sloan skriver i ett marknadsbrev att FOMC är fortsatt duvaktiga och att de kan bli än mer duvaktiga om återhämtningen försämras ytterligare under det tredje kvartalet.

"Det finns en betydande risk för det när den finanspolitiska stimulansen avtar", skriver David Sloan.

På den amerikanska agendan står bland annat statistik över industriproduktion i juni, där analytikerna i Bloomberg News prognosenkät räknar med en liten nedgång med 0,1 procent från i maj. Det blir också sedvanlig veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, som väntas ha minskat till 445.000 personer från 454.000 veckan före. Philadelphia Fed Index väntas ha stigit i juli medan Empire Manufacturing Index väntas ha backat något. Det kommer även PPI för juni, där ekonomerna räknar med en nedgång med 0,1 procent i juni medan kärn-PPI väntas ha stigit med 0,1 procent.

Under natten kom statistik som visade att den kinesiska BNP-tillväxten bromsade in till 10,3 procent under det andra kvartalet, från 11,9 procent under det första kvartalet. Det var också något lägre än de 10,5 procents tillväxt som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.

Det kinesiska statistikbatteriet för juni, som redovisades samtidigt med BNP-statistiken, visade också tendenser till att Kinas ekonomi kyls av. Bland annat sjönk inflationen till 2,9 procent i juni från 3,3 i maj och även PPI dämpades mer än väntat, liksom industriproduktionen. Ökningen i detaljhandeln och investeringar i städerna sjönk likaså tillbaka.

Dessa tecken på att tillväxten nu bromsar in i Kina ses som tecken på att regeringens åtgärder för att kyla av ekonomin har gett effekt. Behovet av ytterligare åtgärder minskar därmed.

Bank of Japan valde som väntat att lämna sin styrränta oförändrad till 0,10 procent och skrev samtidigt upp sin tillväxtprognos till 2,6 procent för budgetåret 2010, från tidigare 1,8 procent. För budgetåret 2011 sänks BNP- prognosen marginellt till 1,9 procent från 2,0 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats sedan onsdagen och tappat till 1:273 mot euron från 1:271. Den uppblossade tillväxtoron har samtidigt fått yenen att stärkas brett.

Kronan har sedan onsdagens svenska stängning stärkts 1 öre mot dollarn till 7:39 och ett halvt öre mot euron till 9:40.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?