Annons

Räntor och valutor: Uppgången kom av sig

Svenska och europeiska marknadsräntor steg inledningsvis svagt på onsdagen, men uppgången tappade kraft efter att riskklimatet försämrats med vikande börser och en svag amerikansk detaljhandel, som fick investerarna att oroa sig över styrkan i den amerikanska återhämtningen.

Riskaptiten var inledningsvis god efter starka börsuppgångar i USA och Asien och efter att Intel på tisdagskvällen släppte en oväntat stark rapport. Europabörserna öppnade svagt upp, men vände sedan ned under loppet av dagen och USA-börserna sjönk i den inledande handeln på onsdagen.

På valutamarknaden fick börsoptimismen inledningsvis yenen att försvagas samtidigt som euron stärktes, men rörelserna vändes delvis när klimatet försämrades. Kronan stärktes ett par öre mot dollarn och tappade marginellt mot euron.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan steg 1 punkt till 2,69 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning, medan den tyska tioåringen sjönk 1 punkt till 2,63 procent. I kortare löptider steg däremot de tyska marknadsräntorna ett par punkter.

USA-räntorna steg efter svensk stängning på tisdagskvällen med starka börser och efter en oväntat låg efterfrågan vid en emission av tioåriga statspapper. De amerikanska räntorna vände sedan ned under torsdagen då bland den oväntad svaga amerikanska detaljhandeln fick investerarna att tappa aptiten på riskfyllda tillgångar.

Jämfört med svensk stängning på tisdagen sjönk den tioåriga USA-räntan 1 punkt till 3,07 procent medan tvåårsräntan sjönk 3 punkter till 0,62 procent.

Den amerikanska detaljhandelns försäljning minskade med 0,5 procent i juni jämfört med i maj, vilket var svagare än den nedgång med 0,3 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med. Det var andra månaden i rad som den amerikanska detaljhandeln sjönk och det sågs som ytterligare ett tecken på att den amerikanska återhämtningen tappar kraft. Exklusive bilar minskade försäljningen som väntat med 0,1 procent och exklusive både bilar och bensin steg försäljningen med 0,1 procent.

4Cast skrev i ett marknadsbrev att statistiken var svagare än väntat, även om det i alla fall var positivt att detaljhandeln inte sjönk lika mycket som i maj, då den backade med hela 1,1 procent.

"Svag statistik, men inte tillräckligt svag för att indikera en 'double dip'", skrev 4Cast.

De amerikanska importpriserna sjönk med hela 1,3 procent i juni, klart mer än den väntade nedgången med 0,4 procent. Lagren av osålda varor ökade 0,1 procent i maj, här väntades en uppgång med 0,2 procent. Till kvällen ska det amerikanska finansdepartementet emittera 30-åriga statsobligationer för 13 miljarder dollar.

Kvällen viktigaste besked blir dock protokollet från FOMC-mötet den 22-23 juni, då Federal Reserve som väntat höll kvar styrräntan i intervallet 0,0-0,25 procent och även behöll även formuleringen om att det krävs "exceptionellt låga" räntor under en "utdragen period".

I protokollet kommer marknaden framför allt att leta efter eventuella kommentarer från FOMC-ledamöterna om möjligheten för ytterligare kvantitativa lättnader om ekonomin bromsar in och deflationstendenserna blir mer uppenbara. I protokollet redovisas också nya prognoser och Fed väntas få revidera ned sina tillväxtutsikter, vilket andra bedömare redan har gjort.

En hel del europeisk statistik kom också under torsdagen. Mest intressant var kanske att industriproduktionen i euroområdet ökade mindre än vad ekonomerna hade väntat sig. Visserligen steg produktionen med goda 0,9 procent i maj jämfört med i april, men marknaden hade väntat sig en uppgång på 1,2 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. I årstakt ökade industriproduktionen 9,4 procent, här väntades 11,4 procent. Inflationen i euroområdet sjönk som väntat tillbaka till 1,4 procent i juni från 1,6 procent i maj.

Här hemma meddelade Mäklarstatistik att priserna på bostadsrätter sjönk 3 procent i juni, jämfört med i maj, medan villapriserna steg 1 procent.

"Prisnedgången i juni är en effekt av vårens stora utbud i kombination med säsongsmässiga variationer, det vill säga att efterfrågan generellt minskar under sommaren", sade Peter Pütsep, VD på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar.

På valutamarknaden fick starka bolagsrapporter och börsoptimism yenen att försvagas medan euron stärktes. Med det sämre börsklimatet och efter den svaga statistiken vände dock utvecklingen delvis. Mot dollarn stärktes euron till 1:271 från 1:267 vid tisdagens svenska stängning. Dollar/yen var i det närmaste oförändrat från tisdagen där yenen först tappade mot dollarn på tisdagskvällen för att sedan stärkas igen under onsdagen.

Det brittiska pundet stärktes till tvåmånadershögsta mot dollarn efter att arbetslösheten i Storbritannien sjönk i juni och antalet arbetslösa minskade till den lägsta nivån på ett år.

Kronan stärktes 2 öre mot dollarn till 7:40 och försvagades ett halvt öre mot euron till 9:41, från tisdagen. Mätt i TCW-index var kronas värde oförändrat på 128,86. Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935 Nyhetsbyrån Direkt


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?