Annons

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stängde på torsdagen ned efter att negativa konjunktursignaler på nytt väcker frågor om den amerikanska ekonomin. Men även statistik från Kina var i fokus, liksom ett par viktiga delårsrapporter för svensk del, framförallt SKF.

OMXS30-index summerade dagen på noteringen 1.056, en nedgång på 0,8 procent. Som lägst var indexet nere på 1.049. Omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor.

"Börsdagen var ingen vidare munter historia. SKF kom på morgonen in med det bästa resultatet någonsin i bolagets historia och levererade guidningar ungefär som väntat. På det är aktien ner nästan fem procent. Inte bara SKF är ned utan i princip alla cykliska industriaktier är kraftigt ner. Det är en starkt förstärkt oro för en konjunktionell dubbel-dipp som ligger bakom det här", säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under torsdagen inkom ett knippe amerikansk statistik som spädde på det negativa sentimentet kring amerikansk ekonomi. Signalerna i statistiken var blandade. Men investerarna verkade framförallt ta fasta på de negativa delarna. Bland annat visade Philadelphia Fed index en försvagning till 5,1 från 8,0 månaden före. Analytikerna hade räknat med en stegring till 10,0.

"Oron fick dessutom rejält med kraft klockan 16.00 när Philadelpia Fed kom in på den sämsta nivån sedan augusti och visade negativa siffror för orderingången för första gången sedan juli föregående år. Det har väl överskuggat att det kommit ut en del bra rapporter under dagen", säger Esbjörn Lundevall.

SKF B föll 4,8 procent till 140:40 kronor trots att bolaget överträffat förväntningarna med sin rapport. Vidare guidade SKF för en något högre efterfrågan totalt sett i det tredje kvartalet men flaggar samtidigt för en viss osäkerhet i att prognostisera längre än så. Osäkerhet råder kring effekterna av skuldkrisen, enligt Tom Johnstone, som samtidigt ser en bra utveckling i Asien framöver "men inte på samma sätt som i det första halvåret".

"SKF rapporterade solida kvartalssiffror och slog våra förväntningar för ebit och EPS med cirka 10 procent. Mycket av styrkan kom från bildivisioner, som dock ser ut att plana ut under andra halvåret", skrev Bank of America/Merrill Lynch i en kommentar.

Ericsson var oförändrad vid stängning på 86:25, efter att ha varit upp en större del av dagen inför delägda Sony Ericssons delårsrapport som kommer under fredagsmorgonen.

Där ligger förväntningarna på resultatet före skatt enligt SME Direkts konsensus på 16,4 miljoner euro.

H&M B ökade 1,2 procent till 227:90 kronor. Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 9 procent i juni och den totala försäljningen steg med 20 procent jämfört med samma månad 2009. Enligt SME Direkt hade analytikerna räknat med 9,7 procent respektive 20,4 procent.

Eniro steg 4,3 procent till 9:70 kronor. Resultat före skatt blev 176 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 129 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Justerat för omstruktureringskostnader och engångsposter blev resultatet 16 procent bättre än konsensus. Försäljningen blev marginellt bättre än förväntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?